Svetska ragbi organizacija kaznila je Englesku sa 2.000 funti, pošto je nekolicina njenih ragbista uoči utakmice sa Novim Zelandom u polufinalu Svetskog prvenstva prešla polovinu terena tokom izvođenja ‘Hake’, što je zabranjeno.

Engleska je u subotu pobedila dvostrukog uzastopnog branioca titule Novi Zeland sa 19:7 i plasirala se u finale Svetskog prvenstva u Japanu.


Novozelanđani uoči svakog takmičenja izvode tradicionalni ples maorskog naroda, a popularizovala ga je upravo ragbi reprezentacija, koja izvodi ples pre svake utakmice.

Kada su Novozelanđani počeli sa izvođenjem ‘Hake’, engleski ragbisti su prihvatili izazov tako što su stali u obliku latiničnog slova ‘V’, a pojedini igrači su prešli polovinu terena.

Prema pravilima Svetskog ragbija, ekipa mora da ostane na svom delu terena. Kako se navodi, Engleska je ‘prekršila pravila turnira koji se odnose na kulturološke izazove’. Reagujući na kaznu, selektor Novog Zelanda Stiv Hensen rekao je da je potez engleskog tima bio ‘fantastičan’.

– Oni nisu kažnjeni što su odgovorili, već jer su prešli polovinu terena. Ako razumete ‘Haku’, znate da je potreban odgovor. To je izazov za tebe i zahteva odgovor. Mislio sam da je to sjajno i prilično maštovito – rekao je Hensen, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Englezi su odustali od uobičajenog stava rame uz rame, a kapiten Oven Farel rekao je da je ekipa isplanirala odgovor kako bi pokazala Novom Zelandu da neće biti po njihovom u toj utakmici.

Kapiten Novog Zelanda Kieran Rid rekao je da reakcija protivnika na ‘Haku’ nije imala uticaj na utakmicu, a njegov saigrač Dejn Kols rekao je da je bilo ‘sjajno’.

Kazna Engleske biće uplaćena u humanitarne svrhe.

Engleska će u subotu 2. novembra igrati u finalu Svetskog prvenstva protiv Južne Afrike u Jokohami.