1
Domaći fudbal

FUDBAL POSLE KORONE: Lopta će ponovo da se zakotrlja u Srbiji i Evropi, ali ipak neće biti isto bez navijača

Objavljeno: 01.05.20 u 13:55

Pandemija korona virusa napravila je opštu pometnju u svim sportskim takmičenjima, a tako i u fudbalskim prvenstvima koja su morala biti obustavljena na skoro dva meseca, ali nakon pauze poslednjih nekoliko dana govori se o tome da bi u narednom periodu neke od vodećih liga Evrope, a tako i naša Superliga mogle da privedu takmičenja kraju.

UEFA je dala rok svim domaćim prvenstvima da do 25. maja odluče kako će se šampionati okončati, a neki od njih već su to učinili, dok se pojedini još uvek nisu opredelili koji model će primeniti.

Ono što je jasno jeste da će najviše izgubuti navijači, te upravo sam fudbal koji će biti lišen pravih sportskih manfestacija, koje bez prisustva publike objektivno nisu mogući.

Jasno je da će, kada se igrači vrate treninzima morati da se pridržavaju propisanih mera distanciranja, ali će nakon toga, oni koji budu ponovo istrčali na zelene površine, utakmice igrati bez prisustva publike.

Belgijski šampionat je među prvima proglasio prvaka, a to je ekipa Briža, dok odluka o tome ko će napustiti prvi rang nije doneta, a sve su veće šanse da niko neće ispasti. UEFA je izrazila nezadovoljstvo ovim postupkom Belgijanaca, pa ostaje da se vidi da li će biti i nekih sankcija za tamošnji Fudbalski savez.

Holandija, sa druge strane, prvi put od 1945. godine neće imati šampiona, ali će Ajaks kao prvoplasirani u Ligu šampiona, dok će, nakon velikih varnica i rasprava, timovi koji su bili viđeni za odlazak u drugi rang, ostati u eliti.

Najnovije odluke koje su dospele u javnost, a nisu još uvek zvanično potvrđene jesu u vezi francuskog i engleskog šampionata.

Francuska Liga 1 je u petak, kako prenosi ‘Ekip’ za šampiona proglasila Pari Sen Žermen, koji je u trenutku stopiranja prvenstva imao 12 bodova više u odnosu na Olimpik Marsej. Kako navodi poznati list doneta je odluka i o ispadnju, pa će u niži rang fudbaleri Amijena i Tuluza, dok će promociju u najviši rang francuskog fudbala imati Lorijen i Lans.

Što se Premijer lige tiče, ona bi mogla da se nastavi početkom juna, a da je to najverovatnija opcija, potvrdio je i bivši fudbaler Mančester junajteda Geri Nevil, koji je rekao da je 8. jun datum kada će se fudbal vratiti na Ostrvo.

Ipak, pojedini izvori iz Engleske govore da se, i pored toga što se Vlada Velike Britanije složila da se šampionat okonca, govore da se fudbaleri ne slažu sa nastavkom. Kako se navodi, većina igrača se ne oseća prijatno za povratak na zelenu površinu, dok pandemija korona virusa još uvek traje, pa situacija još uvek nije blistavo jasna.

Italijanska Serija A je, izgleda u najvećem problemu. U Italiji, kao jednoj od zemalja koja je pretrpela najveće ljudske žrtve za vreme pandemije korona virusa, vlada jedna vrsta razdora. Ministar sporta te zemlje rekao da klubovi već treba da razmišljaju o narednoj sezoni, te da slede primer Belgije i Francuske, a to je da se trenutno stanje na tabeli označi kao validno i na osnovi toga proglasi šampion.

Još nema nikakvih konkretnih naznaka, a govori se o tome da će se na sastanku čelnika Saveza i italijanskih vlasti predložiti kopiranje modela Španije, koja će po dozvoli premijera te zemlje Pedra Sancesa, početi sa treninzima 4. maja uz mere prevencije, a tek od 1. juna bi mogli biti dozvoljeni kolektivni treninzi.

Ukoliko sve bude u redu, i niko od igrača ne bude pozitivan na korona virus, prvenstvo bi moglo da se nastavi 12. juna.

Nemačka je na sastanku održanom u petak donela odluku da se odloži konačno rešenje o tome kada bi lopta mogla da se zakotrlja u Bundesligi. Kancelarka Angela Merkel je donela odluku da se naredni sastanak održi u narednu sredu, a kao najraniji datum za nastavak prvenstva pominje se 16. maj.

I na kraju, ljubitelji fudbala u Srbiji će moći da se nadaju da fudbaleri Superlige na teren istrčati najranije krajem maja. U ponedeljak 4. maja će otpočeti treninzi, nakon skoro dva meseca pauze.
Najrealniji period za povratak trebalo bi da bude vikend 30. i 31. maja. Ono što je velika nedoumica jeste kako će se privesti kraju liga, a postoje tri opcije.

Jedna od opcija je da se odigraju preostala četiri kola bez plej-ofa, druga je da se odigraju preostala četiri kola, ali da se igraju baraži za opstanak sa timovima iz Prve lige Srbije, i treća najmanje verovatna da se odigra do kraja uključujući i plej-of.

Najnerealnija je treća varijanta, jer nijednom klubu ne odgovara da igra duže, dodatno plaća igrače kojima ističu ugovori i nema dovoljno vremena za kvalitetne letnje pripreme.

Ono što je izvesno da će za najkasnije mesec dana, fudblaski stadioni, kako u Srbiji, tako i u Evropi biti otvoreni za nastavak domaćih prvenstava, ali da navijači, dok to zdravstvena situacija ne dozvoli, neće moći na tribinama da bodre svoje miljenike.

Medutim, da li su fudbalska nadmetanja mogla i ranije da se nastave bez prisustva publike, te da li su šampionati Francuske, Belgije i Holandije pravilno postupili?

Moje mišljenje je da su mogla, te da su tri pomenuta Saveza napravila veliku grešku, jer sve tri države svakako imaju dovoljno materijalnih sredstava da mogu da završe takmičenja.
Ukoliko bi se svima omogućili testovi na korona virus, i nakon što oni budu negativni, te se obezbedi adekvatna zdravstvena zaštita, nema razloga da ljubitelji fudbala budu uskraćeni da barem preko malih ekrana mogu da pogledaju završnice veoma zanimljivih prvenstava. Ipak, do toga neće doći sigurno, bar u Belgiji, Francuskoj i Holandiji.
Italija i Španija, koje su gotovo najviše ljudskih žrtava pretrpele, a najverovatnije će nastaviti prvenstvo, uz odgovarajuće mere i bez prisustva fanova. Tako će verovatno postupiti i Engleska i Nemačka, stim da je, u ovom trenutku Bundesliga znatno bliža nastavku od Premijer lige u kojoj se pojedini igrači bune i strahuju ukoliko do nastavka dođe, a do tada ne bude adekvatne vakcine, o kojoj se sve više govori, koja bi ih zaštitila.

Smatram da je svakako bolje za fudbal i sve navijače i ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu da se što više nadmetanja okonča na terenu, kako ne bi bilo raznih malverzacija i govoru da je neko imao protekciju, ili možda namestio šampionat, a takođe svi bi imali prilike da makar na TV ekranima prate svoje klubove ili prosto uživaju u najboljem evropskom i srpskom fudbalu.

0
0

1 Komentara

  1. Bolje je igrati i bez publike nego trpeti iživljavanje izvesnih navijača Zvezde i Partizana koji su sebi dodelili razna imena i koji svojim ponašanjem skrnave fudbalske predstave! Ovi nazovi navijači i ne gledaju utakmice svojih klubova, nego su više zaokupljeni postavljanjem nekakvih ikonografija, postavljanjem dimnih zavesa, bacanjem petardi i ostale pirotehnike. Zbog njihovog divljanja sa dimnim bombama utakmica se obavezno prekida 2-3 puta. Barem nećemo osetiti iživljavanje ovih nazovi navijača!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter