0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT UGAO: Epidemija traje dve decenije – ko je kriv što Partizan ‘troši’ svoje legende? (ANKETA)

Objavljeno: 11.03.19 u 14:27

Postoji li način da se zaustavi ‘trošenje’ bivših asova kluba iz Humske na poziciji trenera, jer je brojka već postala alarmantna.

U 2015. godini Partizan je oborio svojevrstan rekord sa četiri različita trenera u toj kalendarskoj celini, a svima je bilo jasno da to nije put velikog kluba.

U tekućoj sezoni 2018/2019, na klupi crno-belih će u Kruševcu protiv Napretka sedeti četvrti različiti čovek. Posle Miroslava Đukića, koji je otpušten još na aerodromu u Viljnusu posle dvomeča sa Trakaijem, u narednom prvenstvenom duelu protiv Mladosti iz Lučana zamenio ga je Žarko Lazetić, a potom je stigao Zoran Mirković. Sada će njegovim odlaskom na klupu sesti njegov zamenik Gordan Petrić, a očekuje se da na tu poziciju stigne novi trener, koji bi bio peti različiti stručnjak u tekućoj sezoni.

To je u velikim gigantima nezamislivo. Sećate li se kako je Aleks Ferguson počeo svoje bitisanje u Mančester junajtedu. Ili, Arsen Venger u Arsenalu? Znate li koliko dugo Masimilijano Alegri trpi silovite pritiske u Juventusu?

Zašto da idemo toliko daleko – podsetite se kako je KK Partizan izgledao kada ga je preuzeo Duško Vujošević početkom ovog veka. Odgovor znate i sami – u pitanju je bio sistem, koga danas u Partizanu nema.

FOTO: STARSPORT

Partizan je sinoć ponovo ostao bez trenera. Očekivano ili ne – rezultati su loši, kriza je produbljena porazom od Voždovca na ‘krovu’, a generalna slika o klubu na više nivoa je – katastrofalna. To se mora reći, ali i otkriti krivac, jer samo tako Partizan može da krene sa mrtve tačke.

Više puta ste u autorskim tekstovima na ovim stranicama mogli da pročitate da je Zoran Mirković bio i ostao veliki gospodin, ne samo u izjavama za javnost i tokom izjava, nego i kada se kamere ugase. Istina je, možda još nije kalibar vrhunskog trenera i taktičara, ali ko kaže da to ne bi postao. Svojim manirima zaslužio je da ga čuvamo u srpskom fudbalu.

Još jednom je Partizan podbacio. Ovog puta, odluka je samo njegova, ali i pored borbe rukovodstva kluba sa vetrenjačama i pokušaja da mu promeni mišljenje, mora se reći da je to moralo ranije da se učini.

Trener se kupuje ispunjenim obećanjima i poverenjem, koga nema nakon katastrofalnog zimskog prelaznog roka, još jednog u nizu. Loš skauting igrača? Poznat je krivac. Nije bilo novca? Zna se ko je krivac i za to.

FOTO: STARSPORT

A Bata Mirković nije prvi. Već samo još jedan u nizu. Sećate li se ko je poslednji ‘trajao’ u neudobnoj trenerskoj fotelji u Humskoj? Reklo bi se još krajem prošlog veka, Ljubiša Tumbaković. Posle njega, nizali su se treneri koji nisu opstajali duže od dve sezone i, gotovo po pravilu, uvek bi bili opstrujisani sa jedne ili druge strane. Zašto je to tako u Partizanu?

Koliko je samo bilo uspešnih stručnjaka koji nisu imali pravu šansu (čitaj: vreme) da se ostvare, a najviše bole što su mrlje ‘zaradila’ Partizanova deca i legende kluba.

Spisak mora da boli svakog navijača Partizana: Vladimir Vermezović, Slaviša Jokanović, Goran Stevanović, Miodrag Ješić, Aleksandar Stanojević, Vuk Rašović, Ljubinko Drulović, Ivan Tomić, Miroslav Đukić… Zašto ne reći i Lotar Mateus, Zoran Milinković i, naravno, Marko Nikolić, koji je takođe pušten da ode bez puno primedbi aktuelnog rukovodstva.

Niko od navedenih trenera nije potrajao i svi su ‘pometlani’ iz Humske, a imali su rezultate još u Partizanu ili su ih kasnije ostvarili na mnogo višem nivou u nekoj drugoj sredini.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Partizan ima veliku istoriju i mnogo grandioznih imena kroz istu, ali nema taj luksuz da ih ‘troši’ na nekoliko meseci. Kako napredovati? Kako graditi sistem? Kako se vratiti na staze stare slave? Ovo nije pravi put.

Aktuelno rukovodstvo, očigledno, ne vidi izlaz iz ‘kome’ u kojoj se klub nalazi, stoga neka bude dostojanstvena poput trenera Mirkovića i sportskog direktora Ilieva, prizna poraz i pruži šansu drugim ljudima. Tako je bilo kroz sedam decenija istorije kluba, tako mora da bude i sada.

Jer, ako do sada nije uspostavljen sistem vredan giganta ovih prostora kakav je Partizan – kada će?

Ko je kriv za novu veliku krizu, nedostatak sistema i odlazak trenera Partizana?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter