0
Ostali sportovi

Foto SIM Srbije - Stefan Cvetkovic

PRAVA ŠANSA ZA MLADE U SPORTU: Projekat koji se sprovodi u sedam država

Objavljeno: 11.03.20 u 19:41

Dunav osiguranje Sportske igre mladih Srbije nastavljaju da oduševljavaju javnost, sa svojim akcijama. Od nedavno SIM Srbije je partner u velikom projektu Erasmus + Program Sport, pod nazivom “Prava šansa za mlade u Sportu”.

U projektu učestvuju: Udruženje za sport, rekreaciju i edukaciju – Igre mladih (nosilac projekta) iz Hrvatske, Udruženje za sport i rekreaciju mladih Sportske Igre Bosna i Hercegovina, Makedonska federacija školskog sporta, Asocijacija “Moving Europe” iz Italije, Zavod za sport Ajdovščina iz Slovenije i Bugarska sportska asocijacija za razvoj. Tema projekta je borba protiv nasilja i suzbijanje rasizma, diskriminacije i netolerancije u sportu i okolini.

Tim Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije, koji je angažovan na projektu čine: Ivana Jovanović, Marija Mihajlović, Zorica Mijatović, Ivan Krgović i Biljana Milenković. Održana je radionica u Beogradu i edukacija za profesore fizičkog vaspitanja iz deset osnovnih škola koji su partneri na realizaciji projekta u Srbiji:
1.OŠ “Jovan Popović”, Kikinda, direktor Jelena Krvopić; 2. OŠ “Dositej Obradović”, Omoljica, direktor Vladimir Ristić; 3. OŠ “Miloje Zakić”, Kuršumlija, direktor Radica Jović; 4. OŠ “Jovan Popović”, Novi Sad, direktor Goran Stevanović; 5. OŠ “Bata Bulić”, Petrovac na Mlavi, direktor Ivan Radosavljević; 6. OŠ “Desanka Maksimović”, Požarevac, direktor Zlatan Radovanović; 7. OŠ “Dimitrije Tucović”, Čajetina, direktor Milka Vasiljević; 8. OŠ “Tanasko Rajić”, Čačak, direktor Milorad Tesić¸ 9. OŠ “Boško Palkovljević -Pinki”, Sremska Mitrovica, direktor Igor Došen; 10. OŠ “Stefan Nemanja”, Novi Pazar, direktor Edin Dugopoljac.

U celokupan projektu koji na engleskom nosi naziv ’’Youth Sports Fair Chance’’ uključeno je 70 osnovnih škola iz sedam zemalja. Projekat promoviše sportske vrednosti, kao ključni element u borbi protiv netolerancije, rasizma i drugih oblika diskriminacije i skreće pažnju na važnost sporta za celovit razvoj mladih. Do sada su, u skladu sa planom projekta i projektim zadacima, održani sastanci u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Italiji. Urađeno je anketiranje učenika, obrađeni podaci, sagledano i analizirano stanje po pitanju predmetne materije u svih sedam zemalja koje učestvuju u projektu.

U toku marta i aprila a na osnovu projektnog zadatka, u narednom periodu, u planu su edukacije sa učenicima osnovnih škola, koje će se sprovoditi na časovima fizičkog vaspitanja. Ujedno, deca će pristupiti izradama infografika (dizajnerski rad, fotopriča, likovni rad), dakle, bilo kojom tehnikom u skladu sa kreativnošću i inspiracijom dece. Potrebno je da kroz rad pošalju jasnu poruku u borbi protiv diskriminacije i nasilja. Osnovne škole, koje učestvuju u projektu, u obavezi su da informišu učenike o projektnom zadatku, kako bi što veći broj dece, uzrasta od 10 do 14 godina, uradio infografiku. Takmičenja će biti organizovana na lokalnom nivou škole.

U svim školama koje učestvuju potrebno je organizovati izložbu i glasanjem učenika odabrati deset najboljih infografika. Svih 10 infografika, koje su odabrane iz svake škole, postavljaju se na web sajtu projekta http://www.ysfc.eu gde će se organizovati online glasanje. Po jedna infografika iz svake škole, koja osvoji najveći broj glasova, ostvariće pravo da učestvuje na manifestaciji u Splitu, gde će se birati pobednička infografika za ceo projekat.

Potrebno je da, kada postavite infografike, šerujete, lajkujete, označavate i tagujete komunikacione kanale, kada objavite naziv projekta # i @, kao i deca sa svojih društvenih mreža, kako bi mogli ravnopravno da se bore za što veći broj glasova koji im omogućava pobedu za svoju školu i svoj grad, kao i odlazak na mini letovanje u Split, gde će se družiti i takmičiti sa svojim vršnjacima iz sedam zemalja.

Komunikacioni kanali uz sajt http://www.ysfc.eu su i FB: Youth Sports Fair Chance, @ysfc20 i instagram: youthsportsfairchance .

Nagrađivana infografika sa autorima (učenicima) i njihovim mentorima će učestvovati na igrama Prave šanse za mlade u sportu u Splitu, gde će predstaviti svoj rad i motive za izradu infografike. Po 10 nastavnika i 10 dece iz svake zemlje – jedan učenik i jedan nastavnik fizičkog vaspitanja iz različitih škola prisustvovaće igrama “Prave šanse za mlade u sportu” u Splitu, (avgust 2020).

Udruženje za sport i rekreaciju Sportske igre mladih Srbije biće domaćin završne konferencije projekta Erasmus + Program Spor, koja će se u periodu između novembra – decembra održati u Beogradu. Na konferenciji u Beogradu biće analizirani ukupni rezultati projekta, sa naročito stavljenim akcentima rezultata dobrobiti, na osnovu dobijenih podataka od učesnika u programu i njihova dostignuća. Usvojene prakse i stečeno znanje će se prezentovati javnosti. Rezultati će biti distribuirani na nivou EU.

Foto SIM Srbije – Stefan Cvetkovic

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter