0
Ostali sportovi

BADMINTON: Tri zlata i dva srebra iz svih pet finala u Medvodama

Objavljeno: 03.12.18 u 16:10

Srpski reprezentativci osvojili su stri šampionske i dve vicešampionske titule na turniru Evropskog kupa za igrače do 17 godina, FZ forza U17 Medvode International 2018. godine, koji je od 30. novembra do 2. decembra 2018. godine održan u Sloveniji.

Četvorka supertalentovanih srpskih juniora koju čine Sergej Lukić, Mihajlo Tomić, Marija Sudimac i Sara Lončar zablistala je na još jednoj tački mape turnira evropskog kruga. Na Evropskom kupu za igrače do 17 godina, FZ FORZA U17 Medvode International 2018, koji je uz učešće više 150 evropskih takmičara i takmičarki održan od 30. novembra do 2. decembra 2018. u Medvodama, srpski reprezentativci su bili akteri svih pet finala. Na kraju slovenačka zimska bajka zaključena je sa tri šampionske i dve vicešampionske titule. Nema šta, učinak za ponos i diku.

Pojedinačno gledano Tomić je u Medvodama bio naš najuspešniji igrač budući da je, kao i u Trenčinu krajem septembra, prigrabio dva najsjanija odličja. I u Sloveniji, kao i u Trenčinu, proglašen je najboljeg igrača turnira. Prvi trofej osvojio je u paru sa Lončarevom u mešovitom dublu. Njih dvoje su posle preokreta u finalu savladali špansku kombinaciju Jakobo Fernandez, Lucija Rodrigez (2:1). Prethodno su bili bolji od Slovaka Sebastijanan Kadleca i Olivije Kadlecove (2:0), Poljaka Mihala Ščipika i Julije Pivovar (2:0), Austrijanaca Janika Aubergera i Karoline Potendorfer (2:1), te Slovenaca Mihe Mastena i Maruše Vračar (2:0). Do drugog zlata Tomić je stigao u muškom dublu u tandemu sa Lukićem. Put ka vrhu pobedničkog postolja njih dvojica su počeli pobedom u prvom kolu nad domaćom kombinacijom Blaž Jelenc, Gaj Lasič (2:0). U osmini finala uzeli su meru Špancima Giljermu Figuerasu i Alvaru Ruminu (2:0), u četvrtfinalu Belgijancima Luju van Delsenu Jaro van Delsenu (2:0), a u polufinalu Poljacima Andržeju Nikiporuku i Jakubu Suzinskom (2:0). U velikom finalu bacili su na pleća Austrijance Kaia Niderhubera i Mihaila Tomića (2:0). Tomić koji je u Sloveniji nastupio i u muškom singlu u kojem je posle pobede u prvom kolu nad Italijanom Mateom Masetijem (2:0) izgubio u borbi za plasman u osminu finala od Španca Rubena Garsije (2:1).

– Bolji završetak takmičarske sezone nisam mogao da poželim. Ponovo sam osvojio dva zlata, a treći put u 2018. proglašen za najboljeg igrača turnira Evropskog kupa za igrače do 17 godina. Ostaje mala žal za medaljom u muškom singlu budući da sam tesno poražen u drugom kolu od Španca Garsije. Bez obzira na to prezadovoljan sam svojim partijama u Medvodama. U mešovitom dublu Lončareva i ja smo stigli do trofeja pobedivši u finalu španski par od kojeg smo izgubili pre dva meseca u Zagrebu. U muškom dublu Lukić i ja smo ponovo dokazali ogroman kvalitet pošto smo osvojili turnir u ovoj konkurenciji ubedljivo, bez izgubljenog seta. Sve u svemu sve što sam uradio na međunarodnoj sceni u ovoj godini daje mi ogromno samopouzdanje za 2019. u kojoj očekujem još veće uspehe – kazao je Mihajlo Tomić.

Treći trofej u Sloveniji delo je Marije Sudimac koja je u ženskom singlu opravdala ulogu velikog favorita budući da je postavljena za prvog nosioca. Do najsjajnijeg odličja stigla je uz samo jedan izgubljeni set, i to u finalu, u kojem je savladala Špankinju Aniu Setien (2:1). Pre toga je bila superiorna u duelima sa Slovenkom Nikom Brajkovič (2:0) u šesnaestini finala, Čehinjom Martino Ševčikovom (2:0) u osmini finala, Hrvaticom Irom Martinuš (2:0) u četvrtfinalu, te Špankinjom Rut Veiguelu (2:0) u polufinalu. U istoj konkurenciji Lončareva je stala na korak od postolja budući da je, nakon pobeda protiv Čehinje Lusi Metzove (2:0) i Hrvatice Lune Šaban (2:0), izgubila u četvrtfinalu od Poljakinje Joane Podedvorni (2:0). Naše reprezentativke su u Medvodama osvojile i srebro u ženskom dublu, pošto su u finalu poražene od špansko-mađarske kombinacije Kandela Acros, Petra Mesaroš (2:0). Do okršaja za zlato naš ženski dubl je nanizao tri pobede. U osmini finala je bio bolji od Malgorzate Mušinske i Magdalene Tatomir iz Poljske (2:0), u četvrtfinalu od Lina i Taje Pipan iz Slovenije (2:0), a u polufinalu od Aitane Martinez i Rut Veiguele iz Španije (2:1).

Lukić je u muškom singlu u Sloveniji stigao je do vicešampionske titule. U borbi za zlato poražen je od Belgijanca Jara Van Delsena (2:0). Prethodno je bio bolji od Slovenca Marka Mesariča (2:0) u prvom kolu, Mađara Benea Benjamin Kiša (2:0) u drugom kolu, Španca Jakoboa Fernandeza (2:0) u osmini finala, Mađara Balinta Papaija (2:0) u četvrtfinalu i Španca Pelaja Pinta (2:0) u polufinalu.

– Iako nas je ova generacija već navikla na velike uspehe, ono što je uradila u Medvodama prevazilazi sve do sada. Ne sećam se da je ijednoj naciji skoro pošlo za rukom da na jednom internacionalnom turniru ima predstavnike u finalima svih pet konkurencija. Na kraju smo stigli do tri zlata i dva srebra, što je izvanredan rezultat. Jedno veliko bravo je jedino što mogu posle ovog turnira da poručim našim igračima i celokupnom stručnom štabu. Što se tiče igre i u Sloveniji je zapažen napredak, posebno u parskim konkurencijama, što veoma raduje. Marija Sudimac je na svom poslednjem turniru uzrasta do 17 godina još jednom pokazala da je igrački prerasla ovu uzrasnu kategoriju. Nijednog trenutka nije došlo u pitanje njeno mesto na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Lukić i Tomić su u muškom dublu izgledali savršeno, a od početka turnira su apsolutno kontrolisali svaki poen i rivalima nisu dali ni najmanju šansu da mogu do pobede. Ipak, najveći napredak je pokazao mešoviti dubl Tomić, Lončar. Savladao je u finalu španski par, isti onaj od kojeg je izgubio pre svega dva meseca. Posebno raduje to što je uspeo da trijumfuje iako je izgubio prvi set finala. Nakon toga Tomić i Lončareva su odlično reagovali dobivši naredna dva seta ubedljivo. U muškom singlu Lukić je bio sjajan sve do finala u kojem se nije najbolje snašao na specifičnu igru protivnika. Analiziraćemo ovaj meč i probaćemo da se što pre spremimo i za takve izazove. Naš ženski dubl je, čvrsto verujem, imao kvalitet za zlato, ali su umor i moja loša procena u taktici doveli do poraza – istakao je trener reprezentacije Nikola Mijačić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću naših reprezentativaca na turniru u Sloveniji.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter