1
Košarka

FOTO: kss.rs

EP U VOLOSU: ‘Orlići’ se kasno probudili, Pokuševski nije mogao sam – Litvanija izbacila Srbiju iz borbe za medalju

Objavljeno: 31.07.19 u 21:45

Muška juniorska reprezentacija Srbije, igrači rođeni 2001. godine i mlađi, nije uspela da se plasira u četvrtfinale na Evropskom prvenstvu koje se održava u Volosu (Grčka).

Izabranici selektora Slobodana Klipe poraženi su u meču 1/8 finala od selekcije Litvanije. Ponovo su srpski juniori odigrali utakmicu sa dosta oscilacija, a presudna je bila treće četvrtina u kojoj su postigli samo dva poena i posle 30 minuta imali zaostatak od čak 19 poena. Usledila je neverovatna završnica u kojoj je naš mladi tim stigao na korak od velikog preokreta, ali nije imao dovoljno sreće i koncentracije da dođe do pobede i plasmana među osam najboljih: Srbija U18 – Litvanija u18 54:56 (16:20, 11:16, 2:12, 25:8,). Reprezentacije Srbije u nastavku šampionata igraće za plasman od 9. do 16. mesta, a naredni protivnik biće joj poraženi iz duela Grčka- Finska.

Odlično je počeo mladi srpski tim najvažniju utakmicu na šampionatu. Nesebičnom i borbenom igrom i već u trećem minutu preko rasploženog Pavićevića poveo je sa 10:2. Međutim, Litvanci su se brzo konsolidovali, a srpski juniori bili bespotrebno nestrpljivi i brzopleti. Rival je to znao da kazni i prvu četvrtinu, posle lošeg početka, reši u svoju korist – 20:16. Srpski tim je nastavio sa oscilacijama i u nastavku duela. Serijom 5:0 na startu druge četvrtine ponovo je prešao u vođstvo, ali je do isteka prvog poluvremena još jednom dozvolio selkciji Litvanije da se se serijom kontranapada rezultatski odvoji – 36:27.

Srpski reprezentativci su totalno zakazali sa igrom u napadu u nastavku utakmice. U prvih sedam minuta drugog poluvremena nisu uspeli da poentiraju. Nisu ni Litvanci bili preterano efikasni, ali su ovom vremenskom periodu ubacili sedam poena i došli do kapitalnog vođstva– 43:27. U kobnoj trećoj četvrtini jedine poene za Srbiju postigao je Langović i mnogima se činilo da je sve izgubljeno – 48:29. Međutim, naš mladi tim tada kreće na sve ili ništa. Na startu poslednje deonice Pokuševski postiže dve trojke i inicira seriju 14:0 kojom Srbija smanjuje na 48:43 u 34. minutu. Ponovo je usledio trominutni period bez poena u igri srpskih juniora što Litvanci koriste da vrate dvocifrenu prednost – 53:43. Međutim, ni tu nije bio kraj. Neverovatni Pokuševski u razmaku od 10 sekudni postiže nove dve trojke, tako da se u poslednji minut ušlo rezultatom 56:54 za rivala. U poslednjih 60 sekundi nije bilo poena, ali je viđena prava drama. Srpski juniori su propustili priliku za produžetak, pa čak i za pobedu i posle svega viđenog imaju dosta razloga da žale za propuštenom prilikom.

SRBIJA U18: Mašić, Pokuševski 16, Andrić 2, Pavićević 9, Karapandžić, Pažin 7, Manojlović 5, Đorđević, Vasić 3, Langović 12, Marković, Škobalj.

0
0

1 Komentara

  1. Mnogo je ovde potpuno neobavestenih,ai kad citaju mozda naslov procita.
    Ne branim Danilovica i KSS ali njihova moc je ogranicena isto kao i FIBA. Sta moze Fiba protiv NBA i EL,ULEB ??? Skoro nista!!
    Kod nas KLS je nezavisna od KSS i direktor je lik Leon DEleon… Odatle sve potice liga,nikakva,bez smisla,klubovi losi bez para,slabi treneri,jer mora od neceg da zive odlaze…
    Ogromna je koncentracija svih mladih igraca u Zvezdu,FMP i Megu,direktno povezano sa menadszerskim biznisom i Covicevom zaledjinom,jer on radi sta hoce… Ovo ko ne kapira,uskoro ce videti.
    Kosarka u Srbiji je u znaku obaveznog igranja KKCZ u EL bez obzira na cenu, kao i u Fudbalu. Grcenje pristalica i sponzora KKP da nekako i on vrati igranje u EL pa makar i preko EK…
    Posledica je da se ogroman novac zvezda ove godine minimum7-8 mil. evra a KKP 4-5 mil.evra ce potrositi uglavnom na strane igrace i trenere.
    Srpska kosarka od toga ima jako malo koristi.ABA liga je dobra ali samo na kraju posle nacionalne lige ko izbori mesto i u skracenoj varijanti.. a srpska liga u punom sjaju bi bila za 2-3 godine i za pare kupiti WC za naseg predstavnika.
    Jedina svetla tacka A tim jos 2-3 takmicenja a onda ne znam. Nasa srpska skola je prevazidjena,potrebno je apgrejdovati ili ce i A selekcija u B diviziju. Neki spominju Djilasa.Smesno on je nesto malo za zemsku kosarku uradio jer mu devojka tamo. A u muskoj ovo i jeste posledica njegovog delovanja. Bodirogu su oterali, a Danilovica mi nije jasno kako su nagovorili.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter