1
Domaći fudbal

HS ANALIZA – KO JE IRANAC KOG ŽELI ZVEZDA: Jak u vazduhu, snalažljiv na zemlji, slovačku zvezdu poslao na klupu (VIDEO)

Objavljeno: 08.05.19 u 20:32

Kao ‘grom iz vedra neba’ odjeknula je vest da se Crvena zvezda interesuje za reprezentativca iz Irana Mehdija Taremija.

Ako ste pročitali vest koju su moje kolege napisale pre nešto više od sat vremena, onda ste na prvu loptu mogli da zaključite da je dolazak ‘iranskog Zlatana Ibrahimovića’ nemoguća misija. Razlog su ogromna plata koju je dobijao u Al Garafi, koju je po svemu sudeći rešio da napusti bez obeštećenja u želji da najzad zaigra na najvećoj fudbalskoj pozornici – u Evropi.

Ipak, da krenemo redom, od toga ko je Mehdi Taremi i zbog čega se našao u tefteru dvojca Zvezdan Terzić-Mitar Mrkela…

Mehdi Taremi rođen je 18. jula 1992. godine u Bušeheru, gradu na samoj obali Perijskog zaliva. Prvi profesionalni ugovor potpisao je 2010. godine igrajući za lokalni Shahin, a posle dve godine prešao je u veći klub iz rodnog grada Iranjavan. Tu je proveo svega godinu dana, jer je sa 12 golova na 22 utakmice pao za oko skautima najvećeg kluba u Iranu Persepolisa.

Već prve godine pokazao se kao sjajno pojačanje, u prvenstvu je postigao sedam golova i pet puta je asistirao, dok je u azijskoj Ligi šampiona na osam utakmica dao jedan gol i jednom asistirao. Ipak, pravi bum napravio je godinu dana kasnije kada je Persepolis vodio do titule sa 16 golova i pet asistencija na 25 utakmica. Postao je najbolji strelac lige.

Sledeće godine Mehdi Taremi je zaslužio svoj nadimak ‘iranski Zlatan Ibrahimović’. Ponovo je najveći klub u domovini vodio do titule, a ovoga puta je postigao 18 golova za novu ‘zlatnu kopačku’. U Ligi šampiona Azije je na deset utakmica sedam puta zatresao mrežu. Uveliko je postao reprezentativac Irana i prvi špic ove selekcije.

U zimu 2017. godine, na polusezoni, napustio je Persepolis posle jeseni u kojoj je na sedam utakmica postigao četiri gola, a u Ligi šampiona na šest mečeva pet puta tresao mrežu. Katarska Al Garafa platila ga je dva miliona, a za godinu i po dana Mehdi Taremi se isplatio postignutim golovima, prve sezone sedam i sada osam, ali ekipa i pored svih zvezda koje ima nije uspela da napravi željeni rezultat.

Mehdi Taremi igra u timu sa legendarnim Holanđaninom Veslijem Snajderom, a upravo su njih dvojica udarne igle tima. Iranac je za kratko vreme uspeo na klupu da pošalje do tada nezamenjivog slovačkog driblera Vladimira Vajsa.

Potencijalnog napadača Crvene zvezde gledao sam nekoliko puta, najviše u dresu Al Garafe. Reč je o klasičnoj ‘devetci’, snažnom napadaču, jakom u skoku. Najbliži je Milanu Pavkovu, s tim da je niži i brži sa loptom. Dobar je u igri leđima, te je u duplom pasu sa Veslijem Snajderom često bio asistent kod prelepih golova Holanđanina sa distance.

Sjajnu rolu imao je i tokom Azijskog kupa koji je HotSport pratio, a Taremi je sa tri gola svoju selekciju vodio do polufinala. Opšti utisak je da bi Taremi bio odlično pojačanje za Crvenu zvezdu i da se, recimo, odlazak Ričmonda Boaćija ne bi osetio.

Da li je realno da Crvena zvezda dovede Iranca? Istana je da je Taremi u Kataru imao jaku platu, između 1,5 i dva miliona evra godišnje. Ali, mogla bi da prelomi njegova želja da zaigra u Evropi i evrokupovima, s tim da mu je prvo potreban klub koji će za njega biti izlog za veće klubove iz zapadne Evrope.

Za sada interesovanje postoji od Hadersiflda koji je ispao iz Premijer lige i talmičiće se u Čempionšipu, ali i Brage koja će sledeće sezone predstavljati Portugaliju u Ligi Evrope. Zvezda nije bez svojih šansi, mamac bi mogle da budu kvalifikacije za Ligu šampiona, ali i činjenica da je šampion Srbije prošle godine igrao ‘elitno’ takmičenje.

Generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić je danas istakao kako Crvena zvezda bez velikog budžeta ne može do rezultata, što dovodi do zaključka da bi uprava kluba iz ‘Ljutice Bogdana’ mogla da ide na rizik kao sa Markom Marinom i probije granice radi rezultata. Ako do toga dođe, onda nije nemoguće da navijači Crvene zvezde već od jula ‘iranskog Zlatana Ibrahimovića‘ gledaju na našem najvećem stadionu…

Naravno, postavlja se pitanje ko će prvi od napadača napustiti ‘Marakanu’, Ričmond Boaći ili Milan Pavkov…

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter