in ,

IGOR MATIĆ: Omladinska škola ponos Čukaričkog! Imamo potencijal za stvaranje prvotimaca!

Pored sezone u kojoj je posle dve godine izborio učešće na međunarodnoj sceni, Čukarički je bio veoma uspešan i u mlađim kategorijama.

Direktor Omladinske škole belo-crnih Igor Matić proteklu sezonu ocenio je kao veoma dobrom.

– Kao direktor Omladinske škole moram da budem zadovoljan. Razvoj igrača nam je na prvom mestu, veliki je uspeh kad pogledamo da u ovom trenutku imamo sedmoricu igrača koji su izlazno godište i koji su sad priključeni prvom timu. Od ranije su tu Vidosavljević i Tedić. Na prvom okupljanju prvom tima, od 28 igrača čak 16 je onih koji su prošli Omladinsku školu Čukaričkog, smatram da je to veliki uspeh svih nas u klubu – istakao je Matić na početku razgovora.

U poslednjem susretu u sezoni protiv Vojvodine na Banovom brdu, Čukarički je u protokolu imao čak šestoricu momaka koji su u tom trenutku bili u omladinskom stažu.

– Svima nam to imponuje. Znamo kakva je situacija u srpskom fudbalu, na koji način funkcionišu stvari, da je jedini izvor prihoda prodaja igrača, kad već moramo to tako da nazovemo. Imamo veoma dobar potencijal, decu koja su školovana i vredna, najvažnije je da istrpe, ali i da zasluže svoju minutažu, na kraju krajeva da klub ima uspeh od toga.

U Omladinskoj ligi Srbije Čukarički je zauzeo drugo mesto iza prvaka Brodarca. Ipak, kao što su to ranije isticali trener Veličko Kaplanović, kao i sam Igor Matić, rezultat nije bio imperativ.

– Poslednjih šest-sedam kola smo pričali o tim stvarima, da li da jurimo titulu ili da ostanemo dosledni tome da nam apsolutni prioritet bude afirmacija igrača. Lično, zbog dece koja su maltene 80 odsto prvenstva provela na prvom mestu, voleo bih da smo osvojili titulu. Ali, složili smo se da je interes kluba i cilj da prvi tim izađe u Evropu, to je bila primarna stvar, uz već pomenutu afirmaciju mladih. Oni polako zauzimaju mesta u prvom timu, a sigurno je da smo to svesno uradili u klupskom interesu.

Matić je napomenuo da smatra da u generacijama ispod kadetskog uzrasta uopšte ne treba razmišljati o rezultatima, čak je naveo i primere zemalja u kojima nema rangiranja u tim uzrastima.

– Omladinci i kadeti su generacije gde decu spremamo za takmičarski fudbal. Pogotovo ako pričamo o momcima koji su 2000. i 2001. godište. Treba da ujedno mislimo i o rezultatu i o razvoju igrača. A generacije ispod kadeta, od petlića pa nadalje, obuka i razvoj igrača treba da nam budu na prvom mestu. Eto, do juče sam igrao fudbal, pa mi se čini da pogotovo u tim kategorijama postoji takmičarski naboj, a ne bi trebalo da bude tako. Mislim da svi mi, počevši od Fudbalskog saveza Srbije, treba da skinemo odgovornost sa dece koja imaju 12, 13, 14 godina, što se tiče rezultatskog značaja. U mnogim evropskim ligama, na primer u Engleskoj i Holandiji, uopšte nema tabela do 15. godine. Mislim da bi to bilo idealno i za Srbiju, da deci ne „ubijamo“ kreativnost i talenat koji imaju. Upravo mislim da mi u Čukaričkom treba još više da radimo na invidivualnom razvoju igrača, da bi oni što spremniji dočekali prelazak iz omladinskog u seniorski fudbal – istakao je Matić.

Direktor Omladinske škole je potom posebno pohvalio trenere i njihove pomoćnike u stručnim štabovima svih mlađih selekcija Čukaričkog.

– Svi zaslužuju pohvale, od onih koji su bili u bazi, do omladinaca, od Velje Kaplanovića, Duleta Ljubičića, Milete, Klinčarskog, Martaća, Raukovića, sa svim njihovim saradnicima i pomoćnicima, uradili su veoma dobar posao. Posebno bih čestitao Nikici, koji je osvojio titulu sa mlađim kadetima, iako sam pomenuo da rezultat nikako ne treba da bude primaran.

Još na početku razgovora Matić je istakao da „uvek može bolje“, te je pojasnio na šta je konkretno mislio:

Da se najpre pozabavimo individualnim razvojem igrača. Evo, nedavno smo imali goste iz moskovskog CSKA, kluba koji ima budžet od 60 miliona evra, samo za Omladinsku školu odvajaju tri miliona evra. Oni pokušavaju da rade što više na individulanom razvoju igrača. Njihov projekat je Čalov, prvi špic tamošnje Premijer lige, sad ima ponudu od 30 milion evra. Nadam se da ćemo i mi jednog dana doći na taj nivo.

Pohvalio je Matić i odnos sa Fudbalskim savezom Srbije, pre svega ono što je u njegovom domenu, a odnosi se na mlađe reprezentativne kategorije, s obzirom da su brđani imali mnoštvo momaka koji su bili u nacionalnim selekcijama.

Imamo odličan odnos, sjajnu komunikaciju, gotovo na dnevnom nivpou. Nama je reprezentacija na prvom mestu, interes je svih nas da imamo što više igrača na tom nivou. Na kraju krajeva, to podiže i rejting kluba i reprezentacije, a mi pokušavamo da uvek izađemo njima u susret. Dali smo i predlog za kalendar takmičenja, da bismo što lakše mogli da pustimo igrače u nacionalne timove. Nemamo toliko zgusnut raspored, te ćemo mi kao klub nači načina da se igrači odazovu svim selekcijama.

Matić je istakao da u Čukaričkom u mlađim kategorijama stipendijske ili već profesionalne ugovore ima oko 25 momaka, te da je to optimalan broj za klub sa Banovog brda.

– Prvi stipendijski ugovor ide sa 15 godina. Kod nas obično na šest meseci trener daje izveštaj, ponekad se to dešava i u kraćem vremenskom intervalu. Dobijamo predloge na koje igrače dodatno treba obratii pažnju, a potom ja u dogovoru sa ljudima iz kluba, sportskim direktorom i vlasnikom, razmatramo njihove predloge. Treneri su oni koji najviše rade sa tim igračima i najbolje su upoznati sa njihovim kvalitetima. U ovom trenutku imamo oko 25 igrača sa ugovorima, što stipendijski, što profesionalnim, gledamo da to bude neka brojka koju mi praktikujemo.

Matić je želeo da pomene da je uspeh koji je Čukarički psotigao produkt sjajnog rada svih zaposlenih u klubu:

Zahvalio bih se svim ljudima u klubu, od vlasnika Obradovića do sportskog direktora Matijaševića, Mirosavljevića, direktorke Dijane Petrović, bivšeg šefa struke Krunića, koji je uradio sjajan posao. Naravno i svih ostalih, sekretara, žena koje rade u klubu, ljudi koji održavaju teren… ovo je uspeh svih nas u klubu, nadamo se da će saradnja biti isto tako dobra – kazao je Matić, koji je potom dodao da će biti određenih pomeranja u Omladinskoj školi Čukaričkog:

– Omladince će predvoditi Kaplanović, kadete Klinčarski, mlađe kadete Mileta, pionire Martać, mlađe pionire Rauković i ulazi nova takmičarska selekcija, godište 2007, njih će predvoditi Lazar Popović.

Na kraju, Matić je poželeo dobrodošlicu novom šefu struke prvog tima Aleksandru Veselinoviću:

Imali smo već sastanke, a i meni je drago da je novi šef dugo, čak 12 godina, radio sa mlađim selekcijama. Od njega ćemo svi mi, pa i ja, moći dosta toga novog da naučimo. Naravno, poželeo bih mu uspešnu sezonu.

FOTO: FK Čukarički 

Diskusija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Učitavanje

0

SUPERLIGA KINE: Pele doneo izjednačenje Šandongu u 100. minutu meča! Mažić grešio, ispravio ga VAR!

PROMENA PLANOVA: Sutra prozivka, evo kada Partizan putuje na Zlatibor!