0
Auto Moto

NA DANAŠNJI DAN SVET JE PLAKAO: Pre tačno 26 godina čuveni Airton Sena je tragično nastradao (VIDEO)

Objavljeno: 01.05.20 u 15:25

Na današnji dan, 1. maja 1994. poginuo je jedan od najvećih vozača Formule 1 svih vremena, Airton Sena.

Trostruki svetski šampion preminuo je dok je vodio na Velikoj nagradi San Marina koja se vozila na stazi Imola, imao je 34 godine.

Seninoj sahrani prisustvovalo je više od milion ljudi, a mnogo više od toga izašlo je na ulice kako bi odalo počast Brazilcu.

Tokom kvalifikacija za istu trku, samo dan ranije, preminuo je mladi austrijski vozač Rolan Racerberger, što je bila prva smrt u F1 posle skoro 12 godina.

Sena nije dobro podneo smrt Austrijanca, čega se jednom prilikom prisetio medicinski delegat Sid Votkins, koji je urgirao Brazilcu da se ne takmiči na Imoli.

– Airton je poludeo. Nije video smrt na stazama pre toga. Mnogo incidenata se desilo u prethodnih 12 godina, mnogo povreda, ali niko nije bio zauvek izgubljen – rekao je Votkins, koji se prisetio šta mu je Sena rekao na molbe da se ne trka i ‘da odu na pecanje’. ‘Postoje određene stvari koje ne možemo da kontrolišemo. Ne smem da odustanem, moram da nastavim’, bile su reči Airtona Sene.

Sena je trku počeo na pol poziciji, nedaleko od Mihaela Šumahera u Benetonu. Trka je počela bezbednosnim automobilom nakon što se Pedro Lemi zakucao u bolid Džej Džeja Lehta.

Već tokom drugog kruga posle restarta trke, Senin Vilijams se zakucao u betonski zid.

Brazilac je prevezen u bolnicu, a trka je nastavljena 37 minuta posle tog sudara i osvojio ju je Šumaher. Dva i po sata kasnije objavljeno je da je Sena umro.

Bila je to njegova tek treća trka u Vilijamsu, nakon što je napustio Meklaren, i mnogo se pisalo o tom nedeljnom popodnevnu koje je ostavilo neizbrisiv trag na svet sporta.

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter