1
Ostali sportovi

FOTO: Ivana Vlahović/Veslački savez Srbije

VESLANJE: Beogradu Svetsko prvenstvo u predolimpijskoj 2023. godini

Objavljeno: 03.09.19 u 10:08

Na kongresu Svetske veslačke federacije (FISA) u Lincu Veslačkom savezu Srbije poverena organizacija 53. mundijala, na kojem će biti podeljen najveći broj karata za Letnje igre u Parizu 2024. godine.

Veslački savez Srbije još jednom je dobio veliko priznanje međunarodnih foruma veslačkog sporta. Na marginama minulog 49. svetskog prvenstva u Otenshajmu, na kojem su Martin Mačković i Miloš Vasić izvadili kartu za dvojac za Olimpijske igre u Tokiju dogodine, velikom većinom glasova (110:30) na Kongresu Svetske veslačke federacije (FISA) odlučeno je da se mundijal 2023. održi na Savskom jezeru u Beogradu.

Takmičenje će imati dodatni značaj jer će to biti poslednji šampionat uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. Na Adi Ciganliji, dakle, u predolimijskoj godini deliće se najveći broj viza za odlazak u „grad svetlosti“, zapravo na regatnu stazu na Seninoj pritoci Marni.

I to nije sve. Beogradu je još jednom dodeljena organizacija takmičenja za Svetski kup. Najbolje veslače sveta videćemo na Savskom jezeru i 2022, kao što je to bio slučaj i 2012, 2017. i 2018.

–  Beograd i Srbija su se dokazali kao odlični domaćini najvećih veslačkih takmičenja na Adi Ciganliji. Zahvaljujući velikoj podršci Vlade Srbije, Ministarstvu omladine i sporta i Gradu Beogradu izbor našeg glavnog grada je i veliko priznanje Veslačkom savezu Srbije i celom srpskom sportu za kontinuitet u izuzetnom organizovanju velikih svetskih i evropskih takmičenja – istakao je Nikola Stojić, naš proslavljeni veslač, koji je bio u delegaciji VSS na Kongresu u Lincu.

Sledeće godine na Savskom jezeru su dva značajna veslačka nadmetanja. Evropsko juniorsko prvenstvo biće pokraj maja, a nedugo zatim i trke na Evropskim univerzitetskim igrama.

Od ranije je poznato da su sledeća tri svetska seniorska prvenstva redom na Bledu, u Šangaju i u Račicama u Češkoj.

FOTO: Ivana Vlahović/Veslački savez Srbije

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter