2
Domaći fudbal

FOTO: Privatna arhiva

DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI EKSKLUZIVNO ZA HS (2.DEO): Još nije vreme za mesto selektora, velika podrška Mihi! Ulazak Zvezde u LŠ je veliki uspeh, žao mi je što u derbiju nisam video ništa

Objavljeno: 14.04.20 u 18:03

„Prija mi da budem na terenu svakodnevno, da imam adrenalin kroz utakmice. Dobra stvar za klub je ulazak Crvene zvezde u Ligu šampiona“, kaže legendarni srpski as

Mnogo je tema za priču sa Draganom Stojkovićem Piksijem, a kao jedna od obaveznih je ona koja godinama kruži kao večita dilema u javnosti, zbog čega nije dobio priliku na mestu selektora Srbije. Možda se i to desi nekada u budućnosti, ali legendarni as u kopačkama, koji je pronosio slavu Zvezde i reprezentacije Jugoslavije, otkriva ekskluzivno za HotSport dalje trenerske korake, pogled na „novine“ posle korona virusa, sa akcentom da će klubovi imati dosta razloga da smanje megalomanske transfere.

– Vidim da neki velikani ne žele da ulaze u priču oko smanjenja ugovora igračima, a nemam dilemu da će se finansijska politika klubova dosta promeniti. I bogati Kinezi su pre ovoga ograničili klubove što se budžeta tiče, a oni koji hoće skupe „zvezde“, moraju da plate veći porez, koji je za njih dupliran. Igrači koji su ranije potpisali ugovore su spokojni i na njih ova kriza ne bi trebalo da utiče – kaže Stojković.

DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI EKSKLUZIVNO ZA HS (1. DEO): Imao sam tri jake ponude da ostanem u Kini! Od Zahavija sam napravio gol mašinu!

Ponekad je siromašnijim klubovima teško bilo ispratiti „let sa cenama“ igrača.

– Svešće se to na normalnu meru, ako se želi opstanak ili poslovanje klubova bez gubitaka. Biće izuzetaka kao uvek, kada su transferi u pitanju i tu mislim pre svega na timove koji su veoma bogati, kao što je slučaj s Pari Sen Žermenom na primer. Pratim ovih dana da je Totenhem za Kejna odredio cenu od 227 miliona evra, što je za mene fascinantno.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Fudbal je postao odličan za ekonomiju na čitavoj planeti.

– Malo je bezobrazno da se u ovakvoj situaciji, kada ljudi umiru na sve strane od virusa, „kockaju“ kalendari za nastavak i prave računice da po svaku cenu treba završiti sezonu i odigrati utakmice. I opet je u pitanju profit, ali pre svega moraju da se čuvaju zdravlje igrača i trenera. Pojedini su se dozvali pameti i sve pomerili za jun, jul ili avgust.

Mišljenja su često podeljena baš oko nastavka fudbalskih šampionata.

– I meni je tokom prvog vikenda falio fudbal, a već sledećeg sam se navikao na novonastalu situaciju. Igraće se ponovo, samo da stanje sa ovim neprijateljem, bude pod kontrolom. Uželeće se publika utakmica i fudbala, bez obzira što do daljeg neće moći da uživo sa stadiona prati mečeve.

Srpski navijači godinama žele Piksija na klupi selekcije Srbije.

– Uloga selektora nije još u fokusu, ali ne kažem da se to nekada neće desiti u budućnosti. Prija mi da budem na terenu svakodnevno, da imam adrenalin kroz utakmice. Možda ću jednog dana hteti lakši posao i mesto selektora, ali je još rano za tako nešto.

FOTO: Privatna arhiva

Kao predsednik sa crveno-belima je dve godine nizao uspehe.

– Dobra stvar za klub je ulazak Crvene zvezde u Ligu šampiona, što to je pozitivno. U eliti ne možemo da se merimo sa jakim evropskim klubovima, a kada su mečevi domaćeg prvenstva u pitanju, iskreno pratio sam samo derbije. Na ovom poslednjem nisam imao šta da vidim kao ni u prethodnih deset godina.

Sa prijateljima iz crveno-belih igračkih dana Piksi je na vezi.

– Čujem se sa Dejom Savićevićem, Stevanom Dikom Stojanovićem i Mitrom Mrkelom. Imamo dosta aktuelnih tema, a moja generacija je imala uvek dobro drugarstvo, koje nas je krasilo.

Saigrač u reprezentacije mu je bio Siniša Mihajlović, koji vodi veliku bitku s leukemijom.

– Zvao sam i zatim poslao poruku podrške Mihi, koju je video. On ima svoju borbu iz koje se svi nadamo da će izaći kao pobednik. Nije lako, ali čovek ponekad nadmaši sebe. Verujem da će ovu utakmicu pobediti!

Na kraju, posle odmora doćiće dan za povratak na klupu u Evropi ili ponovo nekog od timova s Dalekog istoka.

– Nema potrebe da jurim za angažmanom. Kada procenim da je neka dobra priča, gde mogu da napredujem i koja zadovoljava moj ego, onda nije problem. Ne znam, kada će se to desiti, tu sam sa svojima. I mogu da se pihvalim, kako sam unuku sa samo tri godine, nedavno naučio da peva hit Čole (Zdravko Čolić prim.aut), „Čija je ovo Zvezda“… Uživamo u zajedničkim trenucima – poručio je na kraju razgovora za HotSport, popularni Piksi.

FOTO: Privatna arhiva

0
0

2 Komentara

  1. Piksi, bio si neprevaziđeni doktor fudbalskih nauka a dokazao si svoju veličinu i kao trener! Ti si isuviše snažna harizmatična ličnost i ti kao takav ne bi mogao raditi u Zvezdi. u okruženju ovih nezasitih predatora koji vode Zvezdu preko svojih džepova. Ovo je paradigma stanja u našem ruštvu! Naravno, tebi u timu ne bi mogli igrati spori igrači, koji ne ispunjavaju osnovne motoričke sposobnosti a još manje bi ti mogli igrati ovi smešni škart “kapitalci”, koji nigde ne mogu otići iz Zvezde zbog svog dokazanog nekvaliteta! Ti si radio u Kini i verovatno ne možeš verovati da Boaći može igrati u Zvezdi, taj panj za fudbal koji je vraćen preko “Aliekspresa” hitnom poštom, kao roba sa greškom!

    0
    0
    Odgovori
    • Rođače od Dejana Anđusa, ne spade samo Boaći u “robu sa greškom”! Tu su još svi “kapitalci” na čelu sa novim potpisnikom višegodišnjeg ugovora izvesnim 33-godišnjim dokazanim sporaćem Benom, poznatom po vraćanju lopte nazad, kao i Gobeljić, Milunović, Jovičić, Jovančić. Nema šanse da sa ovim igračima prođemo kvalifikacije za Evropu, jer su ispodprosečno spori I vrlo tanki u tehničkom pogledu!

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter