0
Auto Moto

FOTO: Twitter

RAPSODIJA U NEMAČKOJ: ‘Deža vi’ za pobednika Verstapena, Fetel sa začelja na drugo mesto uz Rusa na podijumu! (VIDEO)

Objavljeno: 28.07.19 u 18:26

Maks Verstapen, holanski vozač Red bull – Honde, pobedio je danas na Velikoj nagradi Nemačke Formule jedan, na Hokenhajmringu, u Baden-Virtembergu. Domaći vozač Sebastijan Fetel, koji je startovao s 20 mesta, završio je drugi, dok je poslednje mesto na podijumu popunio novopečeni otac Rus Danil Kvjat u Toro roso – Hondi.

Četvrti položaj je zauzeo Lens Strol ispred Karlosa Sainza u “maklarenu” i Aleksa Albona iz Toro roso – Honde. Sledili su ih dvojac iz Alfa Romea – Kimi Rejkenen i Antonio Đovinaci – koji su bili brži od “hasovaca” – Romana Grožana i Kevina Magnusena. Doslovno domaća trka za Mercedes – trka se zove ‘Mercedes-benc Velina nagrada Nemačke’ – je upropašćena. To je ujedno i obeležavanje 125 godina od prve pobede Mercedesa (Daimlera) na nekoj trci automobila koji koriste agregate sa unutrašnjim sagorevanjem. Luisu Hamiltonu su za poziciju izmakli poeni, završio je kao 11, a sledili su ih kolege iz Vilijamsa Robert Kubica i Džordž Rasel koji ipak nisu uspeli da osvoje prve bodove u ovoj sezoni. Francuz u Red bulu Pjer Gasli se računa kao 14. iako je trku završio pokraj staze posle kontakta sa Albonom. Izgleda da je direkcija trke odlučila da je ovo trkački incident, iako je Francuz protestovao. Ovaj maraton nisu završili Valteri Botas, obojica vozača “renoa” Niko Hilkenberg i Danijel Rikardo, Šarl Lekler iz Ferarija, Sergio Perez i Lando Noris.

Na početku trke vozilo bezbednosti je ostalo malo duže, što je značilo da će krug za zagrevanje trajati duže nego obično. Direkcija trke je odlučila da ipak bude start iz mesta, a ne tzv. “leteći start”. Najbolji početak trke imao je Kimi Rejkenen u Alfa Romeu koji je izbio na treće poziciju, iza Hamiltona i Botasa. Verstapen, kao i u Austriji, imao je veoma loš start izguviši kontrolu na zadnjim krajem. Već u drugom krugu je viđeno vozilo bezbednosti zbog izletanja Serhija Pereza. Fetel je to iskoristio prešavši na pneumatike za promenljive vremenske uslove. Krug kasnije svi su pohitali u boks na servis, da urade isto što i Fetel – da pređu s pneumatika za kišu na pneumatike za promenljive uslove. To je napravilo gužvu u pit-lejnu u kojoj se Rejkenen zaglavio uprskavši time odličan početak. Takođe, i mehaničari Ferarija su napravili grešku, nebezbedno su pustili Leklera iz pit-stopa, ali su dobili samo novčanu kaznu. U 15. krugu, Rikardu je otkazao agregat, ali je bolid parkirao tek kod Mercedesove krivine, pa je na stagu stupilo virtualno vozilo bezvednosti. Lekler je opet otišao na servis prešavši opet na pneumatike za promenljive uslove. Monegašanin je brzo napredovao, a njegov vršnjak u Red bulu je napravio grešku, tako da je mogao da ga vidi u retrovizoru. Sainz  je u 19. krugu napravio vozačku grešku, pa je pao na 14. mesto.

Četiri kruga kasnije, Magnusen je otišao u boks da mu stave meke pneumatike, dakle za suvo vreme. Tada je krenula taktička “ludnica”. Krug kasnije i Fetel je prešao na isti set kao i Danac, potom i Verstapen koji je odabrao srednje tvrde koje su mu pravile probleme pošto se teško zagrevaju po ionako hladnoj stazi. Istu taktiku je odabrao i Botas. U 29. Lekler je izleteo sa staze na ulasku u Južnu krivinu – lokacija koja će obeležiti ovu trku jer je upravo tu napravljeno mnogo grešaka. Većina vozača je iskoristilo vozilo bezbednosti. Nije se dugo čekalo na istu grešku u istoj krivini, krug kasnije i Hamilton greši. Slomio je prednje krilo u udesu pa je morao na neočekivan servis, koji je napravio veliku pometnju u garaži Mercedesa. Rezultat toga je 50.3 sekundi na servisu i (kontroverzna) kazna od pet sekundi zbog nebezbednog ulaska u pit-lejn.

Ubrzo je i Botas iskoristio vozilo bezbednosti, pa je u 30. krugu vodio Verstapen ispred Hilkenberga u “renou”, pomenutog Botasa, Albona i Hamiltona. Posle restarta, najžešću bitku su vodili Fetel i Gasli, ali je domaći vozač uspeo da izađe kao pobednik iz tog duela. Rejkenen i Hilkenberg su izleteli na istom mestu gde i Lekler i Hamilton, u roku od dva kruga (40. i 41). I ponovo je izašlo vozilo bezbednosti. I ponovo su vozači to iskoristili, Verstapenu i Fetelu su stavljeni pneumatici za promenljive uslove, s tim što su mehaničari imali problema na prednjem levom pneumatiku na Fetelovom bolidu. Na ponovnom početku, Albon je u par navrata uspeo da se odbrani od Hamiltona, ali je ipak na kraju izgubio, i ne samo to – već je pao sa četvrtog na osmo mesto. Staza se prosušila što je dalo znak timovima da već polako mogu da pređu na gume za suvo. U tom trenutku – 48. krug – na čelo kolone izbio je Strol iz Rejsing pointa. Međutim, u četiri naredna kruga izgbio je bitku i od Verstapena i od Kvjata, koji je tada izbio na drugo poziciju. Od tada Holanđanin je suvereno držao prvo mesto, koje nije ispustio do kraja. Hamilton je u završnici – uz velike “pozdrave” publike – napravio još jednu grešku u Severnoj krivini, ali ipak je uspeo da nastavi trku uz gubitak vremena. Ako je Britanac uspeo da se spase, njegov kolega u “srebrnoj streli” je na istom mestu u 57. krugu završio trku. Posle ovog kiksa, spasavanje mesta u “mercedesu” izgleda nemoguće za Finca. Restart je viđen pet krugova pre kraja. Fetel je tada krenuo u bitku za podijum. Prvo je prestigao Sainza, pa Strola i na kraju je uspeo i Kvjata da ostavi iza sebe.

U generalnom plasmanu vozača se ništa nije značajno promenilo. Hamilton je prvi sa 223 poena, 39 više od kolege Botasa i 61 od pobednika ove trke Verstapena. Fetel sada ima 141 poen ispred kolege Leklera koji ima 120 bodova.

U plasmanu konstruktora fabrički Mercedes – i posle današnjeg kraha – drži prvu poziciju (407 poena), a sledi ga italijanski Ferari sa 261 poenom i Red bul rejsing – Honda sa 217 poena. Britanski Maklaren je četvrti sa 60 poena, dok 18 manje ima italijanska Skuderija Toro roso – Honda koja se probila na peto poziciju.

Sledeći trkački vikend je naredne sedmice na Hungaroringu, u Mađarskoj.

Autor – Luka Totaj

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter