FOTO: HOTSPORT
in , , ,

OTKRIVENA TAJNA: Kako je Radomir Antić kao trener Reala rekao ‘ne’ Hrvatima!

Smrt Radomira Antića rastužila je fudbalsku Evropu, pre svega Španiju i Srbiju, a danas je otkriven novi detalj koliko je voleo svoju domovinu.

Vodio je srpski stručnjak ‘kraljevski’ klub u sezoni 1991/1992. Građanski rat u nekadašnjoj Jugoslaviji je počeo, a Hrvati su se borili za ocepljenje. Decembra 1991. godine organizovana je turneja u kojoj je tada još nepriznata Hrvatska želela da igra fudbal protiv Španije sa igračima iz klubova Primere i Segunde.

– Organizator meča bio je nekadašnji hrvatski fudbaler Milivoj Bračun, koji je igrao upravo za Elče, a ideja im je bila da organizuju utakmicu pošto je dosta Hrvata igralo u Španiji. Tada je recimo Davor Šuker igrao u Sevilji, dok je tamo bio i Mauro Ravnić, Janko Janković, Zoran Vulić, Predrag Jurić i drugi, a bili su pozvani i neki iz inostranstva, pošto su od svojih klubova dobili dozvolu da igraju za zemlju koja nije postojala – piše Arenasport.

Za selekciju Španije su tada igrali igrači iz Atletiko Madrida, Elčea i Burgosa, ali ne i Reala iz Madrida. Tada je Radomir Antić odlučio da ne dozvoli Špancima iz tog kluba da igraju, jer je reč bila o političkoj propagandi.

On je svakom igrači „kraljevskog kluba“ objasnio da je meč organizovan kako bi se međunarodna zajednica „dodatno pritisla da prizna Hrvatsku“ i – svi fudbaleri Reala su želju svog „Mistera“ poslušali bez pogovora.

Mesec dana nakon što je u tom meču španska selekcija pobedila Hrvatsku sa 2:0, Radomir Antić je dobio otkaz u Realu. I to iako je na njegovom kormilu doživeo samo šest poraza u 39 mečeva (uz 27 trijumfa i šest remija).

Četiri godine kasnije Radomir Antić je sa Atletikom iz Madrida osvojio duplu krunu.

Autor: Redakcija

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

HS PITA SUPERLIGAŠE-MIJAILOVIĆ (Zvezda): Stav našeg kluba je da se prvenstvo odigra u formatu koji je predviđen, prilagodićemo se kalendaru UEFA!

MARKO KEŠELJ ISKRENO: Povratak u Zvezdu je bilo psihološko opterećenje, što se mene tiče to je to!