0
Ostali sportovi

FOTO: AERO KLUB 'JASENICA' SMEDEREVSKA PALANKA

NADMETANJE NA NEBU: Jedrilice u Pančevu i Smederevskoj Palanci

Objavljeno: 07.06.19 u 12:44

Nakon majske pauze zbog loših vremenskih uslova, takmičari Vazduhoplovnog saveza Srbije su ponovo na terenu.

Ovog vikenda, u subotu 8. juna, održaće se dva takmičenja – jedno u vazduhoplovnom jedriličarstvu i drugo u modelarstvu.

Smederevska Palanka i Aeroklub „Jasenica“ će na sportskom aerodromu Rudine biti domaćini 3. Blanik kupa u vazduhoplovnom jedriličarstvu, dok će Pančevo i Aeroklub „Utva“ biti domaćini Državnog prvenstva u RC modelarstvu (radio kontrolisane jedrilice na elektro pogon).

Vazduhoplovni jedriličari će se takmičiti u preciznom sletanju i okupiće se oko 25 pilota iz Srbije, Makedonije, BiH i Republike Srpske. Takmičenje počinje u 12 časova i letovi su planirani do kasnih popodnevnih časova. Organizator je Aeroklub „Jasenica“ iz Smederevske Palanke, klub osnovan daleke 1933. godine.

Sa druge strane, na samo 15-ak kilometara od Beograda, na sportskom aerodromu Utva u Pančevu i u organizaciji istoimenog kluba, održaće se Državno prvenstvo u RC modelarstvu. Nakon što je prošle godine na istom mestu održano revijalno takmičenje, ova disciplina je ponovo pod okriljem Vazduhoplovnog saveza Srbije. Takmičarski turnusi počinju u jutarnjim časovima i planirana su četiri turnusa za juniore i seniore do popodnevnih časova.

Za razliku od slobodnoletećih modelarskih kategorija, kod RC kategorija neprekidno je prisutan direktni kontakt između modelara i modela, putem daljinskih komandi, u svim fazama leta. Neophodno je da modelar zna da upravalja sa modelom od poletanja do sletanja, nastojeći da maksimalno dobro ispunjava takmičarske zadatke. Boduje se trajanje leta u okviru maksimuma od šest minuta, kao i blizina modela cilju nakon sletanja i zaustavljanja.

FOTO: AERO KLUB ‘JASENICA’ SMEDEREVSKA PALANKA
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter