2
Košarka

FOTO: KS Srbije/Twitter

ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ: FIBA mora nešto da promeni, možda ću probati sa Bjelicom na ‘trojci’…

Objavljeno: 20.08.19 u 13:28

Osim priče o povređenim igračima, selektor Aleksandar Đorđević dotakao se i drugih aktuelnosti kada je reč o košarkaškoj reprezentaciji Srbije.

Pred polazak za Kinu, Đorđević je pričao o predstojeće tri pripremne utakmice koje će ‘orlovi’ odigrati protiv Italije, Novog Zelanda i Francuske.

– Čekaju nas tri utakmice, a najteža će biti protiv Italije. Zato što je pobeda bila nerealna i da nam zamaže oči, da nas poljulja, da poremeti našu stabilnost na zemlji. Taj protivnik nije imao trojicu najboljih igrača – Heketa, Galinarija i Datomea. Samo je pitanje da li će igrati na SP, ali su obojica otputovali iz Atine tamo. Biće to drugačija utakmica sa Italijom, što bi i dobro došlo, da nas malo dohvate i probude nas.

– Novi Zeland je stari protivni kojeg mnogo pošđtujemo, njihovu privrženost zemlji kako igraju. Sećate se u Vršcu su nas namučili a pobedili nas u Pioniru pred odlazak na SP 2014. Dešavalo se da i gubimo na velikim takmičenjima od njih, to je dobar znak. Oni igraju brzu košarku, odlična priprema za drugu utakmicu u grupi, protiv Filipina koji imaju sličnu fizionomiju, igraju sa mnogo tranziciju sa mnogo niskih igrača, jer imaju visinski hendikep.

Govoreći o selekciji Francuske, trećem rivalu, Sale Đorđević je ušao u dublju analizu problema u FIBA košarci.

– Protiv Francuske je treća utakmica. Oni su izgubili dvojicu igrača iz petorke, Ertela i Moermana koji su zadobili teške povrede. Video sam 12 igrača, vrhunskih da su u pripremama povredili. Moramo da stavimo veliki znak pitanja ispred kalendara, fizičkih napora i svega što igrači rade tokom liga i potom igrajući za reprezentaciju. Verujte mi, kada seBez Gagi povredio, došlo nam je da jednostavno utičemo na sve to, da utičemo na njihove karijere. Stalno pominjemo izlizane reči i vrednosti u njima, zato su ovi šampioni, čast je igrati za zemlju. Ali, kada se ovo desi, sigurno ima i doza straha u drugima. To moramo da rešimo svi zajedno, mi iz federacija i ljudi koji vode košarku. Da utičemo da se usklade kalendari. Košarka se ne igra u kancelarijama, Savezima ili instituacijama, već samo na terenu. Ona koja se sviđa i zbog koje su pune dvorane u Areni, Kaunasu i Atini. Samo zbog Teodosića, Milosavljevića i svih koji na terenu plene i oni su ti u koga se navijači zaljubljuju. Mi bez njih ne vredimo ništa – ispričao je Đorđević.

Potom je istakao da je Dejan Tomašević već reagovao i poslao mejl, u kom je pozvao sve Saveze na reakciju.

– Već je generalni sekretrar uputio mejl FIBA gde je stavio u ‘CC’ i sve druge Saveze. Mislim da tako moramo da reagujemo. To nije podizanje glasa, već sportsko razmišljanje. Okrenuto ka boljitku košarke globalno. To je naš zadatak, to je dobro što smo uradili. Kada krene Mundobasket nema mesta da se gubi koncentracija na druge stvari. Sa lične stvari sam odlazio u Bern i direktno na sastancima sa Baumanom (preminuo 13. oktobra 2018.), Radovićem i Zaglisom koji vode FIBA vezane za sva takmičenja. Ne samo za ovo. Mi insistiramo na tome da apsolutno FIBA mora da reši da dopusti 14 igrača na takmičenja. Ne vidim razlog zašto bi to bio problem. Čak i taktički, a posebno za ovakve stvari. Setimo se 2011. kada su se dvojica spoljnih igrača povredila i ostali smo sa disbalansom koji nismo mogli da rešimo. Zašto ako imamo sjajne košarkaše, veliku selekciju, rad koji postoji. Postoji nešto dublje ovde, to je slika srpske košarke.

Selektor je rekao i da bi možda mogao da proba različite varijacije sa igračima na nekim drugim pozicijama od do sada uobičajenih.

– Uvek se pravi selekcija tako da se računa na nepredviđene stvari. Jako sam zadovoljan koncepticijom tima. I na SP 2014. smo išli sa 6+6, šest spoljnih i šest visokih igrač, sa četiri „petice“. I ovom trenutku može da se desi da ćemo to ponoviti. Postoje ideje za pomeranje igrača sa nekih pozicija na druge koje mogu da pokriju. Nadam se da će dati dobra rešenja. Imamo „sajz“, impozantnu visinu i fizičku prednos. U mojoj glavi ima ideja kojima ćemo probati da dobijemo dobre stvari na terenu odatle. Igrač poput Bjelice može biti izutetno koristan u tim idejama. Probali smo ga na poziciji „tri“ gde može dosta da pomogne s obzirom na izuzetan kvalitet kreacije iz driblinga. Dosta ideja se rodilo za vreme utakmica i treninga. Imamo odredjeni sistem koji je prepoznatljiv, koji se zna, daje nam sigurnost i samopouzdanje – rekao je selektor Đorđević.

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter