3
Domaći fudbal

FOTO: FK Partizan

’IGRAO BIH MNOGO BOLJE OD SVIH NJIH’: Milošević oštro o krahu ’orlića’, ali i promeni sistema u SLS!

Objavljeno: 03.07.19 u 12:20

Trener Partizana, ali i bivši direktor mlađih selekcija u FSS, dotakao se velikog neuspeha ’orlića’ na EP u Italiji i San Marinu.

(Specijalni izveštač HotSporta sa Pohorja – Stefan Smuđa)

Partizanov aktuelni trener, Savo Milošević, i Zvezdin trenutni sportski direktor, Mitar Mrkela, jedni su od kreatora najbolje srpske generacije fudbalera, koja je  pokorila Evropu i svet. Međutim, isti ti igrači doživeli su veliki krah na nedavnom Evropskom prvenstvu za mlade selekcije do 21 godine.

Sva tri poraza u grupi, uz gol razliku 1:10, na turniru koji je bio u planu da se osvoji. Savo Milošević je na pitanje o tom krahu U21 selekcije, najpre pogledao na sat, sa rečima:

– Mislim da nemam toliko vremena – ali je na insistiranje novinara u Sloveniji, počeo:

– Mislm da je krajnje vreme da prestanemo da se bavimo posledicama. Ovo što smo svi videli u Italiji su samo posledice. Tehnologija pravljenja igrača, mora kao i svaka druga da ide u korak sa vremenom. Objasniću to na najboljem primeru. Ako želite da pravite Mercedes onda morate da imate najbolju tehonologiju. Ukoliko imate tehnologiju za Fiću, ne možete da napravite Mercedes. Tako je i sa našom mladom reprezentacijom bilo na ovom EP. Imali smo kvalitet da osvojimo ovo prvenstvo, ali eto, videli ste kako se sve završilo. Ako se sećate, ja i Mitar Mrkela smo pričali svojevremeo kako i šta bi trebalo da se radi, ali to nikoga nije zanimalo. Tako se dogodilo da postanemo prvaci sveta i onda su se svi pitali kako sad ovo. E, to je bila samo posledica dobrog rada, a ovo sada je posledica lošeg rada. Ja sam na sva usta pričao kako se ne radi dobro sa mlađim selekcijama, ali na žalost nisam uspeo da doprem do medija i ljudi koji bi to trebali da čuju na vreme. Sada ću ponovo iskoristiti priliku da kažem da naš fudbal ne ide u dobrom smeru – objasnio je Milošević.

Trener Partizana problem srpskog fudbala vidi u lošoj selekciji.

– Već prilikom selekciije u mlađim kategorijama mi pravimo ozbiljne probleme. Igrač se pravi od 10. do 18. godine, a mi tu pravimo najveći propust jer nam je glavni kriterijum u tom uzrastu – on zna da igra fudbal. Evo, ja na primer znam da igram fudbal, sada igram nikada bolje, ne pravim greške kao dok sam bio mlad, ali ne mogu da igram jer nema snagu, nemam tu eksplozivnost, tu hitrinu. E, vidite sve to je potrebno da bi neko postao igrač, a ne samo da zna da igra.

Potom su usledile reči koje odjekuju.

– Iskreno, verujte mi ja sada bolje igram nego oni klinci što su bili u Italiji, ali nije samo stvar u tome da li znam da igram fudbal. Nije neko talenat ukoliko samo zna sa loptom. Talenat je kada je neko brz, talenat je kada je neko hitar i okretan, talenat je kada neko zna da igra glavom, e kada neko ima sve te talente, tek onda možemo od njega da pravimo proizvod. Problem je u tome što mi pravimo proizvod od nekoga ko ima samo jedan talenat. Takođe, talenat koji je krucijalan za nas ovde, a koji često zaboravljamo, jeste želja za napretkom. Dete mora da želi da napreduje stalno, a ne kada mu neko kaže da je dobar on, njegovi roditelji i menadžer odmah pomisle da imaju Mesija. E pa ne može tako da se napravi veliki igrač.

FOTO: HOTSPORT

Osvrnuo se i na novog selektora Srbije, odnosno, Ljubiši Tumbakoviću kao novom selektoru našeg nacionalnog tima.

– Ja sam prezadovoljan, mislim da je on odlično rešenje u ovom momentu. Ne kažem da je bio jedino idealno, ali s obzirom na situaciju i da dešavanja u Crnoj Gori, neke stvari se događaju sa razlogom i nešto je htelo da se tako sve složi (smeh). Možda sam previše subjektivan, jer mu ja i moja generacija puno dugujemo zbog svega što je uradio za nas, opet mislim da je on dobro rešenje. Dobro je takođe i što je bio selektor Crne Gore i što je imao to iskustvo, jer nije isto posao trenera i selektora. Verujem u Tumbakovića i mislim da je došao u pravi trenutak kako bi našu reprezentaciju odveo na Evropsko prvenstvo. Mislim da ima taman vremena za to jer on ima taj kapacitet i kvalitet da sredi taj nered u ‘A’ timu. Sa njima je malo teže jer su oni već naprvljeni igrači i imaju veliko iskustvo. Ali ono što bih takođe naglasio kao krucijalno kod njih jeste da su oni postali veliki igrači ne zahvaljujući sistemu, već uprkos njemu. Mislim da imamo kvalitet i dobru selekciju da napravimo uspeh i plasiramo se na EP.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vladimir Vuletic ekskluzivno za HotSport najavio novo pojacanje!

A post shared by HOTSPORT (@_hotsport) on

Kratko je prokomentarisao novi sistem u Superligi Srbije.

– Čuo sam da je modifikovan, ali ja ga ne razume najbolje. Ne slažem se sa njim. Ne znam što se igra uopšte plej-of ako nema polovljenja bodova, onaj sistem pre je bar ima logike, ovaj danas nemam nikakve logike – podvukao je Savo Milošević.

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

3 Komentara

  1. Jedno je sigurno, kod nas svi sve znaju najbolje kako sta treba…i sisteme i trenere i igrace pa ajde daj reci neko resenje pokusaj da promenis ceo truli sistem od kokeze pa na dole najlakse je samo kenjati. Opleti po kokezaniji i sistemu kad si vec toliko pametan, naravno ako smes.

    0
    0
    Odgovori
  2. I BIO BI ODLICAN DIREKTOR.
    SKLONI SE TRENERSKOG
    MESTA, I DOVEDI DOBROG
    ISKUSNOG TRENERA. OVAKO USPEHA NEMA.
    BUDI SIGURAN. PRIPREMI
    OPRAVDANJA ZA NEUSPEH.
    DAJ BOZE DA GRESIM ,ALI !!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter