Meč između Srbije i Turske završen je onako kako i treba da bude završeno jedno finale. Srbija je u taj-brejku slavila protiv Turske sa 3:2

Nije najbolje počelo po Srbiju, naše odbojkašice ispustile su prvi set, potom dobile dva naredna. Nije najbolje počelo ni u taj-brejku, ali kada je najviše bilo potrebno, Srbija je slavila sa 15:13 i titula se vraća u Srbiju! 


Srpske odbojkašice su prvi set otvorile sa 3:1. U nastavku su usled odlične odbrane Turkinje su sredinom seta izjednačile na 10:10 a potom i povele. U završnici su nošene domaćom publikom odbojkašice Turske došle do četiri set lopte. Odbranile su se naše odbojkašice kod prve, ali ne i kod druge set lopte, te je domaća selekcija slavila 21:25.

FOTO: OSS

Srbija je ponovo dobro počela, a najefikasnija odbojkašica Srbije Tijana Bošković je uz Bianku Bušu povela Srbiju ka vođstvu od 5:1. Sa više želje ušle aktuelne šampionke Evrope u drugi set i ubrzo povele 12:6. Nastavila je Srbija u istom ritmu, a onda je nakon smeča Brankice Mihajlović prednost porasla na 20:14. Iako je u završnici Turska podigla ritam, Srbiji je pripao drugi set rezultatom 25:21.

Nije odustajala Srbija od svoje igre. Odlično su igrale odbranu odbojkašice naše zemlje, a u napadu su bile praktično bez greške, te je početak trećeg seta pripao nama rezultatom 9:4. Sredinom seta uz seriju od 4:0 Turkinje su došle do poena zaostatka 15:14. Nastavile su domaće sa pritiskom, te je brzo došlo i do izjednačenja. U nastavku su odolele naše dame pritisku, a Brankica Mihajlović donela je odličnim smečom tri poena prednosti 19:15. Preovladala je želja i kvalitet reprezentacije Srbije koja je u nastavku uspela da dođe do vođstva 2:1 u setovima. Ponovo je bilo 25:21

Nošene igrom iz prethodna dva seta naše odbojkašice ušle su u četvrti. Napravile su srpske igračice čak tri bloka na početku seta te su brzo došle do prednosti 8:5. U nastavku su na trenutak uspele Turkinje da se vrate u meč i povedu 14:13, ali su ponovo proradile srpkinje te je vođstvo Srbije iznosilo 18:16. Uspele su Turkinje da izjednače, a potom je Buša odličnim servisom vratila Srbiju u vođstvo. 21:23 iznosila je prednost Turske,  odlično je reagovala Maja Ognjenović i smanjila na poen zaostatka. Ipak, imale su Turkinje dve set lopte na 22:24 i uspele su da uvedu meč domaće igračice u taj-brejk.

Brzo su Turkinje povele sa 2:4 u taj-brejku, te je Zoran Terzić zatražio minut odmora. Nije pomoglo, jer je prednost Turske otišla na 2:5.  Odbranile su se srpkinje u narednom napadu, a nakon toga pogrešila je Guneš, naše dame vratile su se na samo poen zaostatka. Ulaskom Buše pri rezultatu 6:9 srpkinje su uspele da izjednače, a nakon toga i da povedu sa 10:9 nakon bloka Stefane Veljković. Nastavila je Buša hladnokrvno i brzo je Srbija vodila sa 11:9. Do kraja uspele su naše da zadrže prisebnost i rezultatom 15:13 dođu do nove titule prvaka Evrope!

SRBIJA – TURSKA 3:2 (21:25; 25:21; 25:21; 22:25; 15:13)

Dvorana: Sportka hala u Ankari.

Srbija: Buša 7, M. Popović 11, Mirković, MIhajlović 11, Ognjenović 1, Veljković 2, Bjelica 1, S. popović, Bošković 23, Milenković 2

Turska: Sebnem, Ozbaj 1, Akman 1, Baladin 11, Ismailou 2, Ajdemir 3, Jilmaz 5, Boz 16, Guneš 11, Erdem 9, Jildrim 4, Karakurt 6.