0
Domaći fudbal

FOTO: FK Partizan

ČEKA SE RASPLET U GRUPI: U Hagu najveći ispit ove generacije Partizana

Objavljeno: 25.11.19 u 09:45

U četvrtak 28. novembra će Partizan u „zloglasnom“ Hagu igrati izuzetno bitan evropski takmičarski meč.

U tom holandskom gradu čije ime na ovim prostorima budi poslednjih decenija neke ne baš prijatne asocijacije, koje nemaju nikakve veze sa fudbalskim sportom, crno-bele će ugostiti odlična ekipa AZ iz Alkmara, koja ove sezone sva svoja domaćinstva u Ligi Evrope organizuje na tamošnjem stadionu „Cars Jeans“.

Razlog za preseljenje Partizanovog rivala iz Alkmara u 70-ak kilometara udaljeni Hag bili su ogromni građevinski problemi na matičnom stadionu AZ u Alkmaru – problemi sa krovnom konstrukcijom koja se u toku leta delimično obrušila na tribine – tako da je UEFA naložila Holanđanima „preseljenje“ iz bezbedonosnih razloga, sve dok se problemi na stadionu u Alkmaru u potpunosti ne saniraju.

Teren stadiona „Cars Jeans“ u Hagu ima veštačku travu i to samo po sebi ne bi bio toliki problem za Partizan koji je u međuvremenu navikao da po Evropi igra na „veštaku“ (u Astani ili pre toga u Moldeu), no ovaj put je reč o veoma lošoj, istrošenoj i tvrdoj podlozi koja će predstavljati priličan problem za srpski tim.

Na problem terena u Hagu su javno ukazivali i iz Mančester Junajteda pre i nakon gostovanja u Hagu (0:0), tako da se valja pripremiti i za iskušenja tog tipa koja narednog četvrtka čekaju kolena i zglobove crno-belih fudbalera.

Uzda se svakako Partizan u logistiku kluba u pripremi ovog gostovanja, u informisanost pouzdanih ljudi ovde i u Evropi koji će preneti bitne informacije i dati savete kako se najbolje i najbrže naviknuti na travnati „parket“ koji ih u četvrtak tamo očekuje.

Kada je u pitanju takmičarska situacija u našoj grupi, polazna pozicija Partizana pred put u Holandiju je kristalno jasna – samo pobeda i osvajanje sva tri boda u Hagu ostavljaju nadu, i to realnu, da crno-beli ove sezone, nakon dve godine, ponovo mogu izboriti „zimovanje“ u Evropi!

Bilo koji drugi ishod (remi ili poraz Partizana) te nade potpuno odstranjuje, odnosno promoviše ekipu iz Alkmara u učesnika 1/16 finala Lige Evrope koja se igra u februaru 2020. godine – bez obzira na ishode poslednjeg kola u grupi u kojem 12. decembra igraju Mančester Junajted – AZ Alkmar, odnosno Partizan – Astana. Ostvari li Partizan toliko željenu pobedu u Hagu, temperatura bi se digla do usijanja, Holanđani bi nam bežali jedan jedini bod (uz Partizanov bolji međusobni skor) i sve bi se rešavalo u poslednjem kolu.

Jako netipična dešavanja smo ove sezone videli u Partizanovoj grupi. Osim neverovatne činjenice da imamo ekipu iz 2. šešira (mislimo na žreb za grupe) koja se pokazala apsolutnim autsajderom, koja nije osvojila niti jedan bod u protekla četiri, a vrlo je moguće da ga ne osvoji ni u preostala dva kola (što bi bio jedinstveni presedan u istoriji grupnih takmičenja u Ligi Evrope!), mi smo još u grupu dobili ekipu iz 4. šešira koja jednostavno cele jeseni „gazi“!

Posledica ovih dešavanja je činjenica da Partizan ove sezone može teoretski da se ne kvalifikuje za 1/16 finala čak i ako osvoji svih 10 bodova u grupi (ako pobedi i u Hagu, a i posle kući protiv Astane)! Imali smo jedno slično iskustvo u decembru 2015. godine, kada 9 osvojenih bodova u grupi nije bilo dovoljno za „evropsko prezimljavanje“ Partizana, a sa 8 bodova su crno-beli recimo prošli dalje u decembru 2017. godine i to čak jedno kolo pre kraja grupne faze (teoretski Partizan može sa 8 bodova ostvariti prolaz dalje i ovaj put – uz pobedu u Holandiji, remi protiv Astane i istovremeno uz poraz AZ Alkmara u Engleskoj)!

Dakle fudbalska matematika može biti svakakva, ali kod ovakvog sistema takmičenja nikada nije dobro kada je neko od konkurenata „nula“, jer to automatski znači da je za prolaz potrebno osvojiti više bodova nego li u slučaju kada imamo izjednačenu grupu, sa ravnomernijom raspodelom bodova. Uostalom, pogledajte sledeći grafikon i uporedite trenutne situacije u svih 12 grupa Lige Evrope 2019/20, uverićete se i sami koliko tu ima drastičnih razlika:

FOTO: FK Partizan

AZ Alkmar, rekli smo to već, ove jeseni nemilice „gazi“ sve pred sobom. To važi pre svega kad je u pitanju prvenstvo Holandije, pa se najpre koncentrišemo na to njihovo takmičenje:

FOTO: FK Partizan

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter