0
Fudbal

UVODI NOVINE: Infantino traži od Irana da pusti žene na fudbalske utakmice

Objavljeno: 21.06.19 u 14:07

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino zatražio je od Irana da pruži uveravanja da će ženama biti dozvoljeno da prisustvuju utakmicama u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Infantina su mnogi kritikovali što je u martu prošle godine prisustvovao derbiju teheranskih klubova, pošto je ženama zabranjen ulaz na stadion. Međutim, kada je u novembru u Teheranu prisustvovao finalu Azijske lige šampiona, stotinama Iranki bilo je dozvoljeno da gledaju utakmicu Persepolisa i Kašime iz Japana.

– Bio sam u mogućnosti da vidim stvaran i opipljiv napredak vezano za učešće žena u fudbalu. Činjenica da su napravljeni ti prvi koraci i što sam to lično mogao da vidim, još više razočarava jer nije bilo moguće zadržati pozitivan zamajac i nastaviti sličan napredak – naveo je Infantino u pismu predsedniku Fudbalskog saveza Irana Mehdiju Taju.

Infantino je istakao prijateljsku utakmicu izmedju Irana i Sirije 6. juna, kada su ‘kapije bile zatvorene za žensku publiku i kada su, činilo se, mnoge žene želele da prisustvuju utakmici, ali su ih zadržale bezbednosne snage nekoliko sati’.

– Nažalost, moram reći, to nije u skladu sa obavezama koje nam je u martu 2018. godine dao predsednik (Hasan) Rohani, kada smo dobili uveravanja da će taj važni napredak biti uskoro načinjen – naveo je Infantino.

Od Islamske revolucije 1979. godine ženama je uglavnom zabranjeno da prisustvuju muškim fudbalskim utakmicama i drugim sportskim dogadjajima.

– Iako smo svesni izazova i kulturoloških osetljivosti, jednostavno moramo da nastavimo da napredujemo, ne samo zato što to dugujemo ženama širom sveta, već i zato što imamo odgovornost da to učinimo, prema najosnovnijim principima Statuta FIFA – naveo je Infantino.

– U ovim okolnostima, bio bih vam veoma zahvalan ako biste obavestili FIFA, u što kraćem roku, a ne kasnije od 15. jula, o konkretnim koracima koje će iranske vlasti i čelnici Saveza preduzeti kako bi osigurali da svim Irankama, ali i strankinjama koje to žele, bude dozvoljeno da kupe ulaznice i prisustvuju utakmicama u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, koje počinju u septembru – piše u Infantinovom pismu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter