0
Auto Moto

F1: Pobeda za kraj, Hamilton slavio u Abu Dabiju – Alonso završio karijeru

Objavljeno: 25.11.18 u 16:59

Svetski šampion vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas, u poslednjoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1‚ za Veliku nagradu Abu Dabija.

Petostruki svetski prvak Hamilton je vodio od početka do kraja trke i ostvario 73. pobedu u karijeri, a 11. u sezoni. On je pobedio rezultatom sat, 39 minuta,40, 382 sekunde.

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Sebastijan Fetel sa zaostatkom od 2,581 sekundu, a treći je bio Maks Verstapen iz Red Bula sa 12,706 sekundi zaostatka. Četvrto mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Red Bula, peti je bio Valteri Botas iz Mercedesa, a šesto mesto zauzeo je Karlos Sainc iz Renoa. Bodove su još osvojili Šarl Lekler iz Zaubera, vozač Fors Indije Serhio Peres i vozači Hasa Roman Grožan i Kevin Magnusen.

Vozač Meklarena Fernando Alonso karijeru u Formuli 1 završio je osvajanjem 11. mesta u Abu Dabiju. Finski vozač Kimi Raikonen vozio je poslednju trku za Ferari, ali je nije završio zbog problema sa motorom. Šampionske titule ove godine odbranili su Luis Hamilton i Mercedes, koji je bio najbolji u konkurenciji konstruktora.

Dvojac Mercedesa dobro je startovao odbranio je prva dva mesta, dok je Verstapen pao na 10. mesto. Odmah u prvom krugu dogodio se veliki incident, došlo je do kontakta Sebastijana Grožana i Nika Hulkenberga, čiji se bolid nekoliko puta okrenuo i udario u zaštitnu ogradu. Bolid je bio prevrnut, a iz zadnjeg dela izbila je vatra.

Iz boksa Renoa pitali su Huklenberga da li je dobro, a on je odgovorio: ‘Visim ovde, izbio je požar’. Bezbednosno vozilo je odmah izašlo na stazu, a Hulkeberg je izašao iz bolida, pregledali su ga lekari i on je, čini se nepovredjen, otišao u boks. Trka je nastavljena u petom krugu, a vodio je Hamilton, ispred Botasa, Fetela, Raikonena i Leklera, Verstapen je obišao Okona za osmo mesto, a Lekler Raikonena za četvrto.

U sedmom krugu na cilju se zbog problema sa motorom parkirao Raikonen i to u poslednjoj trci za Ferari, pošto će od sledeće godine voziti za Zauber.

Uvedeno je virutelno vozilo bezbednosti, što je iskoristio Hamilton i otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Verstapena, na peto mesto. Botas je u 17. krugu otišao na zamenu guma i vratio se kao četvrti, a vodjstvo je preuzeo dvojac Red Bula Rikardo-Verstapen. Odmah je u boks otišao Verstapen, koji je na stazu izašao iza Fetela, na peto mesto.

Rikardo je vodio sve do 34. kruga kada je otišao na zamenu guma, na stazu se vratio iza kluspkog kolege, na peto mesto, a vođstvo je preuzeo petostruki svetski šampion Hamilton. U 35. krugu Fetel je obišao Botasa i preuzeo drugo mesto. Vozač Mercedesa je krug kasnije na kratko izleteo sa staze, što je iskoristio Verstapen i primakao mu se na nepunu sekundu.

U 38. krugu Verstapen je pokušao da obidje Botasa, došlo je do kontakta dva bolida, što je vozač Red Bula iskoristio i preuzeo treće mesto. Ubrzo je i Rikardo obišao Botasa, koji je pao na peto mesto.

Hamilton je vodio ispred Fetela bez poteškoća, 15 krugova pre kraja imao je šest sekundi prednosti. Među vodećima nije bilo promena, a Sainc je uspeo da obiđe Leklera za šesto mesto. Alonso je dobio kaznu od pet sekundi jer je presekao krivinu devet, ali je ostao 11.

Po završetku trke, Hamilton i Fetel su vozili u ravni sa Alonsom, napravili ‘počasnu gardu’ i odali mu počast na uspešnoj karijeri u Formuli 1. Posle toga su sva trojica, koji su zajedno osvojili 11 šampionskih titula, napravili ‘krofne’ na stazi.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter