0
Evropske lige

FOTO: Printscreen

TUŽNA VEST SA ‘OSTRVA’: Preminuo legendarni golman Čelsija

Objavljeno: 12.04.20 u 18:20

Legendarni golman Čelsija Piter Boneti umro je danas u 78. godini posle duže bolesti.

Boneti je bio Čelsijeva golmanska zvezda šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Bio je poznat pod nadimkom Mačka, zbog odličnih refleksa. Za Čelsi je u dva navrata odigrao 729 utakmica i drugi je na klupskoj večnoj listi po broju nastupa. Samo bivši kapiten Ron Heris ima više utakmica od njega, a Boneti je držao rekord po broju utakmica bez primljenog gola sve do januara 2014. godine, kada ga je prestigao Petr Čeh.

– Boneti je utkan u samu tkaninu fudbalskog kluba Čelsi. Položaj Pitera Bonetija u panteonu fudbalskih bogova Čelsija je nedostižan. Bio je Mačka koja je razbila kalup, prkosio je šansama, zaslužio je podršku navijača, sve pred obožavanim stadionom Stamford Bridž – navodi se u saopštenju Čelsija, preneli su britanski mediji.

Bio je deo reprezentacije Engleske koja je 1966. godine osvojila Svetsko prvenstvo, ali nije branio na turniru. On je ipak 2009. godine dobio pobedničku medalju posle inicijative Fudbalskog saveza Engleske za dodelu priznanja članovima te slavne ekipe koji nisu igrali.

Odigrao je sedam utakmica za Englesku i uglavnom je bio zamena Gordonu Benksu.

Tokom karijere branio je još za Sent Luis stars, Dandi junajted i Voking.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter