0
Ostali sportovi

DŽON KOUTS: Odlaganje OI u Tokiju bi moglo da podstakne ekonomiju!

Redakcija
Objavljeno: 17.04.20 u 13:45

Član Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Džon Kouts, koji nadgleda planiranje Igara u Tokiju, izjavio je da bi odlaganje takmičenja moglo da pomogne Japanu u „pokretanju“ ekonomije.

– Ove igre su veoma pozitivna prilika za ekonomski podsticaj, mogu da pomognu ponovnom pokretanju ekonomije. Mogle bi biti i preporod turističke industrije – rekao je Kouts na telefonskoj konferenciji sa članovima organizacionog odbora Igara u Tokiju.

Japan je u problemima zbog pandemije korona virusa i mogao bi da bude u recesiji kada Olimpijske igre budu otvorene 23. jula 2021. godine.

Kouts je pohvalio predsednika japanske vlade Šinza Abea, koga je nazvao „veoma, veoma pametnim čovekom“. Dodao je da premijer sve vreme gledao na Olimpijske igre kao na ekonomski stimulans.

Američka agencija AP je kontaktirala ekonomiste i istraživače, koji nisu bili saglasni sa Koutsom, uz ocenu da bi ekonomski podsticaj bio zanemariv s obzirom na ograničenu finansijsku korist tokom 17 dana Igara.

To se posebno odnosi na turizam, uz obrazloženje da visoke cene i gužve obeshrabruju turiste umesto da ih privuku.

– U ovom istorijskom trenutku veoma pametan čovek bi poželeo da njegova zemlja nema dodatni teret domaćinstva Olimpijskih igara – rekla je profesorka univerziteta u Torontu Helen Lenskij.

Japan zvanično troši 12,6 miliona dolara na organizaciju, ali se smatra da će troškovi biti značajno, čak i dvostruko veći.

Zvaničnici MOK-a i Japana su izjavili da ne znaju koliki će biti stvarni troškovi odlaganja Igara.

Kouts je potvrdio reči predsednika Tomasa Baha da će ta organizacija izdvojiti nekoliko stotina miliona dolara zbog odlaganja, ali da će ta sredstva ići nacionalnim savezima pogodjenim krizom, a ne u Tokio.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter