1
Domaći fudbal

TEMA KORONA NA HS – LINTA: U Kazahstanu je kritično u samo dva velika grada! Budžeti nekih klubova su preko 20 miliona dolara!

Objavljeno: 08.04.20 u 11:15

‘Velika su ulaganja u infrastrukturu, ima dosta stranaca i ova pauza je usledila posle dva kola, a predlog je da se skrati šampionat’, kaže pomoćni trener Irtiša.

U Kini je prošla pandemija korona virusa, a u komšiluku Kazahstanu većina gradova nije pogođena ovim problemom sem dva grada Nur Sultana (Astane) i Almatija. Ipak, zaustavljena su sva sportska takmičenja: boks, košarka, hokej i fudbal. Trenutno su na prinudnom odmoru u Pavlodaru šef stručnog štaba Irtiša Milan Milanović i prvi pomoćnik Aleksandar Linta. Čeka se dozvola države da su mogući treninzi.

– Odradili smo dva kola i stop. Odjednom je zaključan stadion, dobijene preporuke da nema rada do daljeg i tako je već prošlo nekoliko nedelja. Život u Pavladaru je bez straha i nema zaraženih građana – kaže u razgovoru za HotSport, Linta.

Žarište je u dva najveća grada mada se smanjuje.

– Ovde putevi nisu bajni, a razdaljine su ogromne u Kazahstanu koji je velika zemlja sa rasutim stanovništvom. Od nas je preko 400 kilometara Nur Sultan (Astana), tako da nema migracije građana i zato smo spokojni.

Ipak, neke mere zaštite se sprovode.

– Stoji na ulasku u prodavnicu da ne možeš bez maske, postoje sredstva za dezifekciju… Ljudi mnogo ne izlaze sa ciljem da se okonča borba.

Dani prolaze bez profesionalnih obaveza.

– Većina igrača je u bazi. Tu žive, imaju tri obroka, a preko dana posle odrađenih individualnih vežbi dozvolili smo da igraju mali fudbal. Tako se takmiče, ostaju u tonusu.

Odigrana su samo dva kola.

– Nismo ni krenuli, pa pauza. Tako se „zalomilo“ i sada je predlog da se prvenstvo skrati na dva kruga ili da se sve odigra sa ubacivanjem srede. Videće se uskoro, a naš plan ostaje isti.

Srpski tandem je prošle sezone sačuvao status kluba u ‘eliti’.

– Ostvarili smo zacrtano i kumovali da Kairat ponovo ostane bez titule. Pobedili smo ih kada se odlučivala trka i „pomogli“ Astani, koja je pala u poslednjem kolu, mada su ranije overili titulu. Cilj ove godine je stabilizacija i plasman u sredini oko šestog mesta.

Ulaganja su podignuta na zavidan nivo.

– Uslovi u kampovima su super, Kairat ima isti trening kompleks kao Dortnund, a Ordabaši ima budžet oko 20 miliona dolara. Dva giganta i još više, što je dokaz dovođenje dobrih stranaca.

U Irtišu su tri Srbina postala oslonac.

– Imamo osam stranaca, a šest može da igra. Ovde je zadnji vezni Tomić iz Radničkog i Čukaričkog, koji je bio u Litvaniji, iz Ujpešta, gde je proveo niz godina, došao je Bojan Stanković i kapiten je štoper Miloš Stanković. Tu je Portugalac Fonseka, golman iz Belorusije Černi… Najduži staž od deset godina u Kazahstanu ima Aleksandar Simčević.

Na kraju se oćekuje zanimljiv rasplet sezone, koja traje do kraja novembra.

– Mislim da ovo neće ostaviti vece posledice na formu, pošto smo tek krenuli, ali publika verovatno neće moći na stadione neko vreme. Nama je važno da ispunimo plan Irtiša – porucio je na kraju za HotSport, Linta.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter