3
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

DIREKTOR ZVEZDE OBELODANIO: Evo na šta smo potrošili 60 miliona evra i koji je trenutak ključan za budućnost kluba

Objavljeno: 02.04.19 u 11:55

Kroz mnogo toga prošao je u poslednjoj deceniji klub iz Ljutice Bogdana.

Od finansijske dubioze i gubitka licence za nastup u evropskim takmičenjima, pa sve do današnje stabilizacije.

O finanijskoj situaciji u klubu i trenutnom bilancu crveno-belih u intervjuu za navijački portal ‘RSB‘ govorio je poslovni direktor Stefan Pantović.

– Što se tiče prihoda i rashoda u 2018. godini, sa radošću mogu da kažem, Zvezda je u 2018. imala prihode koji apsolutno nadmašuju sve dosadašnje, barem od kada sam ja u klubu. Isto tako, kao što je svakom iz privrede jasno bez da se kaže, u skladu sa rezultatima koje smo beležili, rastao je i nivo troškova, kazao je Pantović, pa nastavio:

– Što se tiče brojki, može se reći da je naš prihod premašio 60 miliona eura, da je od tih 60 miliona čak 30% otišlo na otplatu duga iz prethodnih godina. Dalje, ako bi se analizirali naši rashodi, uvidelo bi se da smo rekordno i uložili u nove igrače odnosno u tim kao i da smo imali odredbene rashode prilikom transfera (otkup Radonjića od Rome i slično) koje do sada nismo imali u toj meri.

Direktor crveno-belih pojasnio je i na šta je potrošen novac.

– Konkretno, 60 miliona evra prihoda tokom 2018. godine iskorišćeno je za sledeće namene: 40 odsto je potrošeno za operativne troškove od čega premije za sportske rezultate 8 odsto. Potom 30 odsto na otplatu starog duga, 25 na troškove prodaje igrača i novih investicija u tim 5 odsto.

FOTO: STARSPORT

Planovi kluba su da i dalje nastavi sa dobrim rezultatima.

– Ključ Crvene zvezde u narednih pet godina mora da bude na dominaciji u Srbiji, ali i u evropskim takmičenjima srednjeg nivoa, što podrazumeva da u svakom trenutku imamo što bolje igrače i da možemo da ih priuštimo. Od 2021. godine stupa na scenu Liga Evrope 2 što je radni naziv, a ne finalan i ona će biti neka vrsta sigurnosne mreže, gde je klubovima koji su vodeći u svojim zemljama, ako su šampioni, u 90% slučajeva zagarantovano takmičenje. To omogućava konstantno takmičenje u Evropi, od čega Crvena zvezda živi.

U predstojećem periodu doći do reforme evropskih kupova, a to može da se odrazi i na sudbinu crveno-belih.

– Sa druge strane, 2024. godine stupaju na scenu promene gde je Crvene zvezda u prvim redovima u organizacijama koje se bave tim istim promenama u fudbalu. Pre 10 dana sam imao priliku da budem na zajedničkom sastanku izvršnog odbora UEFA-e i Evropske klupske asocijacije, što je njihov prvi sastanak u istoriji. Tamo smo imali predstavljanje modela za 2024. godinu kada će TV prava nezamislivo da skoče. Ovo je nama sada poslednji voz da se etabliramo kao klub magnat u regionu i da vremenom pokušamo da se pripremimo da 2024. godine napadnemo Ligu šampiona. Ukoliko mi u sezonama 2024/25 i 2025/26 uspemo dva puta zaredom da uđemo u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, mi smo „prešli igricu“. Ako to propustimo, ponovo ćemo biti u situaciji kao i sada da razmišljamo da li ove godine rizikovati još više i slično. Te dve sezone nas određuju za narednih 20 godina, poručio je Pantović u intervjuu za ‘RSB‘.

Između ostalog čelnik Zvezde naglasio je da još nije kompletiran transfer Alekse Terzića u Fiorentinu i da ima još klubova koji su stali u red za njegove usluge.

0
0

3 Komentara

  1. Chekaj malo, Pantovichu nisi nam objasnio zashto niko od drzhavnih organa nije ushao u Zvezdu u poslednjih 7 godina?! Zashto finansijski forenzichari ne smeju da prekontrolishu tragove i tokove novca u Zvezdi?! To shto izjavljujete ti i dr. Terzić, taj finansijski mag, možete obesiti machku o rep, sve dotle dok to ne ozvaniche drzhavni organi pechatom i potpisom! Dotle, tvoje izjave su u sferi nadrealnog!

    0
    0
    Odgovori
    • Kako nije ušao?
      Ne izlaze iz Zvezde i samim time je sve transparentno!
      Ne uleze u Partizan već 50 godina i kod JSD Partizan,
      ni u jednom sportu nema transparentnosti.
      To je posebno drastično još od Kežmanovih reflektora,
      pa preko Stadiona koji je ukraden od vojske uz pomoć države,
      koja ne ulazi u klub ni da popije kafu.

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter