0
Atletika

SEMENJA PODNELA NOVU ŽALBU: IAAF me neće drogirati

Objavljeno: 30.05.19 u 09:08

Olimpijska šampionka na 800 metara Kaster Semenja podnela je danas žalbu Vrhovnom sudu Švajcarske zbog pravila da se smanji prirodno visok nivo testosterona kod pojedinih atletičarki.

Prema novim pravilima Međunarodne atletske federacije (IAAF), koje je podržao i Sud za sportsku arbitražu, od atletičarki sa prirodno visokim nivoom testosterona traži se da smanje njihov nivo kako bi mogle da se takmiče u disciplinama od 400 metara do jedne milje.

U suprotnom, morale bi da promene discipline ili da se takmiče protiv muškaraca. Južnoafrička atletičarka je nakon odluke CAS-a rekla da neće uzimati lekove, a danas je to i ponovila.

– Ja sam žena i sportistkinja svetske klase. IAAF me neće drogirati niti će me sprečiti da budem ono što jesam – rekla je 28-godišnja Semenja.

Njeni advokati su naveli da se žalba Vrhovnom sudu Švajcarske ‘fokusira na osnovna ljudska prava’.

Semenja je dvostruka olimpijska i trostruka svetska šampionka na 800 metara. Od nje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kog je pola, ali rezultati nikada nisu objavljeni.

Ona je najpoznatija sportistkinja koja ima prirodno visok nivo testosterona. IAAF je navela da joj to daje nepoštenu prednost nad protivnicama.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter