1
Evroliga

FOTO: PRINTSCREEN

PRE 28 GODINA: Đorđevićeva trojka uz zvuk sirene i pobeda koja je Partizan popela na krov Evrope

Objavljeno: 16.04.20 u 10:43

„Dva poena prednosti za Špance. Đorđević… Tri poena, tri poena! Vreme je isteklo, vreme je isteklo“, bile su reči TV komentatora posle čuvene Đorđevićeve trojke, a sve ostalo je istorija.

Košarkaši Partizana, na današnji dan pre 28 godina, ispisali su najuspešniju stranicu srpske klupske košarke, pobedom u finalu Kupa evropskih šampiona u Istanbulu nad Huventudom 71:70 i time postali prvaci „starog kontinenta“.

Dramatičan meč odigran je tog 16. aprila 1992. godine u dvorani „Abdi Ipekči“, koji je odlučen uz sam zvuk sirene, čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića, što mu je kasnije postao „zaštitni znak“, uz kultne reči komentatora Dragana Nikitovića: „Dva poena prednosti za Špance. Đorđević… Tri poena, tri poena! Vreme je isteklo, vreme je isteklo…“.

(VIDEO:YouTube/Allin2)

Najmlađi tim tadašnjeg takmičenja, sa samo 21,7 godina u proseku, bio je predvođenim sada najtrofejnijim evropskim trenerom u istoriji Željkom Obradovićem, koji je deset meseci ranije praktično iz patika uskočio u salonske cipele. Parnom valjku nije smetalo ni to što je do krova Evrope došao sa samo jednom odigranom utakmicom u Beogradu (četvrtfinale s Knorom), zbog građanskog rata i sankcija u tadašnjoj Jugoslaviji, a dom mu je bila španska Fuenlabrada.

Partizan je u u mestu na domak Madrida bio lišen podrške svojih najvernijih navijača, ali su to uspeli da nadomesto Španci. Crno-beli su imali sjajnu podršku s tribina dvorane „Fernando Martin“, a domaćini su prihvatili Partizan kao „rod rođeni“, te i njima delom pripadaju zasluge za ovaj veliki uspeh. Najbolji dokaz tog prijateljstva je i čuvena zastava „Partizan de Fuenlabrada“.

Crno-beli su na putu do najvrednijeg trofeja srušili Solnok, u grupnoj fazi bili četvrti sa skorom od devet pobeda i pet poraza, onda u četvrtfinalu eliminisali Knor iz Bolonje sa 2:1 u seriji, pa potom milanski Filips (82:75) na Završnom turniru u Istanbulu, pre velikog trijumfa nad Huventudom.

Huventud je u polufinalu deklasirao Estudijantes (91:69), pred okršaj s Parnim valjkom. Za najkorisnijeg igrača Završnog turnira proglašen je Predrag Danilović, sadašnji predsednik Košarkaškog saveza Srbije.

Inače, Partizan je u istoriji četiri puta igrao na završnim turnirima elitnog takmičenja, budući da se za trofej evropskog prvaka borio u Ganu 1988. godine, Barseloni 10 godina kasnije, kao i u Parizu 2010.

Šampioni Evrope sa Partizanom postali su Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Ivo Nakić, Zoran Stevanović, Vladimir Dragutinović, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Nikola Lončar i Dragiša Šarić.

(VIDEO:YouTube/SD Partizan)

Partizan – Huventud 71:70 (40:34, 31:36)

Istanbul – Dvorana: „Abdi Ipekči“. Gledalaca: 10.000. Sudije: Virovnik (Izrael) i Leman (Nemačka)

PARTIZAN: Đorđević 23 (7-2,7-5), Danilović 25 (12-7, 4-2), Stevanović 6 (6-2), Koprivica 4 (3-2), Nakić 5 (5-1, 4-1), Dragutinović 2 (2-1, 2-0), Lončar 2 (1-0), Rebrača (3-0), Šilobad 4 (2-2), Šarić.

HUVENTUD: R. Đofresa 8, Viljakampa 13, Tompson 5, Prisli 20, Morales 6, T. Đofresa 18, Pardo, Ruf, Martizane, LJorens.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RIP 😢 ⚪️⚫️⚪️

A post shared by HOTSPORT (@_hotsport) on

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter