0
Domaći fudbal

PEROVIĆ IZ ITALIJE ZA HS: Moja supruga Barbara je pobedila koronu! Kasno su preduzeli mere zaštite!

Objavljeno: 26.03.20 u 18:58

Blizu sam Bergama, koji je na velikom udaru, a više od mesec dana karantina je prošlo. Ipak, od skoro je sve ‘zaključano’ – poručio je bivši igrač Zvezde.

Nisu na severu Italije ozbiljno shvatili probleme koje donosi koronavirus, pandemija je potom uzela maha i ne drži se pod kontrolom. U centru žarišta u Kremoni samo 60 kilometara od Bergama, dve decenije unazad sa porodicom živi Marko Perović, bivši igrač Vojvodine, Crvene zvezde, Rada, Kremonezea, Vitesea, Austrije iz Beča i Napolija. Njemu je Italija druga domovina, a aktuelni trener imao je ‘golgotu’ kod kuće sa srećnim krajem.

– Moja supruga Barbara je zaposlena kao službenik bolnice u Kremoni. Bila je u kontaktu sa ljudima, a onda je usledila panika. Dobila je temperaturu, krenuo je jak kašalj i usledio je odlazak na lečenje. Ustanovljen je koronavirus i prošle subote nakon desetak dana puštena je kući – ističe Perović.

Odlazak na vreme kod doktora je prvi potreban korak.

Ako su tegobe duže od dva dana odmah uzmite stvari u svoje ruke i idite kod lekara. Ja sam dva dana imao neke tegobe poput prehlade, ali su brzo prošle. Supruga je sada izolovana od nas na spratu i donosimo hranu do vrata. Tako će morati još neki period bez obzira što je izlečena.

Kako je došlo do velikog broja zaraženih na severu Italije?

– Kasno su uvedene mere restrikcije. Posle mesec dana karantina i zatvaranje škola nije mnogo pomoglo. Tek desetak dana je sve zatvoreno osim prodavnica i apoteka. Ko napravi neki prekršaj, kazna je od 300 do 3.000 evra. Nastao je kolaps u zdravstvenim ustanovama.

Perović se uverio u teška dešavanja u Kremoni.

– Ispred bolnice su bili redovi, kada sam izvodio suprugu, ispred su bili šatori i preumorni lekari i sestre. Pokušavaju da spasu živote, ali nimalo nije lako da se zaustavi širenje. Došli su eksperti iz Kine od kojih se očekuje spas.

Mnogi nisu shvatili ozbiljnost problema i teškog protivnika?

– Opuštenost i mantra ‘lako ćemo’, ‘nas neće’ i ‘brzo će proći’ je skupa cena. Vidim da su kod nas mnogo ranije povučeni određeni potezi, a ključ je ostanak kod kuće i u nabavku. Samo sa maskama i rukavicama. Borba se ovde nastavlja, treba strpljenja i vere da će krenuti pad. Greška je bila što je zatvoren sever, a onda su ljudi bežali prema jugu, mada tamo nema velikih problema.

Niko još ne spominje kada može da se nastavi ‘Kalčo’.

– Postoji nekoliko predloga, an išta nije, a ovde i ne može da bude sigurno. Videćemo sledeće poteze, mada postoji želja da se završi priča na terenu, bez publike i makar se igralo tokom jula – poručio je za HotSport Marko Perović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter