Vozač Dukatija Danilo Petruči slavio je na trci za Veliku nagradu Italije. Petruči je na taj način došao do prve titule u karijeri u Moto GP ciklusu.

Iako je startovao sa treće pozicije Petruči je uspeo da se dobrom vožnjom dočepa vrha kolone. Mark Markes je uspeo da ga na kratko zaobiđe u poslednjem krugu, ali je vozač Dukatija sačuvao prisebnost i brzo se vratio na čelo kolone.


Španac je trku završio na drugom mestu sa 0,043 sekunde zaostatka za pobednikom, dok je Andrea Dovićiozo završio na trećem mestu sa 0,338 sekunde zaostatka. Alex Rins je trku završio dve desetinke iza Dovicioza, a šest sekundi ispred Takakija Nakagamija . Maverik Vinjales je bio sedmi, ispred test vozača Dukatija Mikelea Pira i Kala Kračloa na. Među najboljom desetoricom našli su se Pol Espargaro, i Fabio Kvartararo.

Šestu trku sezone obeležilo je i odustajanje miljenika domaće publike Valentina Rosija, koji je prvo imao kontakt sa Đoanom Mirom, a zatim i izletanje sa staze.

Markes na čelu generalnog plasmana sada ima 115 bodova, a prate ga Dovićiozo sa 103 i Rins sa 88.Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Katalonije na stazi „Katalunja“ 16. juna.