0
Ostali sportovi

USPEH: Nova svetska medalja za srpski badminton

Objavljeno: 18.05.19 u 13:54

Igor Bjelan i Andrija Doder osvojili su bronzu u muškom dublu na turniru svetskog seniorskog kupa, ‘FZ Forza Slovenia International 2019’, koji je od 15. do 18. maja 2019. održan u Medvodama.

Nedavno je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir izjavio da će osvajanje medalja na seniorskim turnirima na međunarondoj sceni postati uobičajena stvar u srpskom badmintonu. Te njegove reči ubrzo su dobile i potvrdu. Na FZ Forza Slovenia International 2019, koji je od 15. do 18. maja 2019. održan u Medvodama, uz učešće od 219 takmičara sa više kontinenata, iskovana je nova medalja Svetskog kupa. Glavne role ovoga puta pripale su Igoru Bjelanu i Andriji Doderu koji su stigli do bronze u muškom dublu. Naš par je u drugom kolu uzeo meru Tajlanđanima Terapatu Klevanu i Praranatu Praputamu (2:0), dok su u nezaboravnom meču vrednom odličja, posle rovovske borbe u tri seta, bacili na pleća domaću kombinaciju Jaka Ivančič, Miha Masten (2:1). U okršaju za finale poraženi su Poljaka Adama Kvaline i Pavela Pietruja (2:0).

– Došli smo sa velikim očekivanjima na ovaj turnir, budući da je iza nas ostao izuzetno kvalitetan pripremni period. Paklen i studiozni rad je na kraju urodilo plodom i zasluženo smo stigli do postolja u Medvodama. Nadam se da ćemo odličnu formu potvrditi, prvo na Prvenstvu Srbije za seniore početkom juna, a potom i na Svetskom kupu u Bugraskoj sredinom avgusta – kazao je stariji član srpskog dubla, Igor Bjelan.

U muškom singlu Luka Milić se pobedama nad Slovenicima Galom Bizjakom (2:0) i Martinom Cerkovnikom (2:0), te Malezijcem Misbunom Ramdanom Mohmedom MIsbunom (2:1) plasirao u glavni žreb, ali je u prvom kolu poražen od Finca Etua Heina (2:0). U istoj konkurenciji Borko Petrović i Ilija Pavlović su stali u prvom kolu kvalifikacija. Bolji od Petrovića bio je Muhamad Izudin Šamsul Muzli iz Malezije (2:0), a od Pavlovića Batdava Munkhbat iz Monlgolije (2:1). Juniorka Marija Sudimac je pobedama nad Austrijankom Katrin Nedolt (2:0) i Slovenkinjom Spelom Alič (2:0) stigla do glavnog žreba ženskog singla. U borbi za plasman u osminu finala bolja od naše reprezentativke bila je Dankinja Line Kristofersen (2:0). Sudimčeva je nastupila i u mešovitom dublu u paru sa Doderm. Njih dvoje su u okršaju za plasman u četvrtfinale izgubili od engleske kombinacije Kallum Heming, Hop Varner (2:0). Na startu takmičenja u muškom dublu Milić i Nenad Milošević su poraženi od Poljaka Miloša Bohata i Pavela Smilovskog (2:1).

– Osvojili smo još jednu medalju na Svetskom kupu i sa time sam svakako zadovoljan, ali iskreno, želim i iskreno verujem da smo spremni i za više. Počeo je kvalifikacioni ciklus za Olimpijske igre u Tokiju i sada se na svetskim kvalifikacionim turnirima ne prašta ni najmanja greška ili nedostatak. Definitivno posedujemo potreban standard ali ne i dovoljno konstantnosti i iskustva da se još uvek zrelo nosimo sa ovakvim pritiskom i nivoom igre. Izuzetno sam zadovoljan prikazanim od strane svih igrača i sve ovo nas polako i sigurno približava krajnjem cilju, a to je borba za svetska i evropska odličja. Mislim da neće proći mnogo vremena do tog trenutka. Čestitke svim igračima na zalaganju, trudu i pozitivnom pristupu svojim obavezama – istakao je Milan Barbir.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Sloveniji.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter