1
Košarka

FOTO: FIBA/fiba.basketball

ISTORIJA JE ISPISANA: Crna Gora izborila plasman na Mundobasket!

Objavljeno: 25.02.19 u 20:56

Sokolovi će po prvi put igrati na Svetskom prvenstvu.

Puleni Zvezdana Mitrovića u prepunoj ‘Morači’ imali su zadatak da pobede ili izgube razlikom manjom od osam poena, i to im je pošlo za rukom. Gosti su slavili rezultatom 74:80 (8:16, 23:20, 24:24, 19:20), što nije bilo dovoljno da se nađu na spisku putnika za Kinu.

Od samog starta videlo se da je važnost meča uticala na ‘sokolove’, dok su gosti koji takođe do sada nikada nisu bili učesnici Svetskog prvenstva mnogo opuštenije ulaze u utakmicu. To se ogledalo i rezultatski, pa tako nakon trojke Janisa Time na pet minuta do kraja prvog dela igre gosti dolaze do 10:0. Prve poene za domaću ekipu nakon dugo vreme na ovom meču postigao je Derek Nidam. Tokom ovog dela meča gosti su kontroilsali dešavanja na terenu, a na pauzu se otišlo sa ‘plus osam’ za Letoniju.

FOTO: FIBA/fiba.basketball

Druga četvrtina bila je nešto bolja za domaću ekipu koja je igrala na krilima Nidama i centra Valensije Nikole Dubljevića, a na veliki odmor otišlo se sa pet poena prednosti za goste. Treća deonica bila je identična drugoj, gosti su u jednom momentu ponovo imali nakon poena Strelnijeksa na dvocifrenu prednost od 13 poena, ali domaća ekipa i ovaj deo završava za ‘pozitivnih’ pet poena zaostatka.

Drama i pitanje ko će od ove dve selekcije putovati u Kinu ostavljena je za poslednju deonicu, koja je bila i više nego uzbudljiva. Prednost gostiju vrtela se oko osam poena, dok su odgovornost u domaćem sastavu preuzimali Marko Todorocić i Bojan Dubljević koji je sjajnom trojkom od tablu zapalio navijače u dvorani. Na 30 sekundi do kraja Aleksa Popović je pogodio za tri, ali ubrzo Bertans biva fauliran na šutu za tri i odlaz na liniju za slobodna bacanja. Bio je precizan igrač milanske Olimpije i na 16 sekundi do kraja svom timu doneo prednost od sedam poena.

FOTO: FIBA/fiba.basketball

Nakon toga domaći šalju Nidama na liniju za slobodna bacanja, a ovaj je jednom bio precizan. Pokušao je Bertans posle toga trojkom, bio je neprecizan, ali je Ate uhvatio loptu i provukao je kroz obruč. Potom se ponovio isti scenario lopta je išla Nidamu, koji je ovog puta pogodio oba bacanja. Za poslednji napad gosti su imali osam sekundi, lopta je išla na Bertansa i šut za tri, ali je on bio neprecizan, a ‘sokolovi’ su tako izborili poraz sa dozvoljenom razlikom.

U sastavu Crne Gore najbolji je bio Derek Nidam sa 22 poena, Marko Todorović je ubacio 13, a Dubljević i Popović po 11. Janis Strelnijeks je predvodio goste sa 25 poena i deset dodavanja, a dvocifreni su bili i Meijers sa 12, te Tima sa 11.

FOTO: FIBA/fiba.basketball

Nakon velikog uspeha, selekcija Crne Gore je druga najmanja zemlja učesnica Svetskog prvenstva, pošto je do sada tu titulu držao Katar koji je 2006. godine imao manje od jednog miliona stanovnika. Žreb za ovaj turnir biće održan 16. marta.

FOTO: FIBA/fiba.basketball

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter