0
Auto Moto

MOTO GP: Markez pobedio deseti put zaredom u Nemačkoj (VIDEO)

Objavljeno: 07.07.19 u 16:24

Mark Markez, vozač fabričke Repsol Honde, pobednik je devete trke ove sezone koja je vožena na Zaksenringu, u Nemačkoj.

Ovo je Markezova deseta pobeda u Nemačkoj, a na ovoj trci kompletirao je još i pol-poziciju i najbrži krug trke.


Maverik Vinjales je bio drugi na fabričkoj Jamahi, dok je poslednje mesto na podijumu zauzeo Kal Kračlou, vozač satelitske – LČR – „Jamahe“.
Iza britanskog vozača našla su se tri „Dukatija“ koja su do samog kraja vodili borbu za četvrto mesto. Danilo Petruči je bio najbolji od njih, ispred klupskog kolege Andree Dovicijoza i Džeka Milera, vozača Pramak Dukatija. Žoan Mir na „Suzukiju“ je bio sedmi, Valentino Rosi osmi, ispred sugrađanina Franka Morbidelija iz Petronas Jamahe.


Štefan Bradl, domaći vozač koji je zamena povređenom Horheu Lorencu iz Repsol Honde, završio je trku na desetom mestu. Iza njega su pristigli Esteve „Tito“ Rabat, koji je startovao sa samog začelja, i Pol Espargaro na fabričkom KTM. Poslednji vozači koji su bili u poenima su Andrea Janone iz fabričke Aprilije, Takaki Nakagami (LČR Honda) i poslednji poen je uzeo Čeh Karel Abraham.

Na početku trke Markez je imao manjih problema. Miler, Vinjales i Fabio Kvartararo su imali dobar start, ugrozivši aktuelnog šampiona samo na tren. Međutim, Španac odbranio je prvo mesto u prvoj krivini i od tada niko nije bio ni blizu da ga sustigne. Sve što su ostali mogli da očekuju je da će Markez napraviti grešku, kao što je to učinio na VN Sjedinjenih Država. Italijani „Dovi“ i „Petruks“ su takođe imali dobar start pa su uspeli da pobegnu od začelja startnog poretka.

Kvartararo koji je startovao s drugog mesta – i koji je imao, možda, najbolji start – pao je u trećoj krivini drugog kruga. Na istom mestu izleteo je i Francuz Žoan Zarko iz fabričkog KTM-a. Krug kasnije Aleks Rins, vozač Suzukija, je izbio na drugo mesto prestigavši Španca Vinjalesa. U međuvremenu, njima se pridružio i Kračlou koji je vozio trku s ozleđenom nogom, a to ga nije sprečilo da bude agresivan do samog kraja trke.
Na 12 krugova pre kraja, Rins – koji je bežao više od sekunde trećeplasiranom Vinjalesu – napravio je grešku i izleteo sa staze na samom vrhu „Vodopada“ (treća krivina). Pošto se vodeći trojac – Markez, Vinjales i Kračlou – propisno odvojio, najzanimljiviju predstavu (od četvrte do sedme pozicije) pružili su nam dukatijevci i Mir. Osim potonjeg, svi su se smenjivali na četvrtom mestu, a na kraju je bio najbrži „Petruks“ ispred sunarodnika Dovija i australskog vozača Milera. Za to vreme Kračlou je izvlačio poslednje atome snage što iz svog tela što iz sateltiske „jamahe“. Međutim, i on je pustio gas par krugova pre kraja ne želeviši da rizikuje neku neželjenu grešku.


U generalnom plasmanu vozača Markez je prvi (185 poena) ispred dukatijevaca – Dovicijoza i Petručija kojima beži 58, odnosno 64 poena. Četvrti je Rins (101 poen) koji je na ovoj i prethodnoj trci izgubio minimum četrdeset poena s obzirom na to da ni ovu, ni prošlu trku nije završio. U trenutku izletanja u ovoj trci bio je drugi, a na „Katedrali“ prošle sedmice bio je prvi. Vinjales je u zaostatku za prvim 100 poena, prestigavši klupskog kolegu Rosija koji je sada šesti i zaostaje 105 poena.


Što se proizvođača tiče, Japanci na tri od četiri prve pozicije. Prvoplasirana Honda sa 191 poenom, 38 više od trećeplasirane Jamahe i 73 od četvrtoplasiranog Suzukija. Italijanski Dukati se „ušunjao“ između Japanaca i trenutno je drugi (157).

U šampionatu timova prvi je fabrički Dukati (248 poena), za 38 više od drugoplasirane fabričke Honde. Na trećem i četvrtom mestu su takođe fabrički japanski timovi – Jamaha i Suzuki.
Sledeća trka na redu je za četiri sedmice u Brnu, u Češkoj.

Za HotSport pripremio i uredio – Luka Totaj

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter