0
AdmiralBet ABA Liga

ČOVIĆ IZNEO SVE DETALJE: Odgovorio na objavljene podatke ministra finansija i otkrio ko mu je prva želja za trenera Zvezde!

Objavljeno: 22.10.19 u 15:10

Nakon što je obelodanio da Milan Tomić više nije trener Crvene zvezde, Nebojša Čović se posvetio drugim temama i aktuelnostima.

Predsednik KK Crvena zvezda je naveo da se brojke koje je ministar finansija Siniša Mali objavio poklapaju sa Zvezdinim.

– KK Crvena zvezda je dobila oko milijardu i šesto miliona dinara, Partizan oko milijardu i dvesta milijardi dinara. To je razlika od oko 400.000.000 dinara, ali mi još čekamo oko 300.000.000 dinara. Zvezda je napravila faktoring s nekoliko ugovora koji dospevaju naredne i sezonu posle toga s nekoliko državnih sponzora – Telekom, Dunav i Državna lutrija. To je urađeno da bi budžet bio pojačan za 360.000.000 dinara, zato je Zvezda dobila više novca od Partizana. Ali, to nije više, već je uvedeno kroz faktoring – naveo je Nebojša Čović.

– Zvezda je prosečno trošila oko 5.890.000 evra, počev od sezone 2011/12. Od 2011/12 zaključno s prošlom sezonom dobijala od države nešto više od 111.000.000 dinara. Što se tiče naših obaveza prema dvorani Pionir i Areni trošili smo više od 15.000.000 dinara. Prosečno smo po sezoni plaćali 612.144 evra za poreze, što je ukupno oko 5.000.000 evra. Od ove godine više ne možete da se takmičite u Evroligi ako ne poštujete finansijski fer-plej. Od 2008. do 2013. samo od Grada Beograda Zvezda je dobila oko 56.000.000 dinara, a Partizan oko 150.000.000 dinara. Interesantan je period 2009. i 2010. kada apsolutno ništa nije dobijala. Tada su vršeni pritisci na potencijalne sponzore da to ne rade. Mi smo zahvalni našim sponzorima, jer smo od 2011. morali da rešavamo i stare dugove. Država prosečno učestvuje sa 23 odsto. Kod nas se zna gde svaki dinar ide“.

Čović je istakao da nije zagovornik sukoba između Zvezde i Partizana.

– Ne treba da se spore Partizan i Zvezda kao dva najveća stuba sporta u Srbiji. Zvezda već šest godina igra Evroligu, a Evroliga košta. Naš budžet ove godine biće oko 8.337.000 evra. Mi ne možemo da imamo budžet manji od 5.000.000 evra, a imamo i neke obaveze iz prošle sezone koje su gotovo izmirene u potpunosti. Budžet će se menjati jer su neki otišli, neki će otići, neki će doći… Sva druga nagađanja su besmislena, u cilju ekskluziviteta.

Da li ste razmišljali o otkazima igračima?

– Nisam, imamo dobru selekciju, ali ništa ne isključujem. Mi odlično sarađujemo s FMP, to vidite, pa i sa drugim klubovima koji neke igrače spuštaju na zemlju, pa ih mi dižemo. Najvažnije je da igrači budu zdravi. Imamo zdravstveni problem s Derikom Braunom, nadam se da će biti u funkciji za 20 dana. Ognjen Kuzmić bi mogao da se vrati za dve sedmice. Bilo je problema s Perperogluom i Gistom.

Ko će biti novi trener Crvene zvezde, spominje se Dejvid Blet, ali on boluje od multiple-skleroze?

– Imam nameru da ubedim Svetislava Pešića da ostane ovde, da se ne vraća u Barselonu. Eto, to je u domenu licitacija koje se pojavljuju, poput dolaska Dejvida Blata.

Kako ocenjujete sezonu do sada?

– Mogli smo da dobijemo Makabi i Panatinaikos, a poređenja od prošle sezone kako smo imali jedan poraz u ligaškom delu ABA, a sada već dva, to je sve sport. Zvezda je pobedila Fenerbahče, to ne treba zaboraviti. Istina, nismo igrali protiv Budućnosti kako treba.

Da li mlad stručnjak može da iznese ovaj teret?

– Zavisi ko je. Kakav je autoritet, kakvo znanje ima. Što se tiče autoriteta, bar dok sam u Zvezdi, niko mi neće postavljati i smenjivati trenera. Ni ulice Strahinjića bana, indijanci i ostali, već samo mi. Ima kandidata, ambicioznih. Ma koliko trener imao godina, biće zaštićen u Crvenoj zvezdi, tu je veći faktor iskustvo, koliko je radio pre. Mi za evroligaški nivo moramo da imamo kombinaciju mlađih i iskusnijih igrača. Morate da uzmete u obzir svaki rizik, pogotovo od povreda, momenat sezone… Ceo stručni štab vodi računa o igračima, svi rade jako na tome, kako bi igrači izdržali teret sezone, jer nas čeka oko 90 utakmica.

Utakmicu protiv Barselone će voditi dosadašnji pomoćnik Andrija Gavrilović?

– Zasad tako ostaje. Ne mogu da vam odgovorim da li će ostati do kraja sezone, jer još nismo odradili kompletnu analizu, nikoga neću da eliminišem. Videćemo gde smo, šta je najbolje rešenje. Možda treba biti analitičan, da ne bismo napravili grešku.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter