0
Košarka

FOTO: YouTube

HOTSPORT ANALIZA – NBA: Vreme je za primirje – može li iko da stane na crtu Voriorsima?

Objavljeno: 16.10.18 u 17:15

Jedan od najvećih problema kod pisanja najava poput ove za sezonu NBA lige koja je pred nama jeste pokušaj dati svemu dozu neizvesnosti, iako je i autor ovih redova, poput svih vas koji ćete ih čitati, svestan činjenice da je sve poznato, iako još uvek nije ni počelo. Po 73. put…

Zapravo, stilski je pogrešna poslednja rečenica iz lida teksta, jer nije po 73. put sve poznato još pre nego što je počelo. Možemo čak ići i dotle da kažemo da je sezona koju će noćas otvoriti Boston Seltiksi i Filadelfija Seventisiksersi zapravo tek prva koja jednu ekipu toliko izdvaja u odnosu na druge. Da ne zaboravite, ne pričamo o evropskom fudbalu ili košarci gde odlučujuću ulogu igra platežna moć vlasnika kluba.

Ne, u pitanju je NBA liga, koju će ove godine – tvrdimo sad, linkovaćemo u aprilu ovu tvrdnju – po drugi put uzastopno, a treći put u poslednje četiri godine, osvojiti…

Golden Stejt Voriorsi – Da se ne lažemo…

Stef Kari, Klej Tompson, Drejmond Grin i Kevin Durant – ekipa kojoj je dovoljno dodati još 11 igrača na niovu Evrolige i prošetaće se do šampionske titule. A onda je na taj sastav stigao i Demarkus Kazins.

Naravno, s obzirom na to da je sport u pitanju, a sezona koja se završava 10. aprila poslednjom utakmicom ligaškog dela još nije ni počela ipak traje 82 utakmice, možemo da stvorimo odstupnicu i kažemo „Čuda su moguća“, ali šanse da se jedno slično dogodi su… Minimalne? Mizerne? Male? Nepostojeće? Nađite reč koja vam odgovara, poentu ste već shvatili.

FOTO: NBA/Golden State Warriors

Ostalih 29

Što se tiče takmičarskog dela, dovoljno je rečeno, jer su Voriorsi praktično obesmislili ligu, bar za ovu godinu. No, to ne znači da neće biti pokušaja da im se „stane na put“, pa postoji nekoliko timova koji će biti interesantni za praćenje. 

Hjuston Rokets

Prošle godine za malo, povreda Krisa Pola koštala je Roketse plasmana u finale posle sedam mečeva, a upravo od Pola i Džejmsa Hardena se očekuje da budu najveći rival na Zapadu aktuelnim šampionima. Nema više Arize, tu je Džejms Enis, stigli su i Brendon Najt, Majkl Karter Vilijams, pa rotacija postoji, ali…

Dosta će zavisiti od toga kako će Harden ući u sezonu. Ukoliko bude igrao kao prošle godine, postoji mogućnost da opet namuče Voriorse. Ukoliko pak „nestane“ sa terena kad bude najvažnije, teško da će Hjuston napraviti ozbiljniji rezultat. Takođe, tu je i Karmelo Entoni, pa će bez dileme biti interesantno ispratiti ih.

FOTO: ESPN screenshot

Los Anđeles Lejkers

Tim iz „grada anđela“ je u svoje redoveo doveo Lebrona Džejmsa, ali neće Lejkersi ove godine biti kandidati za veći domet. Džejms predstavlja tek prvi korak u rekonstrukciji tima, Medžik Džonson je najavio da će ova sezona poslužiti kao „kamen temeljac“, pa od Lejkersa tek dogodine treba očekivati pravu sliku. Ali sama pojava „kralja“ u dresu tima za koji je do skoro nastupao Kobi Brajant biće prava senzacija. 

FOTO: ESPN screenshot

Boston Seltiks

Seltiksi su na tragu povratka na nekadašnje staze slave, ali im nešto nedostaje kako bi napravili iskorak. Prošle godine u finalu Istoka bolji je bio Klivlend. Kavsima mnogi predviđaju samo dno, teško da će imati ozbiljniju ulogu, pa je Boston preuzeo ulogu favorita. Ozbiljnijih promena nije bilo, tu su Kajri Irving, Al Horford, Gordon Hejvord, koji bi podršku trebalo da imaju u „mladim snagama“ poput Tejtuma, Rozijea, Brauna. 

Realan domet je finale, do titule će teško, mada Irvingu nije strano da pobeđuje supertim iz Ouklanda kad njegovu ekipu svi otpišu. 

FOTO: ESPN screenshot

Filadelfija Seventisiksers

Ovog leta su „izgubili“ Lebrona Džejmsa, kog su mnogi videli u dresu 76-ersa, ali je „Kralj“ odabrao Los Anđeles umesto „grada bratske ljubavi“.

Ostali su i Džoel Embid i Ben Simons, očekuje se da šansu da se istakne konačno dobije i prošlogodišnji prvi pik sa drafta, Markel Fulc. Tu je i Džej Džej Ridik, pa, ko zna… Ukoliko se kockice poklope, a ekipa dodatno ojača do kraja na mestima gde bude potrebno, ne bi bilo toliko čudo da se mladi i poletni Siskersi nađu u dvoboju sa Bostonom za plasman u finale. Navijači timova iz Filadelfije će reći – „Pa kad su Iglsi mogli da dobiju Nju Ingland, zašto ne bi i Siksersi Voriorse“? I nije nemoguće, mladost i talenat sastava govore da je ovoj ekipi, narodski rečeno, „nebo granica“, ali je veliko pitanje da li će sve baš ići onako kako i priželjkuju. Trenutni utisak je da nedostaje bar još jedno „jako“ ime, pošto ni Džejms ni Lenard nisu stigli, ali ne bi bilo iznenađenje da neki superstar do 7. februara i završi u Filadelfiji, ukoliko čelnici kluba „namirišu“ priliku da mogu do kraja.

FOTO: ESPN screenshot

Toronto Reptors

Kanađani su krenuli na „sve ili ništa“, stigao je Kavai Lenard – ili bolje rečeno „iznajmljen je“ do kraja sezone, plus je više puta rekao da ne želi da se zadržava u Kanadi. Tu je i Lenardov saigrač iz San Antonija Deni Grin, ne bi trebalo zaboraviti ni Jonasa Valančijunasa, dok će igru diktirati Kajl Lauri. Uz Serža Ibaku i O Džija Anuobija Reptorsi imaju više nego respektabilan sastav, po kvalitetu odmah iza Bostona, mada je voljni momenat glavne zvezde tima više nego upitan, pogotovo ukoliko se Lenardovo otvoreno iskazivanje blagog nezadovoljstva zbog prelaska u Toronto sagleda iz perspektive događaja u San Antoniju. 

Naravno, moguće je da sve krene dobro i rezultati ga nateraju na promenu mišljenja, ali ukoliko se dogodi nešto negativno pa Reptorsi zaređaju par slabijih partija, nije isključeno ni da dođe do „raspada sistema“.

FOTO: ESPN screenshot

Milvoki Baks

Retko ko bi Bakse pre početka sezone stavio među timove koji će se bilo šta pitati, ali fantastične partije tokom predsezone skrenule su pažnju na ekipu koju od ove sezone predvodi Majk Badenholcer. Doduše, teško da Baksi mogu ozbiljnije da ugroze Boston, Filadelfiju i Toronto, ali je realno za očekivati ih među četiri najbolja tima Istoka. Erik Bledso, Kris Midlton, uz (po sopstvenim navodima) Janisa Adetokunba koji želi titulu MVP-ja garantuju dobru košarku. Koliko dobru – videćemo.

FOTO: ESPN screenshot

Majami Hit

Hit u ovu sezonu ulazi pomalo neuobijačeno – ista meta, isto odstojanje. Niko nije došao, niko nije otišao, čitava postava od prošle sezone je tu, tako da je izvesno i da neće napraviti preterano dobar rezultat, mada plasman u plej-of izgleda realan. Doduše, Majami će imati pažnju velikog dela ljubitelja košarke, s obzirom na to da je ovo poslednja sezona Dvejna Vejda, koji će imati zadatak da uz Gorana Dragića i Hasana Vajtsajda te sve boljeg Ričardsona pomogne timu da napravi kakav-takav iskorak. 

Šuška se i o dolasku Džimija Batlera, koji pokušava da napusti Minesotu, ali će prema najnovijim informacijama zaigrati protiv San Antonija na otvaranju sezone, pa je to još uvek „na dugom štapu“.

FOTO: ESPN screenshot

Rosteri ostalih timova

FOTO: ESPN screenshot

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter