0
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda / Nikola Mitić

LEGENDA KOJA ŽIVI: Zvezdini fudbalski mađioničari položili venac na bistu Rajka Mitića

Objavljeno: 19.11.19 u 14:50

Pre 97 godina na današnji dan rođen je jedan od najvećih fudbalskih majstora koje je naša zemlja imala. Njegovo visočanstvo, prva Zvezdina zvezda, igračka i ljudska gromada – Rajko Mitić.

Legende crveno-belog kluba su polaganjem venca na bistu Rajka Mitića ispred stadiona zvezde obeležile ovaj dan.

Legendarni fudbaler rođen je u selu Dol, blizu Bele Palanke, 19. novembra 1922. godine, a preminuo je 29. marta 2008. Za crveno-bele je nastupao 14 sezona – od osnivanja 4. marta 1945. i sve do novembra 1958. Odigrao je 572 utakmice i postigao 262 gola, bio je kapiten i doprineo je osvajanju šest titula.

FOTO: FK Crvena zvezda / Nikola Mitić

Zahvaljujući svom radu, posvećenošću i ljudskošću kojom je zračio, bio je omiljen u svim krugovima, a svakako jedan od simbola Crvene zvezde i čovek po kojem su spontano određena pravila ponašanja svih koji u srcu nose crveno-bele boje.

Velika većina zaljubljenika u crveno-belo nikada nije imala priliku da vidi na terenu čarolije koje je izvodio legendarni fudbaler i prva zvezda najtrofejnijeg srpskog kluba. Čuli su samo da je jedan veliki gospodin svojom harizmom, fudbalskim znanjem i golovima obeležio početnu eru Crvene zvezde.

FOTO: FK Crvena zvezda / Nikola Mitić

Fudbal je počeo da igra na livadama beogradskog Košutnjaka, a nastavio je u klubu istog imena, koji se takmičio u trećem razredu Beograda. Leta 1938. postao je član omladinske ekipe BSK-a, a kasnije i prvotimac ovog nekada slavnog predratnog kluba.

Danas su, na datum njegovog rođenja, legende kluba položile venac na bistu Rajka Mitića koja se nalazi na ulazu zapadne tribine stadiona u Ljutice Bogdana koji nosi njegovo ime. Fudbalski mađioničari poput Dragana Džajića, Vladimira Petrovića Pižona, Stanislava Karasija, Jovana Aćimovića, Dušana Savića i ostali poštovaoci prve Zvezdine zvezde.

Predsednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović podsetio se dana kada je sa Rajkom Mitićem zajedno radio u klubu.

– On je pre svega bio jedan veliki čovek. Fenomenalan igrač, a kasnije i sjajan funkcioner. Takođe, on je bio i odličan novinar. Vrlo rado se sećam perioda sa njim i moram da priznam da sam vole o tog čoveka. Rajko Mitić je prva Zvezdina zvezda i prvi fudbalski mađioničar. On je bio u Zvezdi i kada nije fizički prisutan. Svi su ga obožavali, preko saigrača, do publike koja je svaki njegov potez ispraćala ovacijama. Fudbalska legenda koja i dalje živi – naglasio je Mijailović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter