1
Auto Moto

VALTERI BOTAS: Nije bilo lako krenuti sa treće pozicije!

Objavljeno: 13.10.19 u 11:20

Vozač Mercedesa Valteri Botas rekao je da je srećan zbog današnje pobede u trci Formule 1 za Veliku nagradu Japana i šeste titule ekipe u konkurenciji konstruktora.

– Srećan sam, zaista sam srećan. Kvalifikacije su bile tesne i nije bilo lako krenuti sa treće pozicije, ali nisam odustajao, dao sam sve što sam mogao. Imao sam dobar start, Sebastijan (Fetel) je imao problem i preuzeo sam vodjstvo, a brzina je bila super-dobra. Uživao sam, bilo je zabavno – rekao je Botas posle trke.

Botas je pobedio na stazi Suzuka i ostvario treći trijumf u sezoni, a šesti u karijeri. Osim njegove gotovo nepogrešive vožnje, za pobedu je zaslužna i taktika Mercedesa.

– Znali smo da će biti opcija jednog ili dva odlaska u boks, a nije bila ogromna razlika izmedju toga. Mogao sam da kontrolišem trku i pojačam gde sam želeo – dodao je finski vozač.

Mercedes je danas odbranio titulu u konkurenciji konstruktora.

– Zaista sam ponosan što sam deo ekipe, šesta uzastopna titula je zaista impresivna stvar, ponosan sam na svakog člana ekipe, svaka čast momci i devojke“, rekao je Botas, koji je ostvario prvu pobedu posle šest meseci i trke u Azerbejdžanu.

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel bio je najbrži u kvalifikacijama, koje su održane pre trke pošto je zbog tajfuna Hagibis u subotu otkazan ceo program na stazi Suzuka. Četvorostruki svetski prvak pogrešio je na startu, činilo se da je ranije krenuo, a na kraju je zauzeo drugo mesto.

– Svetla su dugo bila upaljena i pogrešio sam. Izgubio sam zamajac. To je zaista bio loš start. Mercedes je bio prilično brz, Valteri Botas je ‘leteo’, Luis (Hamilton) je pokušao sa jednim odlaskom u boks i nije uspeo. Pokušao sam da budem dobar u krivinama, gde bi on mogao da mi zapreti. Imao sam težak posao da zadržim drugo mesto – rekao je Fetel.

– Uz nedostatak tempa drugo mesto je verovatno maksimum, ali nisam zadovoljan samim startom trke. Pol pozicija i drugo mesto, dan se nije završio tako loše – dodao je nemački vozač.

Vodeći u generalnom plasmanu Hamilton zauzeo je treće mesto. On je krenuo sa četvrte pozicije, a do kraja trke borio se sa Fetelom za drugo mesto. Britanac je u više navrata tokom trke doveo u pitanje strategiju, pa nije bio raspoložen za izjave na kraju.

– Čestitam ekipi na šestoj uzastopnoj tituli. Zaista sam želeo da donesem što više bodova danas – rekao je Hamilton.

Sa drugog mesta krenuo je vozač Ferarija Šarl Lekler, a trku je završio na šestom mestu. On je u prvom krugu imao kontakt sa vozačem Red Bula Maksom Verstapenom, koji nije završio trku. Incident je pod istragom i u toku dana biće doneta odluka.

– Nisam video celu situaciju. Iz bolida je delovalo nezgodno – rekao je Lekler.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter