0
Evrobasket 2022

BWB - Kosarka bez granica, u Hali sportova Zarkovo. Beograd, 13.08.2018. foto: MN press

MOMAK O KOME SE GOVORI – FRENK KAMINSKI: Šta bi Srbija dobila potencijalnim pojačanjem? (VIDEO)

Objavljeno: 25.11.19 u 11:44

Dolaskom Igora Kokoškova pojavila se mogućnost da roster reprezentacije u narednom periodu bude znatno ‘širi’, a jedno od imena koje se pojavilo jeste i Frenk Kaminski.

Odjeknula je informacija da bi ‘Tenk Frenk‘ mogao da obuče dres naše reprezentacije, a s obzirom da nikada nije skrivao da vuče srpsko poreklo, te da je to sa ponosom isticao, ne treba nikoga da iznenadi odluka Kokoškova. Podsetimo, skoro dve decenije rada u Sjedinjenim Američkim državama omogućile su Kokoškovu da vidi kvalitete ovog košarkaša koji je svojevremeno odbio poziv da nastupa za Poljsku čije korene takođe vuče.

Kaminski je visok 213 cm, a dvadesetšestogodišnji košarkaš igra na pozicijama krilnog centra i centra. Nastupao je za Benet Akademiju u Ilinoisu koja je zbog njegovih dobrih igara povukla dres sa brojem 44, potom je bio jedna od udarnih igala Viskonsin univerziteta.

Da bi na draftu 2015. bio odabran od strane Šarlot Hornetsa, gde je nastupao do ove godine, a potom se preselio u Finiks Sanse. Gde u tekućoj sezoni beleži odlične partije. Sa prosekom 10,6 poena 5,5 skokova i 2,1 asistencije. Zanimljivo je da ima meku ruku, te u važnim trenucima može da pogodi i za tri poena. Ujedno u reketu dobro igra leđima okrenut ka košu.

Kaminski je bio deveti pik na NBA draftu, odabrali su ga Šarlot Hornetsi. Prvi je tada bio Karl-Entoni Tauns, jedini sa tog drafta koji je uspeo da u međuvremenu postane član idealne NBA petorke, drugi Dianđelo Rasel, koji uz četvrtog pika, Kristapsa Porzingisa, sa Taunsom čini trio koji je imao i Ol-star iskustvo. Ispred Kaminskog su tog leta izabrani i Džahil Okafor (3. pik, Filadelfija), Mario Hezonja (5, Orlando), Vili Koli-Stajn (6, Sakramento), Emanuel Mudiej (7, Denver) i Stenli Džonson (8, Detroit).

Pravu šansu u Hornetsima dobio je tek decembra 2015. godine kada je dobio više minuta zbog povrede Ala Džefersona, u prvom meču postigao je 16 poena, protiv Golden Stejta, a u narednom duelu 23 poena protiv Bostona. U Šarlotu je beležio 9,8 poena po meču za 22 minuta po meču u proseku.

Kaminski rođen i odrastao u blizini Čikaga svojevremeno je potvrdio da ima srpske korene. kao i da je košarkom počeo da se bavi u klubu koji je igrao srpsku ligu u Čikagu.

– Imam srpsko poreklo i to sa očeve strane. Igrao sam u srpskoj ligi u Čikagu dok sam odrastao. Znam kakva je srpska kultura, ali iz američkog aspekta. To što sam ovde je baš kul, rekao je Kaminski, a potom se osvrnuo na srpske košarkaše u NBA:

– Sjajni su. Obožavam Jokića. Volim sa njim da se šalim. Sjajan igrač. Na koledžu nemate priliku da upoznate mnogo stranih igrača. Ali kada stignete do NBA lige upoznajete sve više i više stranih igrača. Postajete svesni razlika u igri. I ja sada znam kako Nikola Batum igra drugačije od američkih bekova – rekao je u Beogradu Kaminski.

Dolazi iz sportske porodice, njegov otac trenirao je košarku, a majka odbojku. Postoji anegdota da je dok su mu ujak i ujna radili u Čikago Bulsima koristio priliku da krišom dođe u trening centar Bulsa i prati treninge Džordana, Pipena, Rodmana…

FOTO: MN Press / Košarka bez granica 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter