FOTO;STARSPORT
in

PORUKA IZ SJENICE: ‘Sport kao jezik svih kultura i nacija’

Na forumu ‘Sport kao jezik svih kultura i nacija’ održanom danas u Sjenici, u okviru Podrške Evropske Unije upravljanja migracijama u Srbiji, ocenjeno je da sport može biti važan faktor integrisanja migranata u društvo.

Košarkaš Nemanja Krstić, selektor Atletskog saveza Srbije Edin Zuković i sportski radnik Albin Totić složili su se da je većina migranata preživela težak period života u ratom zahvaćenim zemljama, ali i da im pored svega toga bavljenje sportskim aktivnostima može znatno pomoći i unaprediti kvalitet života.

Košarkaš Nemanja Krstić kazao je da je i sam morao napuštati svoje rodno mesto kako bi se bavio sportom, pa mu je jasna bol koju migranti nose sa sobom.

On je migrante ohrabrio da se bave sportom i pozvao na organizovanje zajedničke sportske manifestacije u Sjenici ili Novom Pazaru.

– Verujem da sport povezuje ljude, stvari i nova prijateljstva, i životna priča krene dobrim putem, dodao je Krstić.

Selektor Atletskog saveza Srbije Edin Zuković je ocenio da sport utiče na kvalitetan razvoj ličnosti.

Lekar škole fudbala ‘Pazar junior’ Albin Totić poručio je migrantima iz Centra za azil u Sjenici da se bave sportom ‘jer ih to može osnažiti, dodatno oplemeniti i pomoći u integraciji sa lokalnim stanovništvom’.

Migranti smešteni u Centru za azil u Sjenici naveli su da je sport u njihovim životima bitan, ali da su ratovi ugrožavali uslove da se njime i bave.

– U našoj zemlji učili su nas da moramo ratovati ukoliko želimo biti srećni, da moramo ubijati kako bismo bili zadovoljni. Ovde smo naučili da to nije tako, shvatili smo da možemo živeti u miru i doživeti sreću bez ratovanja, rekao je Nubrahaman, mladić poreklom iz Avganistana.

Učesnici foruma su zaključili i da migrante u Srbiji treba prihvatiti bez predrasuda o poreklu, naciji i neosnovanom bojaznošću da mogu naškoditi lokalnim zajednicama u kojima borave.

Forum je organizovala Međunarodna organizacija za migracije u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije.

0
0

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

SLAVLJE U NORVEŠKOJ: Molde zaradio basnoslovnu cifru od Solskjerovog potpisa u Mančesteru!

VESTI IZ HUMSKE: Centar Partizana pojačao tim iz KLS-a