0
Fudbal

POJAŠNJENJE WADA: Ako se plasira, Rusija na SP pod neutralnom zastavom

Stefan Smuđa
Objavljeno: 09.12.19 u 19:25

Svetska antidoping agencija (WADA) saopštila je danas da fudbalska reprezenatcija Rusije, ako se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022, neće moći da nastupi pod svojom zastavom zbog sankcija koje su izrečene toj zemlji.

WADA je danas suspendovala Rusiju na četiri godine sa svih velikih sportskih takmičenja zbog manipulisanja doping podacima.

– Ako se kvalifikuje, tim koji predstavlja Rusiju neće moći da učestvuje, ali pošto već postoji mehanizam koji je uspostavljen, Rusija se može prijaviti za učešće na neutralnoj osnovi – rekao je predsednik Komisije za žalbe WADA Džonatan Tejlor.

Današnja odluka WADA znači da ruska himna i zastava neće biti dozvoljene na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Međutim, sportisti koji dokažu da nisu učestvovali u doping skandalu moći će da se takmiče na Olimpijskim igrama pod posebnim uslovima i neutralnom zastavom.

WADA je navela da postoje dokazi da je Rusija manipulisala podacima iz moskovske antidoping laboratorije, koje je predala u januaru kako bi prikrila stotine potencijalnih doping slučajeva i podmetnula lažne dokaze.

Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), uprkos zabrani, Rusija će se takmičiti na Evropskom prvenstvu 2020. godine i biti domaćin pojedinih utakmica u Sankt Peterburgu, ‘pošto upravljačko telo evropskog fudbala UEFA nije označena kao organizator velikih događaja, u pogledu odluka o kršenju antidoping pravila’.

U sklopu kazne, Rusija ne može da organizuje, niti da se kandiduje za organizaciju velikih sportskih takmičenja u naredne četiri godine, uključujući i kandidaturu za domaćina Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2032. godine.

Rusija je pogodjena doping skandalom od 2015. godine, kada je WADA pronašla dokaze o rasprostranjenom dopingu ruskih atletičara, uz podršku i prikrivanje države.

Rusija ima 21 dan da se žali na suspenziju, a ako se to dogodi, o žalbi će odlučivati Sud za sportsku arbitražu (CAS). Ruska antidoping agencija je posle današnje odluke WADA ponovo izgubila akreditaciju.

– Želela sam da kazne ne budu smanjene. Čistim sportistima dugujemo da snažno sprovedemo kazne – rekla je potpredsednica WADA Linda Heleland.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter