0
Ostali sportovi

NA SVEČANOSTI U ZAGREBU: Čeferin postao ambasador Sportskih igara mladih

Objavljeno: 11.12.19 u 18:25

Predsednik UEFA na gala svečanosti u zagrebačkoj Esplanadi postao deo porodice SIM

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin pridružio se porodici Sportskih igara mladih. Na gala svečanosti u zagrebačkom hotelu “Esplanada” imenovan je u ambasadora SIM. Osnivač i predsednik Igara Zdravko Marić sigurno je juče bio najponosniji čovek u regionu.

– Moj prvi susret sa Zdravkom Marićem bio je neuobičajen. Svidelo mi se što nije hteo da otkrije ko mu je dao moj broj telefona, ali kad me je nazvao Peđa Mijatović, i rekao mi da je on taj, sve je išlo mnogo lakše. Istina je da sam ovde i zbog Peđe, ali je projekat dobar, humanitaran. Malo je ljudi koji u ovim populističkim vremenima stavljaju interes drugih ispred sebe, radeći sa decom kroz sport. A upravo takvi su Zdravko i njegov brat, Igre su takav projekat. Pokušaću da budete ponosni na mene kao ambasadora i da kroz saradnju sa UEFA učinimo neke dobre stvari. Imam za kraj jedno pitanje: Kad Slovenija ulazi u Igre – istakao je Čeferin.

SIM nastavlja da okuplja velika fudbalska imena, poput već pomenutog Mijatovića, našeg reprezentativca Nemanje Matića, najboljeg igrača sveta u 2018. godini Hrvata Luke Modrića, reprezentativca Bosne i Hercegovine Edina Džeka, koji su se video porukama obratili prisutnima.

– Ono što je zaista bitno za igre jeste da smo zbližili decu. Mogu da vam obećam da ćemo i u budućnosti to raditi odgovorno, zahvaljujući i novom ambasadoru Igara, predsedniku UEFA Aleksanderu Čeferinu. Posebne pozdrave šaljem deci koja su ovde sa nama zaslužujući svom ponašanju, kao i ambasadoru Predragu Mijatoviću, koji je sa mnom u ovoj priči praktično od početka – istakao je Zdravko Marić i “podvukao” – Budući da se u Srbiji Igre iz godinu u godinu sve više razvijaju dužan sam da se i ovaj put duboko zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Njegova pomoć Igrama od samog početka je bila ogromna i nesebična, a zahvaljujući i tome smo uspeli da se ovaj projekat u Srbiji raširi mnogo brže nego što smo očekivali.

FOTO: SIM

Prisutnima se obratio video porukom iz Mančestera i srpski reprezentativac Nemanja Matić.

– Čestitam gospodinu Čeferinu. Srećan sam što u redovima kolega, ambasadora Sportskih igara mladih, imamo još jednog istaknutog člana. Zajedno ćemo raditi na promociji fudbala, sporta, zdravog života, kako u regionu, tako i u Evropi.

Devojčice i dečaci iz Priboja, grada koji je ove godine postao deo Karavana radosti SIM Srbija, predvodili su espediciju iz naše zemlje. Predsednica SIM Srbija Ivana Jovanović i njena najbliža saradnica Marija Mihajlović Vidaković u dvostrukoj ulozi – domaćina i gosta, uz saradnike iz Hrvatske i BiH, još jednom su pokazali da za njih nije bitno gde se sreću, da je dečji osmeh važniji od svega i da region na čelu sa Beogradom, Zagrebom i Sarajevom kada je SIM porodica u pitanju diše istim plućima.

– Ponosna sam što je gospodin Čeferin postao deo velike porodice ambasadora SIM. Zahvaljujem mu se što je prepoznao važnost Igara, i radujem se lepoj i uspešnoj saradnji u interesu dece regiona – rekla je Jovanovićeva.

Koliki značaj za našu zemlju imaju Sportske igre mladih govori i podatak da je imenovanju Čeferina u ambasadora Igara prisustvovala delegacija Olimpijskog komiteta Srbije, potpredsednik Žarko Zečević i izvršni direktor Damir Štajner. Bio je prisutan i Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije, Emir Mehmedović, sportski direktor SS Novi Pazar, Filip Komarica, predsednik SS Priboj i mnogi drugi.

Sportske igre mladih zaista se mogu podičiti impozantnim brojkama. Tokom 23 godine takmičenja osnovaca u Hrvatskoj, devet godina u Bosni i Hercegovini i šest u Srbiji, sportskim terenima prodefilovalo je  više od 1.700.000 učesnika u deset sportova: mali fudbal, ulična košarka, rukomet, odbojka, odbojka na pesku, tenis, stoni tenis, šah, atletika, igra između dve vatre. Treba istaći da je 2019. godina za Sportske igre mladih bila najuspešnija od osnivanja. U Igrama u Srbiji učešće je uzelo preko 75.000 dece i mladih, a u regionu se ukupna brojka popela na 202.000.

Vrednost ovog projekta prepoznale su mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci ne samo iz sveta sporta. Posebnu podršku Igrama dali su Ser Dejvid Ričards, Arkadi Dvorkovič, kao i Johanes Han, Komesar EU za proširenje, koji je u martu ove godine na svečanosti u beogradskom hotelu Metropol postao ambasador Sportskih igara mladih.

Takođe, podrška Vlada zemalja u regionu u kojima se Igre organizuju od ogromnog je značaja. Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić, koji je 2014. godine postao visoki pokrovitelj projekta Igara, daju nemerljiv doprinos. U znak zahvalnosti na podršci, predsedniku Republike Srbije uručeno je specijalno priznanje za razvoj Igara, u interesu dece Srbije, regiona i zajednicu u celini.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter