0
Ostali sportovi

FOTO: Screenshot

MOK U PROBLEMU: Odlaganje Olimpijskih igara težak finansijski udarac

Redakcija
Objavljeno: 13.04.20 u 21:30

Već je jasno da će MOK biti suočen sa dodatnim troškovima od nekoliko stotina miliona dolara – kazao je Bah

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da će se ta organizacija suočiti sa nekoliko stotina miliona dolara dodatnih troškova zbog odlaganja Igara u Tokiju.

Za sada je nemoguće tačno predvideti opseg dodatnih troškova prouzrokovanih pandemijom korona virusa. Japan će nastaviti da pokriva troškove po uslovima postojećeg sporazuma za 2020. godinu, dok će MOK biti odgovoran za svoj deo – rekao je Bah u intervjuu za nemački list Velt

Procene u Japanu su da će ukupni dodatni troškovi odlaganja Olimpijskih igara biti između dva i šest miliona dolara. Japanska strana će prema sporazumu potpisanom 2013. godine snositi veći deo troškova, dok manji pripada MOK-u.

– Već je jasno da će MOK biti suočen sa dodatnim troškovima od nekoliko stotina miliona dolara – kazao je Bah.

Pre odlaganja, organizatori iz Japana su predvideli ukupne troškove od 12,6 milijardi dolara, što je znatno više od prvobitne procene, koja je bila 7,3 miliona kada je ta zemlja podnela kandidaturu pre sedam godina.

Bah je upitan da li pandemija pruža mogućnost pojedinim sportistima da krše doping pravila bez pretnje testiranjem.

On je kazao da bi odlaganje moglo da omogući razvoj novih metoda ispitivanja i rekao da će uzorci urađeni pre Igara biti čuvani 10 godina za ponovno testiranje.

Niko ne bi trebalo da se oseća sigurno da neće biti uhvaćen – istakao je Tomas Bah.

Kada je reč o Rusiji, Bah je naveo da se tim pitanjem bavi Sud za sportsku arbitražu i da ne bi bilo u redu da on to komentariše.

Tomas Bah je rekao da nije odlučio da li će se ponovo kandidovati za mesto predsednika MOK-a sledeće godine.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter