0
Fudbal

FOTO: STARSPORT

’RETROVIZOR’: Momenti koji su obeležili Mondijal – VAR, simuliranja, dvoglavi orao, Maradona i zemljotres (VIDEO)

Objavljeno: 04.01.19 u 19:00

Mondijalsku 2018. godinu moramo ispratiti još jednim osvrtom na nezaboravne događaje sa najvećeg planetarnog sportskog događaja.

Za navijače u Srbiji Svetsko prvenstvo imalo je poseban značaj jer je ponovo učešće izborila fudbalska reprezentacija Srbije. I kako to obično biva sa ‘orlovima’, bilo je burno, zanimljivo i ponovo smo sami sebe pobedili.

No, u ovom ‘retrovizoru’, ćemo se podsetiti onih najzanimljivijih utisaka koji su ostali posle 32 dana fudbala i 64 odigrane utakmice. Francuska je novi vladar planete, Hrvatska njen prvi pratilac, a osim toga, ovaj Mondijal nam je doneo istorijsku upotrebu VAR tehnologije, neverovatne golove, pa i proslave, neizbežna simuliranja i provokacije, pa i zemljotres.

VAR i nikad veći broj penala

Video tehnologija je budućnost fudbala, to je svima jasno, a svoju premijeru na najvećoj svetskoj sceni imao je u Rusiji. Potrebno je još neko vreme da se sudije na terenu, arbitri u VAR sobi, igrači i navijači priviknu na VAR, njegova pravila i primenu, ali je boljitak već primetan.

Mala ‘nus-pojava’ je podatak da su čak 29 puta sudije pokazale na ‘belu tačku’ u toku igre, što je naravno, rekord u istoriji Svetskih prvenstava.

Ipak, mnogo je važnije da je izbegnut veliki broj grešaka i regularnost je na znatno većem nivou. VAR je definitivno jedan od najvećih utisaka.

Mi u Srbiji sa tom konstatacijom možemo da se ne složimo posle katastrofalne greške Feliksa Briha u meču protiv Švajcarske, ali i da se nadamo da nije bilo namere od strane nemačkog arbitra.

(Izvor: youtube / Steve O’Boyle)

Nejmarovo ‘rolanje’ i dalje traje

Baš u meču između Srbije i Brazila, na ‘Otkriće’ areni u Moskvi, bili smo svedoci stvaranja planetarnog hita u režiji brazilskog superstara Nejmara.

Posle starta Adema Ljajića nastavio je da se kotrlja pokraj aut linije, toliko dugo da po nekim animacijama nikada nije ni prestao.

Ljudi su bili baš inspirativni i duhoviti kada su posle meča krenule da se nižu šale na račun jednog od najvećih igrača, ali i ‘simulatora’ današnjice.

‘Dvoglavi orlovi’ protiv ‘orlova’

Kalinjingrad je bio grad u kom su se susrele Srbija i Švajcarska, ali je napravljena atmosfera kao da igraju Velika Srbija protiv Velike Albanije. Učinili su to, pre svih, Albanci rođeni na Kosovu u redovima švajcarske reprezentacije.

I da sve bude gore po Srbiju, upravo su Granit Džaka i Džerdan Šaćiri bili strelci za preokret Švajcarske i bolan poraz Srbije, a tu priliku nisu propustili da svetu predstave ‘dvoglave orlove’.

Provokacija koju su osudili i najveći svetski mediji, pa i švajcarski navijači, ali Džaku i Šaćirija nije bilo briga ni za šta…

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Favarova ‘lepotica’ najbolja među najboljima

Nije što je poslednje u nizu, ali Svetsko prvenstvo u Rusiji zaista je donelo nekoliko prelepih pogodaka, koji bi mogli da uđu u izbor za najbolje u istoriji Mondijala.

Ipak, ispred majstorija Ronalda, Mesija, Di Marije i ostalih izdvojio se fenomenalan gol Bendžamina Favara u osmini finala protiv Argentine. Perfekcija!

(Izvor: youtube / FIFA TV)

‘Vatreni’ zapalili planetu, Modrićeve partije života

Bez ikakve dileme, najveće iznenađenje jeste ulazak reprezentacije Hrvatske u finale. Koliko god imali sreće u žrebu, penal-serijama i polufinalu protiv Engleske, i koliko mnogima to bilo teško da priznaju, ‘vatreni’ su srcem i ponosnom igrom za nacionalni grb zaslužili najveći uspeh u istoriji hrvatskog fudbala.

U svojim redovima imali su Luku Modrića, čijih su sedam utakmica na Mondijalu verovatno najboljih koje je ikada odigrao, bez obzira na četiri pehara Lige šampiona i još mnoštva trofeja sa Real Madridom. Zbog toga je kasnije osvojio ‘zlatnu loptu’, a Ronaldo i Mesi i dalje ne žele da mu se pojave pred očima, na bilo kojoj ceremoniji dodele pojedinačnih nagrada.


Maradona, sada si stvarno preterao

Već nekoliko godina unazad na internetu se (pre)često pojavljuju snimci pijanog ili nadrogiranog Dijega Armanda Maradone, a svoj vrhunac doživeo je u Rusiji.

Čuveni ‘El Pibe’ je u vidno opijenom stanju pokazivao srednji prst i vikao pogrdne reči posle gola Lea Mesija za prolaz Argentine u osminu finala, plesao sa Nigerijkama, ali su najupečatljiviji snimci kada jednostavno ne može da dođe sebi, oči mu kolutaju, jezik zavezan u hiljadu čvorova, a noge nikako ne slušaju.

Nimalo prijatne scene.

(Izvor: youtube / F&M)

Životinje nisu za kladionicu

Od kako je hobotnica Pol ‘pokidala’ na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, u svim zemljama sveta su razne životinje ‘maltretirane’ kako bi pogađale rezultate, ali je potvrđeno da je tipovanje njima ipak strano.

Kamile, mačke, medvedi, lisice, zečevi… Nema te vrste iz životinjskog carstva koja nije pokušala da prognozira pobednika mečeva, ali mrka kapa. Jedan je bio Pol…

(Izvor: youtube / Quartz)

Kad Panama postigne gol…

U svakoj kompilaciji odabira najinteresantnijih momenata sa Mondijala u Rusiji mora da bude mesto za presimpatične Panamce, koji su svoj prvi i istorijski gol na debitantskom Svetskom prvenstvu slavili kao da su osvojili isti.

Posle centaršuta sa leve strane, Felipe Baloj je uklizao i smanjio vođstvo Engleske na 6:1, a  navijače na stadionu u Nižnjem Novgorodu, kao i u domovini – bacio u trans.

(Izvor: youtube / Footy Highlights)

Meksikanci slavljem izazvali zemljotres

I dan danas zvuči neverovatno, ali istinito. Navijači Meksika su toliko eksplodirali u slavlju usled gola Irvinga Lozana protiv Nemačke, da su prema izveštajima dve seizmološke stanice – izazvali blaži zemljotres!

Meksikanci su kasnije slavili tim golom i minimalnim rezultatom, prošli grupu i kasnije naleteli na Brazilce. Ispali su u osmini finala, a sve to posle skandala tokom priprema, jer su osmorica igrača doveli 30 prositutki u trening kamp reprezentacije.

Da ne ostanu upamćeni samo po tome, potrudili su se njihovi navijači i izazvali pravi potres.

Lekcija Japanaca iz kulture

Da su Japanci pedantni, znali smo od ranije. Ali baš toliko… Svet je bio šokiran prizorima posle utakmice Kolumbija – Japan, kada su azijski navijači među sobom podelili velike kese za đubre i krenuli u akciju.

Pokupili su sve do jednog papirića i bilo kog drugog otpatka, a pomalo i smešne su bile reakcije kolumbijskih navijača u blizini koji su sve to gledali sa nevericom.

Kapa dole prijateljima iz Japana.

(Izvor: youtube / E Blue)

Najgori, ali najsmešniji aut ikada

Videli smo puno driblinga, golova i poteza od kojih zastaje dah, ali sve to ide ‘u rok službe’, ipak se radi o Svetskom prvenstvu. Zato će nam u mnogo dužem sećanju ostati pokušaj izvođenja auta Milada Mohamadija iz Irana.

Uz dobranu psihološku pripremu želeo je da izvede potez koji bi ga proslavio. I uspeo je u tome, ali ne baš onako kako je on zamislio…

(Izvor: youtube / Soccer Finesse)

Batšuaji ‘prešao igricu’

Toliko je viđeno različitih načina proslava golova, ali je Miši Batšuaiji ipak uspeo da ostane originalan i urnebesan.

Slaveći gol Belgije, uspeo je da loptu degažira u stativu, ali tako da se ona odbije pravo – u njegovo lice!

– Videli smo svakojake proslave golova, tako da sam ja morao da uradim nešto potpuno drugačije – podsmevao se Belgijanac sam sebi posle meča protiv Engleske.

(Izvor: youtube / GameMeows)

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter