0
Atletika

SPORTSKI VODIČ KROZ 2020. GODINU: Bogata sportska ponuda čeka nas u narednih 12 meseci!

Objavljeno: 31.12.19 u 19:10

U 2020. godini nećemo oskudevati što se sporta tiče, jer će ponuda u novoj godini biti izdašna. Pored tenisa koji ćemo pratiti cele godine, tu su i Olimpijske igre, a nezaobilazani su fudbal i košarka.

Sportska sezona kreće nam već prvih dana januara, a očekuje nas obilje sporta u novoj godini, pored Evropskog prvenstva u fudbalu, čekaju nas prvenstva evrope u vaterpolu, rukometu, kvalifikacioni turniri u košarci za muškarce i žene, po prvi put biće održan i ATP kup. Ne, nismo zaboravili Olimpijske igre, ali o tome ćete moći da čitate u posebnom tekstu koji će biti objavljen u narednim danima. 

FUDBAL 

Evropsko prvenstvo

Od 12. juna, pa do 12. jula ljubitelji ‘najvažnije sporedne stvari na svetu‘ imaće priliku da uživaju u fudbalu širom Evrope. Jer će prvenstvo po prvi put biti odigrano u 12 gradova u 12 različitih država. (London, Minhen, Rim, Baku, Sankt Petersburg, Bukurešt, Amsterdam, Dablin, Bilbao, Budimpešta, Glazgov, Kopenhagen). Titulu brani Portugal koji je pobedio Francusku sa 1:0, na prvenstvu održanoj upravo u Francuskoj. Finale prvenstva biće odigrano na Vembliju u Londonu. Srbija će šansu da se nakon 20 godina ponovo nađe na Evropskom prvenstvu,tražiti 26. marta ukoliko pobede u baraž turniru Lige nacija, a protivnici su im u prvom meču Norvežani, a u drugom meču igraju Škotska i Izrael.

FOTO: FSS

Liga šampiona

Liga šampiona nas očekuje ponovo od februara, a kulminacija još jedne uspešne sezone zakazana je za 30. maj. U uzbudljivom engleskom derbiju prethodne sezone sastali su se Liverpul i Totenhem, ‘redsi’ su bili bolji i slavili su na kraju 2:0. Ove sezone tim Jirgena Klopa nalazi se na prvoj poziciji Premijer lige, a videćemo hoće li im to dati vetar u leđa u odbrani pehara u Ligi šampiona.

FOTO: FK Crvena zvezda

UEFA Liga Evrope – finale

27. maja na velelepnom stadionu u Granjsku održaće se finale Lige Evrope. Prošle godine u Bakuu u finalu su se sastali Čelsi i Arsenal, a navijači su imali priliku da uživaju u goleadi, a Čelsi je slavio sa 4:1.

FOTO: FK Partizan / Miroslav Todorović

Kopa Amerika

Takođe u periodu od 12. juna, pa do 12. jula kada se održava Evropsko prvenstvo, u večernjim časovima ljubitelji fudbala u Evropi imaće priliku da uživaju u Kopa Amerika, koji se održava u Argentini i Kolumbiji. Titulu brane Brazilci koji su prethodne godine u Rio de Žaneiru savladali Peru rezultatom 3:1.

FOTO: Youtube, Crop

KOŠARKA

Kvalifikacioni turnir pred Olimpijske igre  – ŽENE

Reprezentativke Srbije igraju svoj turnir u februaru, tačnije od 6. do 9. februara. Domaćin grupe naših košarkašica je Beograd, a u grupi je Amerika, koja je već ranije obezbedila plasman, te kvalifikacioni turnir koriste košarkašice SAD kao pripremni turnir, a Srbiji će put ka finalu biti gotovo pa otvoren.

Beograd: Nigerija, SAD, SRBIJA, Mozambik.

Burž (Francuska): Francuska, Portoriko, Brazil, Australija.

Fošan (Kina): Koreja, Kina, Velika Britanija, Španija.

Ostende (Belgija): Kanada, Japan, Švedska, Belgija.

FOTO: KSS

Kvalifikacioni turnir pred olimpijske igre – MUŠKARCI

Kvalifikacioni turnir za muškarce u košarci biće održan u sledećim gradovima, dobra vest je da je Beograd domaćin grupe u kojoj učestvuje reprezentacija Srbije, te će Srbija imati otvoren put do finala i eventualnog plasmana. Jedini težak ispit mogla bi ‘Orlovima da priredi reprezentacija Italije za koju se priča da će nastupiti u punom sastavu. ovo su grupe koje nas očekuju i gradovi domaćini. Kvalifikacioni turniri za košarkaše igraće se od 23. do 28. juna 2020. godine

BEOGRAD:
Grupa A: Dominikanska Republika, Novi Zeland, SRBIJA.
Grupa B: Portoriko, Italija, Senegal.

KAUNAS:
Grupa A: Litvanija, Koreja, Venecuela
Grupa B: Poljska, Slovenija, Angola.

SPLIT:
Grupa A: Nemačka, Rusija, Meksiko
Grupa B: Tunis, Hrvatska, Brazil.

VIKTORIJA:
Grupa A: Grčka, Kina, Kanada.
Grupa B: Urugvaj, Češka, Turska.

FOTO: KS Srbije

Finale NBA lige 

Ljubitelji košarke sa nestrpljenjem očekuju finale NBA lige, a termini odigravanja biće naknadno objavljeni. Titulu brane Toronto Reptorsi koji su prethodne sezone sa Kavajiem Lenardom na čelu napravili senzaciju i u finalu savladali Golden Stejt Voriorse rezultatom 4:2. Ova sezona je nikada ujednačenija, za titulu konkurišu Los Anđeles Lejkersi (Lebron Džejms, Entoni Dejvis), Denver Nagetsi (Džamal Marej, Nikola Jokić), Milvoki Baksi (Janis Adetokumbo, Kris Midlton) , Los Anđeles Klipersi (Kavaji Lenard, Pol Džordž) , Bruklin Netsi (Kevin Durent, Kajri Irving) … dok pređašni favoriti Voriorsi  imaju sezonu za zaborav. Zbog povrede duži period nastupaju bez Stefa Karija i Kleja Tompsona

FOTO: Youtube/Screenshot

EVROLIGA

Fajnal for Evrolige biće održan u periodu od 22. do 24. maja, a turnir će se odigrati u ‘Lankses Areni’ u Kelnu. Prethodne godine u Španiji su učestvovali Real Madrid, Fenerbahče, CSKA i Anadolu Efes. Moskovljani su savladali Anadolu Efes rezultatom 83:91.

VATERPOLO

U Mađarskoj će od 12. do 26. januara biti održano evropsko prvenstvo za muškarce i žene.

‘Delfini’ se nalaze u B grupi sa Rumunijom, Holandijom i Rusijom u grupi B, a Hrvatska i Crna Gora su u grupi A sa Nemačkom i Slovačkom. Najveći konkurent Srbije za zlatnu medalju jeste Mađarska koja je u grupi C sa Maltom, Turskom i Španijom. Dok će u grupi B igrati Francuska, Italija, Gruzija i Grčka. Srbija brani zlatnu medalju osvojenu 2018 godine u Španiji.

FOTO: waterpoloserbia.org

U istom periodu igraće i dame, a Srbija ima predstavnika u grupi A, gde se takođe nalaze i Slovačka, Mađarska, Grčka, Hrvatska i Rusija, u grupi B učestvovaće Nemačka, Holandija, Francuska, Španija, Izrael i Italija. Šampion je 2018. godine u ženskoj konkurenciji bila Holandija.

RUKOMET

Evropsko prvenstvo u rukometu

Evropsko prvenstvo za muškarce biće održano od 9. do 26. januara 2020. godine, zemlje domaćini biće Austrija, Norveška i Švedska, učestvovaće 24 reprezentacija, a među njima i balkanske zemlje, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i naravno Srbija.

FOTO: RSS

Evropsko prvenstvo u rukometu – žene

Euro 2020. godine za žene održaće se narednog decembra u periodu od 3. do 20 decembra, a učestvovaće šest ekipa. Srpkinje su izborile mesto na završnoj smotri, a žreb će odrediti protivnike naših dama.

FOTO: RSS

Svetsko univerzitetsko prvenstvo u rukometu

Od 15. do 21. juna u Poljskoj će se održati i univerzitetsko prvenstvo u rukometu, a Srbija će imati svog predstavnika i tamo.

ODBOJKA

Kvalifikaconi turnir za odbojkaše biće održan od 5. do 10. januara u dvorani „Maks Šmeling“ u Berlinu. Učestvovaće osam ekipa pored domaće selekcije Nemačke, učestvuju i Srbija, Francuska, Belgija, Slovenija, Bugarska, Holandija i Češka. Reprezentacije će biti podeljene u dve grupe po četiri tima, a dva najbolja iz svake učestvovaće u polufinalnim mečevima, dok će vizu na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine obezbediti pobednik turnira.

FOTO: CEV.eu

AMERIČKI FUDBAL

Superboul

Na ‘Hard rok’ stadionu u Majamiju održaće se 54. Superboul, a ko će na njemu učestvovati reći će nam plej-of koji počinje 4. januara, a finale konferencija očekuje nas 19. januara. Ono što mnoge zanima jeste poluvreme, odnosno zabava koja sledi u pauzi finala. Potvrđeno je da će nastupati Dženifer Lopez i Šakira.

Youtube / Screenshoot

ATLETIKA 

Svetsko atletsko prvenstvo.

U kineskom Nanjingu održaće se dvoransko Svetsko prvenstvo u atletici, a ljubitelji ‘kraljice sportova’ imaće priliku da uživaju u martu, tačnije od 13. do 15. marta.

FOTO: AS Srbije

TENIS

ATP Kup

Od 3. do 12. januara biće održan prvi ATP kup, mečevi će biti igrani u Sidneju, Brizbejnu i Pertu u Australiji, a nagradni fond turnira na kome će učestvovati 24 timova je 15.000.000 dolara. Srbija će nastupati u grupi A sa Francuskom, Južnom Afrikom i Čileom.

FOTO: Novakdjokovic.com

Australija Open

Prvi teniski gren slem očekuje nas od 20. januara do 2. februara. Srpski teniser Novak Đoković je prošle godine u finalu sa 3:0, (6:3 – 6:2 – 6:3), a Srbin se nada da će odbranom titule uspeti da krene u pohod ka povratku na prvo mesto. Đoković je šest puta do sada osvajao turnir u Melburnu, a nada se da će pokrenuti novi niz u 2020. godini. Japanka Naomi Osaka brani titulu u ženskoj konkurenciji.

Roland Garos

Drugi gren slem turnir u godini igraće se od 18. maja do 7. juna. Rafael Nadal je trostruki uzastopni šampion Francuske, a mnogi će pokušati da ga ‘smaknu’ sa trona. U ženskoj konkurenciji Ešli Barti brani titulu.

Vimbldon

Ljubitelji ‘belog sporta’ od 29. juna do šestog jula uživaće u Vimbldonu, na čijem turniru titulu u muškoj konkurenciji brani Novak Đoković, u dramatičnom finalu savladao je Rodžera Federera 3:2 u setovima i to nakon četiri sata i 57 minuta. Dok je Simona Halep savladala Serenu Vilijams rezultatom 2:0 u ženskoj konkurenciji.

US open

Poslednji gren slem u sezoni održaće od poslednjeg dana avgusta, sve do 13. septembra. Titulu u muškoj konkurenciji braniće Rafael Nadal, a u ženskoj kanađanka Bjanka Andresku.

Finalni masters 

Tradicionalno na kraju sezone od 15. novembra do 22. novembra u londonskoj ‘O2’ areni očekuje nas finalni teniski masters u muškoj kategoriji gde titulu brani Stefanos Cicipas, dok će od 26. oktobra do 2. novembra u Šenženu i turnir u ženskoj kategoriji, Ašli Barti brani titulu.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter