0
Ostali sportovi

REGATE U ITALIJI I HRVATSKOJ: Srpski veslači i veslačice na visini zadatka u Piediluku i Zagrebu

Objavljeno: 15.04.19 u 14:33

Srpsko veslanje je proteklog vikenda imalo predstavnike na dve izuzetno jake internacionalne regate na kojima su postignuti zapaženi rezultati.

Seniorski reprezentativci su na 33. internacionalnoj memorijalnoj regati „Paolo D’ Aloja“, koja je od 12. do 14. aprila 2019. održana u Piediluku, uz učešće velikog broja najboljih svetskih veslača, višestrukih osvajača olimpijskih, svetskih i evropskih odličja, osvojili ukupno pet odličja. Prvog finalnog dana braća Beđik, Nenad i Aleksandar, osvojili su bronzu u dvojcu, a Jovana Arsić odličje istog sjaja u ženskom skifu. Miloš Stanojević je zauzeo peto mesto u skifu za lake veslače, Miloš Vasić je bio šesti u skifu, a Martin Mačković i Aleksandar Filipović peti u dubl skulu. U nedelju, poslednjeg dana regate, Filipović je osvojio trofej u skifu, Arsićeva srebro u ženskom skifu, a braća Beđik, Vasić i Mačković bronzu u četvercu. Stanojević je u nedelju bio prvi ispod crte za postolje u skifu za lake veslače, zauzevši četvrto mesto u finalu.

FOTO: VSS

– Srpski seniorski reprezentativci imali su uspešan nastup na izuzetno jakoj regati u Italiji. Čestitam osvajačima medalja. Sve u svemu na takmičenju u Piediluku smo dobili značajne informacije koje ćemo iskoristiti za dalje trenažne planove i pripreme za Evropsko prvenstvo u Lucernu krajem maja i potečkom juna – istakao je koordinator programa za seniore i mlađe seniore Nebojša Ilić.
Koordinator programa za žensko veslanje Dušan Kovačević je prokomentarisao izdanja Arsićeve u Italiji:

– Jovana Arsić je ostavila pozitivan utisak u Piediluku tim pre što je veslala u skifu posle višegodišnje pauze nastupa u ovoj disciplini. U konkurenciji 29 takmičarki, među kojima su bile neke od najboljih svetskih skifiskinja današnjice, osvojila je medalje i prvog i drugog dana. U subotu je bila treća, sa oko osam sekundi zaostatka za aktuelnom svetskom prvakinjom iz Plovdiva, Irkinjom Puspure, dok ju je Ukrajinka Dimčevkova, treća sa Evropskog prvenstva iz Glazgova 2018, pobedila za manje od dve sekunde. U nedelju se okitila srebrom, ponovo izgubivši od Dimčevkove.

FOTO: VSS

Sve u svemu Arsićeva je napravila u Italiji dobru tranziciju iz dvojca u skif pokazavši da je ta, prelazna, etapa prošla izuzetno dobro. Takođe, u trenutnom nedostatku veslačica sa najvišim standardima logičan izbor je da Arsićeva na Evropskom prvenstvu u Lucernu vesla u skifu, pogotovo što u ovoj disciplini ima još mnogo prostora za napredak. Posle tog takmičenja očekujemo da nam se pridruže „Amerikanke“ pa ćemo nakon toga praviti planove za nastup na Svetskom prvenstvu u Lincu.

Na 36. međunarodnoj regati „Croatia Open“ koja je 13. i 14. aprila održana na Regatnoj stazi na Jarunu u Zagrebu veslači i veslačice iz naše zemlje su nastupili pod klupskim obeležjima osvojivši na kraju ukupno 13 medalja. U subotu zlata su izlili Dušan Stefanović iz Danubiusa 1885 u skifu za juniore i Andrijana Mijailović iz Grafičara i Iva Lazić iz Crvene zvezde u dvojcu za juniorke. Istog dana do vicešampionskih titula stigli su Petar Šavrljuga i Nikola Stevanić iz Crvene zvezde u dubl skulu za juniore, te Maša Bezbradica i Minja Vizi iz Crvene zvezde u dvojcu za juniorke, dok su se bronzanim odličjima okitili Andrej Dašić i Aleksandar Kuzmanović iz Partizana u dvojcu za kadete i Đorđe Gruber iz Grafičara i Todor Stanković iz Galeba u dvojcu za juniore.

FOTO: VSS

Dan kasnije najsjajnija odličja prigrabili su Rastko Ratajac i Dušan Stefanović iz Danubiusa 1885 u dubl skulu za juniore, Ivan Katić, Dušan Stefanović, Rastko Ratajac i Veselin Durutović iz Danubiusa 1885 u četverac skulu za juniore, Andrijana Mijailović iz Grafičara i Iva Lazić iz Crvene zvezde u dubl skulu za juniorke i Petar Samardžija, Dušan Popović, Vuk Marković i Veljko Vukašinović iz Smedereva u četverac skulu za kadete. Jedino srebro u nedelju delo je Đorđa Grubera iz Grafičara, Ranka Samardžije i Dušana Belića iz Partizana i Todora Stankovića iz Galeba u četvercu za juniore, dok su bronzana odličja iskovali Vasilje Bojnić, Nemanja Šajtanović, Aleksa Mohora i Vuk Kašiković iz Crvene zvezde u četverac skulu za kadete, Andrija Štimec, Andrej Dašić, Aleksandar Kuzmanović i Strahinja Janković iz Partizana u četvercu za kadete i Milica Vodogaz iz Grafičara sa Žanom Krakić iz Trešnjevke u dubl skulu za seniorke.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter