0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

DRŽAVA U NAPADU NA ‘HULIGANIZAM’: Donet novi Zakon – rigorozne kazne za baklje i govor mržnje, zabranjene ‘fantomke’…

Objavljeno: 09.11.18 u 16:57

Sve u cilju toga da se spreči nasilje i nedolično ponašanje na sportskim događajima, kao i da se poveća stepen bezbednosti na istim.

Skupština Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Svaki sportski savez, društvo ili organizacija koja ne osigura održavanje utakmice ili ne angažuje redarsku službu, snosiće posledice u vidu novčane kazne u iznosu od milion do dva miliona dinara! Obaveza organizatora po poslednjim izmenama i dopunama jeste da najkasnije dva sata pred početak sportskog događaja visokog rizika otvori ulaze, odnosno sat vremena ukoliko meč nije povećanog rizika.

Takođe, organizator je u obavezi da policiji dostavi ime, prezime i matično broj svakog navijača koji kupi ulaznice, a jedna osoba može najviše da ih kupi četiri.

Pokušaj unošenja ili unošenje obeležja kojim se vređaju rasna, nacionalna, verska ili druga osećanja ili se na bilo kakav način izražava mržnja i netrpeljivost, se takođe smatra nasiljem i nedoličnim ponašanje, te će se smatrati isto kao i posedovanje ili pokušaj unošenja pirotehnike i predmeta koji mogu da ugroze bezbednost.

Zabranjene su i takozvane fantomke, ili bilo kakvo prekrivanje ili maskiranje lica u želji prekrivanja identita kod vršenja nasilja.

Oni koji to budu činili, ili palili navijačke rekvizite, fizički napdali učesnika utakmica, uništavali imovinu, unosili pirotehiniku ili alkohol i druge predmete kojima se može naruštiti bezbednost, biće kažnjeni zatvorom od 30 do 60 dana, ili novčano između 50.000 i 150.000 dinara.

Zabranjena je i prodaja i konzumiranje alkoholnih pića u sportskim objektima ili na udaljenosti od kilometar od središnje tačke terena u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, dok za ostale gradove razmak od središnje tačke mora biti barem 300 metara.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter