7
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda/Nikola Mitić

HOTSPORT SKENER: Šta bi to Dejan Stanković mogao da promeni na proleće…(FOTO)

Objavljeno: 15.01.20 u 15:50

Fudbaleri Crvene zvezde već pet dana vredno treniraju na Kipru u okviru prve faze priprema pred nastavak prolećnog dela sezone.

Novi stručni štab predvođen legendarnim Dejanom Stankovićem doneće nešto novo Crvenoj zvezdi. Nema sumnje da će promena u timu biti, ali još uvek je rano uvideti šta bi to bivši fudbaler crveno-belih, Lacija i Intera mogao da promeni. Ono što je svakako drugačije za razliku na prethodne sezone jeste to da za sada niko nije pojačao šampiona Srbije. Za sada su ‘odstranjeni’ samo levi bek Žander Santana i vezista Hose Kanjas, dok je kapiten Marko Marin prešao za 1,7 miliona evra u Al Ahli iz Džede (već upisao jednu asistenciju).

Uprava na čelu sa Zvezdanom Terzićem, ali i samim trenerom Dejanom Stankovićem poručila je da će šansu dobiti mlade snage, ali svakako da će ključ u borbi za titulu i odbranu 11 bodova prednosti u odnosu na Partizan biti oni iskusniji. O tome svedoče i reči generalnog direktora Zvezdana Terzića koji je otkrio ‘tajnu’ Dejana Stankovića da Marko Gobeljić, Milan Rodić, Miloš Vulić i El Fardu Ben ne smeju otići.

GOLMAN

Dileme nema, ‘jedinica’ ostaje Milan Borjan. Sjajni čuvar mreže poručio je da ga arapski novci ne zanimaju i da mu je dugoročni plan  da sa porodicom ostane u Srbiji. Za dobre odbrane, ali i želju da ostane na ‘Marakani’ nagrađen je kapitenskom trakom.

FOTO: FK Crvena zvezda

Kao zamena svoju šansu će čekati Zoran Popović kom ističe ugovor sa crveno-belima, ali ima opciju automatskog produžetka na još godinu dana. Na svojih pet minuta još neko vreme će morati da čeka reprezentativac Srbije Nikola Vasiljević.

ODBRANA

Ako je suditi po tajni koju je otkrio Zvezdan Terzić, a njemu je ‘šapnuo’ Dejan Stanković poslednja linija neće se mnogo promeniti, mada možda se uopšte neće menjati. Marko Gobeljić ostaje desni bek kao reprezentativac Srbije, ali nema sumnje da će sve više šansu dobijati projektovani naslednik Baneta Ivanovića u dresu ‘orlova’ Milan Gajić. Nije bivši fudbaler OFK Beograda i Bordoa bio ‘miljenik’ Vladana Milojevića, ali bi uskoro mogao da postane bitan šraf crveno-bele mašine. Levo je ‘zakucano’ mesto za Milana Rodića, dok štoperski tandem zavisi od Miloša Degeneka.

Kako je HotSport već pisao, australijski reprezentativac na stolu ima ponude iz Kine i ako se odluči za odlazak zameniće ga Radovan Pankov. Tandem će mu biti Nemanja Milunović. U slučaju da Degenek ostane, menjati se ništa neće u odnosu na jesen, s tim da bi Radovan Pankov mogao da dobije nešto veću minutažu. Srđan Babić bi već posle Kipra mogao da ostane u Beogradu i dobro razmisli o ponudama koje stižu iz Turske. Pomoćni četvrti štoper bio bi mladi Strahinja Eraković koji se dobro pokazao u dresu zvezdinog razvojnog tima Grafičara.

SREDINA TERENA

Tu je posle prvih reči trenera Dejana Stankovića i generalnog direktora Zvezdana Terzića skoro sve jasno. Sliku je dodatno pročistio odlazak Marka Marina u Saudijsku Arabiju, ali takođe odstranjivanje Hosea Kanjasa, te sve glasnije priče o selidbi Dušana Jovančića u Marđarsku ili Poljsku.

Nema sumnje da će projekat Zvezdine budućnosti i zarade više miliona evra u narednih godinu dana biti zadnji vezni Njegoš Petrović. U ‘Ljutice Bogdana’ se uzdaju u 20-godišnjeg momka i u njemu vide u budućnosti bržu i jaču na sredini terena Crvenu zvezdu, mada tokom mečeva Lige šampiona to baš nije izgledalo najbolje. Ipak, mladi reprezentativac Srbije biće za šest meseci stariji na ‘Marakani’ i nema sumnje da će biti prva opcija. Iskustvom je tu da ga zameni Branko Jovičić, koji ima tu ‘manu’ što izlazi iz veoma teške povrede i biće mu potrebno vremena da dostigne maksimum.

FOTO: FK Crvena zvezda

Na prvi pogled bez prijateljskih utakmica koje će se ozbiljno igrati tek u Anatliji može se naslutiti da će ‘radilicu’ na sredini terena igrati Miloš Vulić. Još jedan od igrača koji je apostrofiran kao momak koji ne sme ove zime napustiti stadion ‘Rajko Mitić’. Vezista koji je prošle zime stigao iz Kruševca odlično je odradio posao protiv Olimpijakosa u Beogradu, kreativan je, ima dobar udarac sa distance, ali će Dejan Stanković, Nebojša Milošević, Miloš Milojević i Nenad Milijaš morati da porade na defanzivi ovog momka.

Kada je reč o plejmejkeru, tu su dve nepoznate. Prva je hoće li se El Fardu Ben vratiti na tu poziciju gde je briljrao do dolaska Marka Marina, a onda stao pomeranjem na desno krilo. Ili će pak šansu dobiti Mirko Ivanić da najzad opravda više od milion uloženih evra. Vidi se po slikama iz Pafosa da Dejan Stanković mnogo vremena provodi sa vezistom iz Crne Gore. Minutažu bi trebalo da dobije mladi Veljko Nikolić, kog su skauti Barselone svojevremeno projektovali za taj tima, ali je ovaj mladić negde zastao u fudbalskom razvoju. Naravno, ovom momku je tek 20 godina i pravo je vreme da se vrati na prave staze fudbalskog sazrevanja.

KRILNI NAPADAČI

Vodimo se time da Dejan Stanković neće menjati formaciju i da bi mogao da ostane veran Milojevoj 4-5-1 ili 4-3-3 kako ko gleda na dovjicu krilnih napadača. Levi bok će svakako ostati rezervisan za Matea Garsiju, čini se da Argentinac nije pokazao ništa iz svog arsenala i da bi ovo proleće moglo da bude njegovo. Proćiće cele pripreme sa ekipom, pošto je u Beograd letosstigao pred dvoboje sa Jang Bojsom.

Desni bok mogao bi da bude pod upitnikom. Jedna od opcija je El Fardu Ben, a druga nova šansa za Radživa Van la Paru, skupog letošnjeg pojačanja. Svoje minute čeka mladi i supertalentovani Željko Gavrić kom je tek 18 godina, a blistao je jesenas u dresu Grafičara u Prvoj ligi Srbije. Tu je i Aleksa Vukanović kog mi za sada više vidimo u napadu, nego po boku, ali tu je da pomogne ako zatreba.

FOTO: FK Crvena zvezda

NAPAD

Tu očekujemo velike promene, pre svega zbog sve češćih informacija da se traži novi angažman za Ričmonda Boaćija i Milana Pavkova. To znači da bi crveno-beli ostali na Tomaneu i mladom Nikoli Krstoviću uz pomoć Alekse Vukanovića.

Ne bi trebalo da čudi da ako Boaći i Pavkov odu, šansu dobije mladi crnogorski napadač Nikola Krstović. Momak kom je tek 19 godina, a već ima šest nastupa za crveno-bele u Superligi Srbije. Dobio je srpske papire, ne vodi se kao stranac i nema sumnje da bi mogao da bude bačen u vatru. Napadači su danas na ceni, a Zvezdan Terzić i njegovi saradnici su ovog momka apostrofirali kao budućnost Crvene zvezde, kao što su to pre šest godina bili Luka Jović, Predrag Rajković, Marko Grujić, Mihailo Ristić i Vukašin Jovanović.

Naravno, ovo su samo prva razmišljanja, potrebno je sačekati da Dejan Stanković po povratku u Beograd uradio ono što je najavio, a to je da napravi novi presek i broj igrača spusti na od 23 do 25. Takođe, valjalo bi sačekati ko će sve napustiti crveno-bele, te u Antaliji pogledati kontrolne utakmice. Sačekati možda i neka pojačanja koja za sada nisu na vidiku, ali što bi sada već bivši šef stručnog štaba crveno-belih Vladan Milojević rekao ‘Transfer pijaca je živa stvar’.

FOTO: FK Crvena zvezda

Bilo kako bilo, nema sumnje da će nam Dejan Stanković do dvoboja sa Čukaričkim u prvom prolećnom kolu Superlige Srbije pojasniti sliku novog, njegovog, tima Crvene zvezde.

0
0

7 Komentara

  1. Stankovica znam iz omladinskog pogona evo la para ide zdog nezalaganja i nediscipline tako treda prema svakom jer zvezda je evropski isvecki prvak i svi igraci moraju da znaju koji grd nose dali igrali sa macvom ili dajernom a stankovic dudete uvereni dice prema svakom majka i otac za nasu zvezdu jer zvezda ima dosta i mladih mesija i tadica i stankovic ce uspeti dudite uvereni ako ne moze da ide otkaz i to odmah nemanja iz panceva

    0
    0
    Odgovori
  2. Ako posle priprema na Kipru Stanković odredi kandidate za tim, bez mladih igrača Erakovića, Stanojeva i Gavrića a ostanu ove prevare od stranaca, onda piši propalo, jer da je sreće, ovi mladi igrači bi bili u prvom timu, ali u pitanju su kalkulacije Terzića i hipotetička prodaja ovih drugorazrednih škart “kapitalaca” koje je Terzić nagomilao! Ako tako bude i ako se budu mešali u stručan rad Stankoviću, onda zaista ništa od Zvezde! Kod svakog normalnog trenera ove prevare od “kapitalaca”, ne bi mogle igrati ni u četvrtoj ligi Srbije, izuzev možda Garsija. Jedino njega treba još malo probati, ostali kao Fan la Para. Ben, Boaći i Tomane, napolje iz Zvezde! Bolji su Zvezdini mladi igrači, za dve klase!

    0
    0
    Odgovori
  3. Moze dobar tim da se sklopi, ja bi npr Zvezdu ovako sastavio,a bavio samcse fudbalom
    Golman Borjan
    Levi bek Rodic stoperi Pankov i Degenek Gobeljic desno
    U sredini Petrovic Vulic Jovicic
    Levo Gavric u centru Ben i Desno Garsija

    0
    0
    Odgovori
  4. Ako Stanković želi da mu Zvezda liči na evropske ekipe, onda u timu mogu biti samo brzi igrači! Ako već od samog starta počne sa kalkulacijama, tj., da mu igraju spori igrači koji treba da se prodaju, onda neka odmah podnese ostavku! Štoperi moraju biti brzi i ne previsoki, zadnji vezni su najvažniji deo tima i oni moraju biti izuzetno brzi i sposobni da u najkraćem roku prenesu loptu, sa svoje polovine na polovinu protivnika. Zadnji vezni ne sme da vraća loptu nazad niti da je daje u širinu! Krila I centarfor moraju biti brzi i da imaju sposobnost da reše situaciju “1 na 1”. Zvezda mora da igra sa najviše dva dodira sa loptom!

    0
    0
    Odgovori
  5. Rodić,gobeljić,kanjas,žander,Ivanić,jovančić,odma na prodaju,oni i da je Murinjo došao ne bi uspeli,nema tu tajne zadnji red koji primi pet golova u proseku je aut

    0
    0
    Odgovori
  6. Na proleće Zvezda mora da igra brzo, borbeno i sa puno energije! To znači da Stanković mora da unese u igru Zvezde, sve ono što nije uspeo Milojević! Ne sme biti sažaljenja prema onim sporim igračima koji su kod Milojevića bili zaštićeni kao beli medvedi. Za spore igrače ne sme da bude mesta u Zvezdi! Ko su spori igrači?! Spori igrači su oni igrači koji su imali najlošije rezultate na testiranju a bili su glavni nosioci igre Zvezde kod Milojevića!

    0
    0
    Odgovori
  7. Nadam se da će rezultati Centra za motorička istraživanja i analitiku sporta, biti glavni pokazatelj Stankoviću pri sastavljanju tima, kao i da se neće rukovoditi “preporukama” sa strane, pogotovo ne od strane tzv., menadžera! Jer ako mu timu budu “igrači u koje ima poverenje” (Milojevićev izum) i dokazani sporaći (Jovičić, Jovančić, Milunović, Ben, Boaći, kao i neznalica Fan la Para), onda od Zvezde i dalje neće biti ništa!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter