in ,

VESLANJE: Još dve olimpijske vize za Srbiju na SP!

Martin Mačković i Miloš Vasić pobedili u B finalu, a tako su obezbedili kvotu za dvojac za Tokio 2020.

Svetska prvenstva se u veslanju održavaju svake godine, a na olimpijske igre se ide možda jednom u životu. Martin Mačković i Miloš Vasić, svesni da u polufinalu nisu bili na visini zadatka (peto mesto), dali su i poslednji atom snage da se pobedom u B finalu domognu olimpijske karte, iako im je u toj trci za odlazak u Zemlju izlazećeg sunca dogodine već iz Otenshajma bilo dovoljno samo da ne budu poslednji.

Sve vreme su bili drugi, držeći pun ritam i vrebajući priliku da i preteknu vodeće Kanađane. Veslajući iz petnih žila, to su i učinili u samoj završnici. Razlika između njih kao pobednika i drugoplasiranog čamca iz Kanade bila je 37 stotih delova sekunde. Ostaje žal za finalom svakako, ali su s popravljenim utiskom i vizom za Tokio ispunili plan. Suma sumarum, sedmi su među 29 čamaca koji su se takmičili kraj Linca.

Nedugo zatim u B finalu se ogledao četverac Igor Đerić, Veselin Savić, Nenad Beđik i Viktor Pivač. Bili su peti od početka do kraja. Zadatak im je bio i zahtevniji jer je iz B finala u njihovoj disciplini olimpijska karta čekala samo dva prvoplasirana čamca. Uzeli su ih Holanđani i Švajcarci. Četverac je ukupno zauzeo 11. mesto među 22 posade.

FOTO: Ivana Vlahović

U nedelju, poslednjeg dana 49. šampionata sveta, u C finalu, za plasman od 13. do 18. mesta, nadmetaće se skifista Aleksandar Filipović (11.06 č) i nešto ranije naš jedini ženski čamac Milica Slijepčević i Jovana Arsić u dubl skulu (10.56 č).

Njih, kao i četverac, očekuje još jedna prilika da se domognu olimpijske kvote. Za sve tri discipline se u dopunskim kvalifikacijama dogodine dele po dve vize.

Podestimo da je Miloš Stanojević u skifu za lake veslače, što nije olimpijska disciplina, bio četvrti u C finalu, a ukupno 16. među 32 učesnika.

REZULTATI
B finale
Dvojac: Mačković, Vasić (Srbija) 6.33,91, Langerfeld, Mekejb (Kanada) 6.34,28, Smit, Britejn (Južna Afrika) 6.35,04, Kozmijuk, Tudoša (Rumunija) 6.35,53, Furman, Valadzko (Belorusija) 6.38,13, Bolding, Džeferi (Velika Britanija) 6.40,65.
Četverac: Holandija 6.07,45, Švajcarska 6.08,13, Francuska 6.12,81, Nemačka 6.14,03, Srbija 6.15,70, Južna Afrika 6.16,22.

Autor: Redakcija

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

FORMULA 1: Ferari predvodi sutrašnju trku, Mercedes odmah za petom

OLIMPIJAKOS SE NE ŠALI: ‘Novi Benzema’ stigao na ‘Karaiskakis’ i napašće Zvezdu…