0
Domaći fudbal

GODIŠNJICA VELIKOG USPEHA: Četiri decenije od kada je pao veliki Arsenal

Objavljeno: 22.11.18 u 11:54

Na putu ka prvom evropskom finalu u istoriji kluba, Crvena zvezda je u sezoni 1978/79. odigrala nekoliko antologijskih utakmica.

Jedan od njih je i meč sa Arsenalom u okviru 3. kola tadašneg Kupa UEFA. 

Crveno-beli su slavili 1:0 u Beogradu, na čuvenom Hajberiju bilo je 1:1, pa je naš predstavnik nastavio put ka sada već legendarnom finalu protiv Borusije iz Menhengladbaha.

Generaciju koja je napravila ogroman korak ka prvom finalu jednog evropskog takmičenja predvodio je Branko Stanković, čuveni „Ambasador“, kome je prvi pomoćnik bio Stevan Ostojić, a među igračima su bile veličine poput Vladimira Petrovića Pižona, Dušana Savića, Cvijetina Blagojevića, Zdravka Borovnice, Miloša Šestića, Mileta Jovina, Živana Ljukovčana, Aleksandra Stojanovića, Nedeljka Milosavljevića, Dragana Miletovića, odnosno Nikola Jovanović, Slavoljub Muslin, Mihalj Keri, Ivan Jurišić, Duško Lukić, Zlatko Krmpotić, te Đorđe Milovanović, Zoran Simić. Tadašnji sportski direktor bio je sadašnji počasni predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić.

Pre Arsenala Zvezda je izbacila Dinamo iz Berlina nakon što je poraz od 5:2 iz Nemačke nadoknadila pobedom 4:1 na Marakani, da bi pobeda od 1:0 i remi 1:1 bili dovoljni za prolazak protiv Sportinga iz Hihona.

Zatim je u Beograd stigao Arsenal.

Pobedu Zvezdi je tok 22. novembra 1978. godine doneo Cvijetin Blagojević nakon što je iskoristio gužvu u kaznenom prostoru i zatresao mrežu „tobdžija“ posle 15 minuta igre. 

U startnoj postavi bili su: Stojanović, Muslin, Keri, Jurišić, Jovin, Jovanović, Petrović, Blagojević, Šestić, Savić i Lukić, a sa klupe su zaigrali Simić i Milosavljević.

 

(Youtube/Crvena zvezda)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter