0
Domaći fudbal

TEMA KORONA NA HS – ĆALDOVIĆ: Zvezda i Partizan na neko vreme moraju da zaborave na zarade tipa Pavlović! Francuzi skresali plate!

Objavljeno: 30.03.20 u 10:34

‘Odluka je da se uštedi trideset posto, a naši klubovi će moći da zarađuju od milion do dva evra za igrače’, kaže srpski menadžer.

Kriza „trese“ klubove na čitavoj planeti koji žive od jakih sponzora i TV prava. Top pet liga u Evropi je pod najvećim pritiskom da moraju da umanje primanja. Potez koji su povukli Francuzi otkriva nam Rade Ćaldović, godinama prisutan na ovom tržištu i upućen je do tančina sa mnogim pravilima.

– Čim se pojavio problem sa korona virusom Bordo je odlučio da pusti igrače kući, pa se i moj klijent Vukašin Jovanović vratio u Beograd. Ubrzo je usledila odlika kluba da će plate igračima biti umanjene za 30 posto, što je saopšteno igračima – kaže Ćaldović.

Ostali članovi elite su preuzeli isti princip.

– Pre par dana su svi usvojili ovo smanjenje za mesec mart, a isti princip će uslediti ukoliko bude „odmor“ trajao tokom aprila. Ipak, spominje se opcija da će se sezona nastaviti bez publike od 15. maja.

Francuzi imaju posebne dozvole da odrađuju trening.

– Neki imaju sat vremena da trče, a na primer u Lensu, gde je Radovanović svi imaju pravo tri puta tokom radne nedelje da odrade trening u kampu, ali ta mogućnost je zabranjena vikendom. Ovo je primer da klubovi žele nastavak takmičenja.

Uložene su velike pare u pravljenje timova.

– PSŽ ima bogatog gazdu i veliki će brže prebroditi krizu. Moja pretpostvka je da će možda biti više transfera, ali sa manjim cenama, pošto nema mnogo kvalitetnih slobodnih igrača. Trend pre korone koji će se nastaviti su pozajmice između klubova.

Opstanak ekipa zavisi od nastavka šampionata.

– Mnogi dobijaju veliki novac od TV prava, sponziri su kompanije koje žele da imaju reklamu i to makar bez navijača na stadionima. Pojedinima predstoji borba za svaki evro, a eventualni bankrot donosi veliku štetu igračima i nema isplate ugovora.

Na kraju prestrojavanje sledi Zvezdi i Partizanu u poslovanju.

– Očekujem da nema kupovine skupih stranaca, ali ni prodaje za deset miliona evra kao u slučaju Pavlovića. Možda neka prodaja za milion ili dva, mozžda malo više, a imaće priliku da guraju mlade igrače i kasnije zarade za veće budžete. Prodaja je glavni izvor prihoda i videćemo šta traži tržište, mada za njih nije veliki finansijski rizik da kupe naše fudbalere – zaključio je Ćaldović.

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter