4
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

CRVENO-BELI SKENER: Marin je svetska klasa, Degenek ‘anulirao’ odlazak Le Taleka, Čaušić može i mora bolje

Objavljeno: 03.01.19 u 12:00

Zvanično je počeo zimski prelazni rok, a mi ćemo se danas u novogodišnjoj temi baviti pojačanjima koja su 2018. godine došla u Crvenu zvezdu, tačnije letošnjim dolascima.

Crvena zvezda je letos dovela 13 pojačanja, bilo je apsolutnih pogodaka, ali i promašaja. Ipak, rezultati čete Vladana Milojevića opravdavaju sva sredstva koja su uložili čelnici kluba na čelu sa Zvezdanom Terzićem, Svetozarom Mijailovićem i Mitrom Mrkelom. HotSport će pokušati kroz svoj skener da oceni pojačanja koja su tokom leta stigla na naš najveći stadion.

ZORAN POPOVIĆ

U situaciji ‘povuci potegni’ gde se spekulisalo o odlasku Milana Borjana, Zvezdi je bio potreban kvalitetan, ali u isto vreme iskusan golman. Popović se dokazao sjajnim intervencijama u dresu Voždovca, te je uprava odlučila da ga dovede iz Norveške. Iskusni čuvar mreže je devet puta branio, sedam u prvenstvu i dva puta u Kupu, na šest utakmica je ostao nesavladan i primio je tri gola. Zvezda ima dobrog golmana u svojim redovima, da li dovoljno dobrog da zameni Milana Borjana čiji se odlazak ponovo pominje, videćemo…

FOTO: FK CRVENA ZVEZDA

MILOŠ DEGENEK

Nije reprezentativcu Australije bilo nimalo lako, jer su ga mnogi gledali kao zamenu za Damjana Le Taleka koji se sjajno slagao sa starosedeocima Vujadinom Savićem i Srđanom Babićem. Ipak, Degenek je vrlo brzo pokazao da je odlično pojačanje i da Francuz neće nedostajati. Postao je heroj ovog tima, dve asistencije protiv Salcburga u plej-ofu Lige šampiona navijači Crvene zvezde će pamtiti dok su živi. Bolje se kapira sa Savićem, nego sa Babićem, ipak bio je nezamenjiv deo tim i igrač koji je odigrao skoro sve utakmice. Dovoljno je reći da već postoji interesovanje klubova iz Evrope za njega, a tu je tek šest meseci.

RAŠID SUMAILA

Budimo iskreni, čist promašaj. Nije da Rašid Sumaila ne zna fudbala, ali… Nije igrao previše, ali i kad je dobio priliku kao maler nije znao da je iskoristi. Protiv Voždovca je direktno bio krivac kod prvog primljenog gola Crvene zvezde u sezoni, pomogao je protivniku očajnim povratnim pasom ka golmanu. Kasnije je protiv TSC-a još jednom nespretnom intervencijom postigao autogol. Nije mu mesto u Zvezdi, te najverovatnije odlazi.

DUŠAN JOVANČIĆ

‘Delije’ ne kažu bez razloga ‘da Bog da nam svako pojačanje bude takvo’. Vezista je na stadion ‘Rajko Mitić’ stigao kao bivši kapiten Vojvodine i slobodan igrač. Zvezda nije dala dinara za njegov dolazak. Posle problema sa povredom tokom priprema u Austriji, Dušan je kasnije samo rastao. Za polusezonu je odigrao 26 utakmica, postigao je dva gola i ima dve asistencije. Za zadnjeg veznog sjajno, dovoljno je reći da je stigao do startnih 11. Postao je igrač oko kog će se na proleće vrteti igra tima Crvene zvezde. Pravo pojačanje!

FOTO: STARSPORT

GORAN ČAUŠIĆ

Voli trener Vladan Milojević ovog momka, bio mu je kapiten kada je radio u mlađim kategorijama crveno-belih. Čaušić je u Crvenu zvezdu stigao iz Arsenala iz Tule za naše uslove ogromno obeštećenje od milion evra. Nije ovaj vezista pokazao mnogo, više se od njega očekivalo. Da bude rame uz rame i prava zamena za Nenada Krstičića. U Ligi šampiona igrao je sa dosta straha, grešio je u pas igri. Ali, sačekajmo, proleće je pred Goranom, Krstičić je otišao u AEK i na zvezdinom detetu je da zasija. Verujemo da može i mora, u suprotnom bićemo primorani da ga u sledećem crveno-belom skeneru okarakterišemo kao promašaj.

LORENCO EBISILIO

Holanđanin je došao sa oreolom ‘zvezde prelaznog roka’, bar dok nije stigao Marko Marin. Zna Ebisilio da igra lopte, pokazao je to onomad u Parizu kada je sa golom spojio Marina. I ne samo tad, još šest puta u prvenstvu kada je bio asistent. Postigao je dva gola. Ipak, ponekad na terenu izgleda nekako mrzovoljno i nezainteresovano. Ne možemo reći da je Crvena zvezda pogrešila kada ga je dovela, da je tako ne bi Ameri za njega nudili skoro dva miliona evra. Ipak, procena u klubu je da Holanđanin može mnogo da donese i da nije pokazao sve i spektra koji poseduje. Moglo bi ovo da bude njegovo proleće.

DEJAN MELEG

Bio je velika želja Crvene zvezde, ali se od dolaska na ‘Markanu’ više fudbala naigrao na pripremama. Stiče se utisak da trener Vladan Milojević nije dao dovoljno prostora ovom momku, možda je razlog tome to što je Ben dobro igrao na poziciji plejmejkera, a tu su bili Ebisilio i kasnije Marin. Svega 285 minuta i dve asistencije. Za Melega je plaćeno obeštećenje Kajseriju i moglo bi se reći da je to bio promašaj. Vezista bi već ove zime mogao iz Beograda.

VELJKO SIMIĆ

Stigao je u Crvenu zvezdu da nadomesti svojom brzinom i prodorima odlazak Nemanje Radonjića u Marsej. Ruku na srce imao je dobru jesen, to govore ‘brojke’. Odigrao je čak 30 utakmica, postigao je devet golova i sedam puta je asistirao. Trudi se, ali čini nam se da mu fali samopouzdanja. Nešto slabije je igrao u Evropi, bio je previšen stegnut. Konačna ocena je da je Zvezda pogodila kada ga je dovela iz Zemuna, ali da može bolje – može.

FOTO: FK CRVENA ZVEZDA

DŽONATAN KAFU

Kažu ‘zli jezici’ da ga Fibel, Rendulić, Cvetković i Ibanjez još uvek jure po ‘Marakani’, a da ga Damir Kahriman sanja. Došao je Brazilac u Zvezdu, a navijači su od njega očekivali da baca magiju. Izgleda da je neka vlaška baba na njega bacila čini, te Brazilac kao da nikada nije terao lopte. Kršio je disciplinu, bio je suspendovan, samim tim promašaj veliki. Ipak, u Zvezdi veruju u Brazilca i dobiće najverovatnije novu šansu, vratio se u domovinu da odmori malo, a Delije se nadaju da će se vratiti sa koferom u kom je spakovao tu čuvenu magiju kojom je u jednom trenutku igrajući za Ludogorec zainteresovao i veliki Lacio, a naterao Bordo da ga kupi.

MARKO MARIN

Svetska klasa. Igricu ‘Superliga Srbije’ odavno je obrnuo. Čovek je igrač Lige šampiona. Pet utakmica u ‘elitnom’ takmičenju gol PSŽ-u i asistencije protiv Liverpula i Napolija. Kakve? Magične. U domaćem prvenstvu tri asistencije i dva gola za 689 minuta. Kad primi loptu daje neku sigurnost da mu je Tijago Silva i Vidžil van Dajk ne mogu oduzeti. Da je Zvezdi da dovede još jedno ili dva ovakva pojačanja Liga šampiona bi svake godine bila zagarantovana. Otplatio je već svaki evro uložen u njega, a verujemo da će u istom ritmu nastaviti na proleće i leto kada na red budu došle nove evropske bitke.

MILAN JEVTOVIĆ

Želela ga je Crvena zvezda još prošle zime, ali ga Turci nisu dali. Antalija je rešila da ga pusti letos i crveno-beli su svoju priliku ugrabili. Nije blistao na pripremama, te je to možda razlog što mu trener Vladan Milojević nije dao veću šansu. Osam utakmica, ali je u većini ušao sa klupe. Da stvar bude zagonetnija kad god je dobio šansu uspeo je da je iskoristi. Dobro, možda ne u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ipak, ne možemo Milana svrstati u ona pojačanja koja se vode kao promašaji, dva gola i jedan prelep iz slobodnjaka u Kruševcu o tome svedoče. Jevtović je potreban Zvezdi, ima kvalitet, verujemo da će to tokom proleća i dokazati.

NIKOLA STOJILJKOVIĆ

Ovog momka su ubile dve godine tokom kojih se nije naigrao fudbala. Dobar je napadač, dovoljno je reći da je bio reprezentativac Srbije, ali čini se da se ni u Zvezdi nije baš uklopio. Dobijao je priliku, ali je silom prilika postao tek treći napadač iza Ričmonda Boaćija i Milana Pavkova. Odigrao je 15 utakmica, postigao je pet golova i tri puta je asistirao, što je veoma dobra statistika. Ipak, dva pogotka u Kupu protiv niželigaša i slabiji učinak u Evropi. Nije pozajmljeni fudbaler Brage pokazao ono što se od njega očekivalo, videćemo hoće li ostati na našem najvećem stadionu do juna kao što je planirano.

MILAN PAVKOV

Nije letos stigao u Zvezdu, tu je duže vreme, ali je pravu šansu dobio tek sada. Nisu verovali u klubu sa ‘Marakane’ u momka iz Begeča, ali… Pavkov je pokazao da golovi u Nišu nisu slučajnost. Čekao je i dočekao svojih pet minuta, prvo protiv Salcburga u ‘Mocartovom gradu’, a onda sa dva projektila protiv Liverpula. ‘Marakana’ mu peva, postao je ljubimac navijača. Produžio je ugovor i od njega se očekuju golovi na proleće. Odigrao je 21 utakmicu, postigao je sedam golova i tri puta je asistirao. Zvezda nije pogrešila, ostanak Pavkova je pun pogodak.

FOTO: STARSPORT

RIČMOND BOAĆI

Jasan je bio plan napadača iz Gane da samo pobegne iz Kine. Vratio se u Zvezdu, kuću koja ga je vinula u nebesa. Ponovo ima impresivnu statistiku, odigrao je 405 minuta, postigao je šest golova i tri puta je asistirao. Ali… Nije to onaj isti Boaći, čini se da je glava napadača iz Gane nameštena tako da već razmišlja o odlasku, recimo u Englesku. Tu je i povreda koja ga je odvojila dugo sa terena. Popularni ‘Boćko’ je za sada daleko od pravog pojačanja, bolje rečeno od onog koje je 2017. stiglo u Beograd i narednih godinu dana terorisalo golmane. Boaći je potreban Zvezdi, zato je na stručnom štabu da mu što pre ‘namesti glavu’.

0
0

4 Komentara

  1. Za teniserovog brata – u fudbalu su najvažniji bodovi pa je 1 sa gol razlikom -42, veći nego o sa gol razlikom +18, a koliki su uspeh 4 boda izlišno je i pričati, jer je i sam plasman PODVIG.Dalje Zvezda neće osvojiti LŠ a igtranjem stiče iskustvo i naravno novac koji nam daje sigurnost i mogućnost formiranja najjačeg tima na našim prostorima, a u LŠ nas je uveo glavom i radom Ben, a to bi trebao da zna i Sergio , ako to nije isti lik.Taj Ben je dao iz 1 jedine šanse gol i Napoliju tako da je svaka priča sa vama čisto gubljenje vremena,Nama treba najbolji odnos cena kvalitet, ma odakle dolazili igrači, bili stari ili mladi, naravno pri sličnom kval prednost mladima zbog prodaje.

    0
    0
    Odgovori
  2. Pobeda Zvezde u Beogradu protiv Liverpula (2:o), u kojoj je od ukupno 14 igrača Zvezde, 13 bilo Srba i 1 stranac (Ben), nam je pokazala da se na postojeće strance ne možemo osloniti i da nemaju kvalitet da na terenu prave višak ili prednost! I na toj briljantnoj pobedi Zvezde, najgore ocenjen igrač Zvezde, prema ocenama engleske štampe, je bio Ben!

    0
    0
    Odgovori
  3. Činjenica je da je grupna faza LŠ, bila jedino i pravo merilo za određivanje kvaliteta pojedinih igrača i onih koji su od ranije u Zvezdi i onih koji su došli prošlog leta! Gledajući Zvezdu u grupnoj fazi LŠ, moglo bi se reći: da je Zvezda postigla i uspeh i neuspeh. Uspeh je samo učešće u grupnoj fazi a neuspeh je Zvezdino poslednje mesto, sa katastrofalnom gol-razlikom od 5:17! Ovo je suva statistika! Prema ocenama strane štampe, pariskog „L’Ekipa“, rimskog „Gazeta delo sport“ i liverpulskog „Liverpul eha“, odmah posle utakmica u grupnoj fazi, najgori igrači Zvezde su: Stojković, Savić, Čaušić, Srnić, Ben, Boaći i Ebesilio! Pariski „L’Ekip“ je posle zvezdinog fijaska u Parizu od 1:6, ocenu „dva“ dao Stojkoviću, a ocene „tri“ Saviću i Benu, na sklai ocena od „1-1o“! Ovo je bolna istina i niko od gore pomenutih igrača koji su ocenjeni kao promašaji ne mogu igrati u sledećem takmičenju u Evropi! Sa njima bi smo veoma teško ušli u grupnu fazu LE ili LŠ! To je realnost!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter