0
Košarka

FOTO: kss.rs

EP U16, UDINE: Kadeti preko Slovenije do četvrtfinala

Objavljeno: 13.08.19 u 16:58

Kadetska reprezentacija Srbije, igrači rođeni 2003. godine i mlađi, plasirala se u četvrtfinale na Evropskom prvenstvu koje se održava u Udinama (Italija).

Izabranici selektora Saše Nikitovića posle velike borbe i dramtaične završnice savladali su čvrstu i upronu selekciju Slovenije. Srpski kadeti su se dugo mučili da slome otpor rivala, a kad su sredinom poslednje četvrtine poveli sa 10 poena razlike činilo se da su trasirali put prema pobedi. Međutim, Slovenci ekspresno stižu do izjednačenja, tako da je naš mladi tim tek u samom finišu uspeo da obezbedi plasman među osam najboljih na šampionatu: Srbija U16 – Slovenija U16 67:64 (17:20, 16:15, 16:13, 18:16). Reprezentacija Srbije će se u četvrtfinalu koje je na programu u sredu sastati sa pobednikom duela Nemačka – Španija.

Selekcija Slovenije je bolje počela suseret, nametnuli željeni ritam i konstantno tokom prve četvrtine bila u vođstvu (8:3, 12:9, 20:17). U nastavku suserta srpski reprezentativci su pojačali intenzitet igre u odrbani, ali osim Matije Belića nije bilo više raspoloženih pojedinaca u napadsčkim akcijama, Ipak, naš mladi tim sredinom druge deonice dolazi do prvog vođstva – 30:28. Finiš prvog poluvremena pripao je Slovencima koji na predah odlaze sa minimalnom prednošću – 35:33.

Nisu srpski kadeti dobro započeli drugo poluvreme. Nekoliko propusta u odrbani i loših rešenja u napadu slovenački tim je iskoristio da dođe do rekordne prednosti u 26. minutu – 48:40. U tim momentima mladi srpski košarkaši pokazali su snagu volje i karaktera. Uspevaju da do isteka treće deonice naprave seriju 9:0 i pređu u vođstvo. Kada su izrabranici selektora Nikitovića poveli sa 62:52 sredinom poslednje deonice činilo se da je sve gotovo. Međutim, Slovenci uzvraćaju serijom 10:0 i u 38. minutu dolaze do izjednačenja. Posle više od četiri minuta konačno sjajni Matija Belić postiže poene za Srbiju posle ofanzivnog skoka, da bi Nikola Radovanović efektnim zakucavanjem 33 sekunde pre kraja povisio na 66:62. U samoj završnici Slovenci su imali napad za produžetak, ali je naš mladi tim uspeo da se odbrani, potvrdi trijumf i plasman u četvrtfinale.

SRBIJA U16: Đurišić, Radovanović 16, Bošković, Milijašević 5, Stefanović 2, Marković, Šaranović 8, Petrović 4, Belić 22, Branković 4, Obradović, Dabović 6.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter